Upozornění pro zákazníky: Inspektoři zakázali prodej hned několika výrobků

Pohled do nákupní uličky v supermarketu Fascinadora / Shutterstock.com

V poslední době došlo k několika případům, kdy byly na českém trhu identifikovány potraviny a kosmetické produkty, které představují zdravotní riziko. Od kakaového prášku z PENNY přes zeleninu v plechovce v Lidlu nebo bazalku z Thajska až po opalovací mléko s nedostatečným UV faktorem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jaká opatření podnikají naše kontrolní orgány a co by měli vědět spotřebitelé?

Přečtěte si také

Krásná pleť z drogérky? Retinol prokazatelně vypíná pleť a účinně bojuje proti pupínkům

Pozor na kakaový prášek

Společnost Penny informovala o stažení kakaového prášku, který se prodával pod názvem PENNY KAKAOVÝ PRÁŠEK 250 g s datem minimální trvanlivosti 05/2025. Důvodem je překročení maximální hladiny ochratoxinu A, což představuje zdravotní riziko. Zákazníci, kteří tento produkt zakoupili, by se měli vyvarovat jeho konzumace a mohou ho vrátit v jakékoli prodejně Penny, i bez předložení účtenky.

Inspekce varuje před zeleninou v konzervě

Státní potravinářská a zemědělská inspekce zjistila v prodejně obchodního řetězce Lidl závadnou konzervovanou zeleninu dovezenou z Německa. Jednalo se o pasterované kysané zelí s vínem značky Freshona. „Ve výrobku se vyskytovaly řezy košťálů a jejich tvrdých, nebezpečně ostrých zdřevnatělých částí různé velikosti,“ uvedl web SZPI. Výrobek podle inspekce představoval nebezpečí pro spotřebitele.

Inspekce také upozornila na nevyhovující vzhled a konzistenci produktu. Dotčená šarže má označení L451 BFA 2E D a je trvanlivá do 31. 12. 2025. Zboží váží 810 gramů a je baleno v konzervách. Dovozcem je společnost Lidl Stifung & Co. KG. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zajistila, aby se výrobek nedostal dál k zákazníkům.

Nebezpečná bazalka

Dále inspektoři SZPI v spolupráci s Celním úřadem Praha-Ruzyně při kontrole zjistili, že byly dovezeny dvě zásilky bazalky z Thajska, které obsahovaly nadlimitní množství pesticidů, včetně zakázaného insekticidu carbofuran. Celková hmotnost zajištěných šarží činila téměř 850 kg. Tyto šarže s označením „Lot No.: SHP542A“ a „Lot.:no SHP530A / VEG005“ od dovozce Veggie Fruit, s. r. o., Jesenice byly zlikvidovány ještě předtím, než se dostaly ke konečnému spotřebiteli.

Ochranné opalovací mléko s nedostatečným SPF

Ministerstvo zdravotnictví označilo za nebezpečný kosmetický výrobek BIO® BIONE, Ochranné opalovací mléko Panthenol + Karoten, SPF 20, 150 ml s číslem šarže/sp. do: 11/2025. Navzdory označení SPF 20 výrobek skutečně poskytoval ochranný faktor pouze SPF 14,04, což spadá do kategorie „nízká ochrana“. Tento výrobek byl označen jako nebezpečný, jelikož nesplňuje evropské normy pro ochranu zdraví.

PENNY

Obracejte se na prodejce nebo na kontrolní orgány

Případy stažení produktů z trhu zdůrazňují důležitost pečlivé kontroly a transparentnosti ze strany výrobců a dovozců. Pro spotřebitele je klíčové, aby byli informováni a v případě pochybností o bezpečnosti produktu se obraceli na prodejce nebo přímo na kontrolní orgány. Vzhledem k rychlé reakci obchodníků a dalších institucí může být český spotřebitel ujištěn, že se inspekce na trhu snaží udržet pouze bezpečné produkty.

Zdroje: SZPI, MZCR, PENNY