Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Pohled na obchod Esprit Air Elegant / Shutterstock.com

Stále více oblíbených módních řetězců se stahuje ze západních trhů Evropské unie. Nově se k nim řadí také společnost Esprit, která se rozhodla odejít ze Švýcarska a v minulém týdnu podala návrh na insolvenci. Pokračovat v maloobchodní činnosti na tomto trhu již pro ni není finančně únosné a vedení firmy poukazuje hlavně na zpomalený vývoj ekonomiky, ale i na prudký nárůst nákladů na energie i logistiku.

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Inflace znatelně ovlivnila tržby

Úpadek oblíbeného módního řetězce se týká pouze maloobchodních aktivit na švýcarském trhu. Ostatních států se podobné opatření v současné době nedotýká. V ohrožení nejsou ani franšízové obchody nebo velkoobchody. Vedení společnosti Esprit ale zároveň doplňuje, že aktuálně je velkým cílem komplexní podniková reorganizace, která by měla stanovit další směr.

Data ukazují, že v první polovině roku 2023 klesly tržby společnosti Esprit meziročně o 17 procent, a to zejména kvůli nepříliš valné spotřebitelské poptávce. Řada zákazníků totiž citelně omezovala svůj zájem o nové produkty napříč trhem kvůli vysoké inflaci, která negativně dopadla na jejich reálné mzdy. S vysokým tempem zdražování se v posledních měsících potýkali zákazníci napříč celou Evropskou unií, v případě České republiky se v některých měsících blížila i ke dvacetiprocentní hranici.

Náhled na obchod Esprit z venku Sorbis / Shutterstock.com

Zlepšení nepřišlo ani v druhé polovině loňského roku

Pro druhou polovinu roku 2023 sice skupina původně predikovala mírné zlepšení, které ale nepřišlo. Tržby i nadále zůstaly za očekáváním. I proto chce oblíbená módní značka do budoucna usilovat hlavně o značné nastartování prodejů na e-shopech, kde jsou náklady v porovnání s běžnými kamennými provozovnami o mnoho nižší.

Král levné módy Pepco neuspěl na rakouském trhu

Nedaří se ale ani dalším oblíbeným obchodům. Na rakouském trhu před pár týdny vstoupil do insolvence oblíbený řetězec Pepco. Firma v blízké době uzavře všech svých více než 70 obchodů a propustí několik stovek zaměstnanců. Vedení společnosti Pepco uvedlo, že ukončení fungování se týká pouze rakouského trhu. České republiky, Rumunska, Polska nebo dalších států se tedy nedotkne.

Zdroj: Retail Detail, derstandard