Vyměňte tekutý chmel za sušený! Pomůže vám s nespavostí, trávením i menopauzou

Šištice chmelu v dlaních Fedorovacz / Shutterstock.com

Držíte suchý začátek roku? Chmele se ani tak nemusíte vzdávat. Jen je potřeba sáhnout po jeho suché formě. Šištice chmelu otáčivého mají spoustu zdraví příznivých účinků a pomohou vám se stresem, usínáním, nemocemi i příznaky menopauzy. Poznejte blíže tuto opomíjenou léčivou bylinu. Jak nám dokáže chmel pomáhat a jak se dá užívat?

Přečtěte si také

Víte, co je bazální metabolismus? Když budete jíst málo, nikdy nezhubnete

Proč užívat chmel?

Šištice chmelu otáčivého (Humulus lupulus), určené na výrobu piva, se obvykle sbírají ke konci léta, kdy v nich vrcholí produkce hořkých esenciálních olejů neboli hořčin (humulonu, lupulonu, lupulinu).

Právě ty ale mají i mnohé pozitivní účinky na naše fyzické i duševní zdraví, stejně tak na krásu. Chmel je oblíbenou ingrediencí mnoha „pivních“ kosmetických přípravků. Od vlasových šamponů, tonik a sér přes krémy až po mýdla.

Stejně tak se ho vyplatí poznat pro jeho léčivé schopnosti. Při jeho vnitřním užívání se hovoří o mnoha blahodárných účincích, mezi které patří zejména sedativní, antioxidační, uklidňující a dezinfekční, uvádí zdravotní a medicínský server WebMD.com.

Muž v posteli pije nápoj z hrnku a usmívá se ViDI Studio / Shutterstock.com

Léčivé benefity chmelu

  • Díky flavonoidům má antioxidační účinky, bojuje s volnými radikály a napomáhá regeneraci buněk,
  • má antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky,
  • podporuje trávení, vylučování žaludečních šťáv, stimuluje produkci žluči,
  • zmírňuje nepříjemné projevy menopauzy (výkyvy nálad, bolesti hlavy, návaly horka),
  • funguje jako prevence proti zubnímu kazu, dezinfikuje dutinu ústní,
  • uklidňuje, přispívá ke klidnému spánku a lepšímu usínání,
  • pomáhá potlačovat úzkosti a stres.

Pro své protizánětlivé, antimikrobiální a zklidňující účinky je chmel populární i v péči o pleť. Navíc nepatří mezi alergeny, proto je vhodný i pro velmi citlivou a podrážděnou kůži. To platí i pro pokožku hlavy. Do šamponů a tonik se přidává jako stimulant růstu vlasů, zároveň přispívá k jejich vyhlazení a zjemnění.

Co z chmelu připravit?

Nejčastěji je k dostání v podobě celých sušených šištic, případně drcený nebo mletý. V takovém případě je určen zejména pro přípravu nápojů a výluhů.

  • Čaj: 1 až 2 lžičky sušeného chmelu zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Čaj lze pít i před spaním na podporu usínání. Doporučené dávkování je 1 až 2 šálky denně. Pro zvýšení uklidňujících účinků lze chmel v čaji kombinovat například s heřmánkem, kozlíkem lékařským či mučenkou, radí web MedicineNet.com.

Tip: Na nespavost pomáhají i tyto potraviny.

Čaj z chmelových šištic FotoHelin / Shutterstock.com
  • Mléko: obdobně zkuste před usnutím nechat vylouhovat půl lžičky sušeného chmelu v hrnku horkého mléka, pro dochucení a více zdraví prospěšných látek lze přidat kurkumu, skořici nebo med.
  • Ústní / pleťová voda: silný výluh nechte vystydnout a používejte jako kloktadlo či ústní vodu k ošetření a vyčištění dutiny ústní, případně jako tonikum či přírodní pleťovou vodu.

Extrakt z chmelu se také prodává ve formě kapek, tinktur a kapslí. U těchto přípravků se řiďte doporučeným užíváním a dávkováním uvedeným v popisu produktů nebo na jejich balení. Užívání chmele otáčivého se nicméně v žádné formě nedoporučuje dětem a těhotným či kojícím ženám.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov