V drogeriích a na benzínkách koupíte nově od ledna další léky, třeba proti alergiím, refluxu i oparům

Léky v malé nákupním vozíku Studio217 / Shutterstock.com

Od nového roku se na seznam volně prodejných léčiv mimo lékárny zapsaly další přípravky. Ve vybraných drogeriích, na benzínkách nebo v jiných prodejnách s potravinami a smíšeným zbožím se tak budou moci prodávat také léky na reflux, bolest kloubů, opary, alergie nebo záněty spojivek. Kterých přípravků se novinka konkrétně týká?

Přečtěte si také

Máte doma zásobu těstovin? 5 top receptů, které ještě neznáte a jsou hotové natotata

Vyhrazená léčiva už čítají 16 skupin léků

Dosud mohly obchody, trafiky nebo čerpací stanice prodávat medikamenty z osmi skupin léků, tzv. vyhrazených léčiv. Patřily mezi ně přípravky proti bolesti a horečce obsahující paracetamol a ibuprofen (např. Panadol, Ibalgin, Paralen, Nurofen či Brufen), dále léky na nevolnost, průjem, překyselení žaludku, odvykání kouření nebo léčivé čaje a dezinfekce.

Od ledna přibylo na seznam dalších osm skupin, mimo jiné se jedná o volně prodejné léky na opary, reflux jícnu, klouby či alergie. Na popud farmaceutických firem o tom rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví ČR, které koncem prosince minulého roku podepsalo vyhlášku č. 460/2023 Sb., o registraci léčivých přípravků.

Žena si vybírá léky BearFotos / Shutterstock.com

Které další léčivé přípravky se smí od ledna 2024 prodávat i mimo lékárny?

  • aciklovir, lokální antivirotikum pro topickou léčbu oparů na rtech a obličeji;
  • diklofenak, léky proti bolesti pro lokální aplikaci;
  • dimetinden, lokální antihistaminikum proti alergiím, ke zmírnění svědění;
  • difenhydramin, lokální antihistaminikum proti alergiím;
  • azelastin, lokální antihistaminikum proti alergiím, zejména alergickým rýmám a zánětům spojivek;
  • cetirizin, systémové antihistaminikum proti alergiím (v nejvyšším množství 10 mg, nebo 30 tablet v balení);
  • levocetirizin, systémové antihistaminikum proti alergiím (v nejvyšším množství 5 mg, nebo 21 tablet v balení);
  • pantoprazol, inhibitor při krátkodobé léčbě žaludečních vředů, refluxní choroby jícnu či zánětu sliznice jícnu (v nejvyšším množství 20 mg, nebo 14 tablet v balení).

Večerky i drogerie doplňují služby lékáren

Povolené skupiny léků se budou v obchodech objevovat postupně. Výrobci musí počkat na schválení Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), který také eviduje registrované prodejce (fyzické i právnické osoby) vyhrazených léčiv. Aktuálně jich je v celé České republice podle databáze SÚKLu na 3 500.

Ministerstvo zdravotnictví chce nabídkou volně dostupných léčivých přípravků, které lze zakoupit i mimo lékárny, zvýšit jejich dostupnost. Například i nad rámec otevírací doby lékáren, nebo v menších obcích, kde lékárny úplně chybí.

Muž se dívá na zásobu léků Elnur / Shutterstock.com

Zakoupené vyhrazené léky by měly být dočasnou pomocí

Lékárníci a odborníci nicméně varují, že i přesto by lidé měli k volně prodejným vyhrazeným lékům přistupovat zodpovědně a uvědoměle. Jak například pro ZdravotnickýDeník.cz upozorňuje v souvislosti s novou vyhláškou předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, léky zakoupené mimo lékárnu by měly sloužit ke krátkodobému užívání. Při dlouhodobém doporučuje konzultaci s odborníkem.

I paracetamolem se může člověk předávkovat. Konzultace s lékárníkem, případně s asistentem, je nezbytná,“ doplnil Hampel s tím, že dlouhodobé a nekontrolované užívání látek ze skupiny vyhrazených léčiv může zvyšovat riziko nežádoucích účinků včetně špatného vstřebávání některých vitamínů a minerálů.

Pokud tedy koupíte volně dostupné léky v jakékoliv prodejně mimo lékárny, dobře si pročtěte příbalové letáky, případně se o jejich užívání dodatečně poraďte s lékárníky nebo lékaři.

Zdroje: zdravotnickydenik.cz, zakonyprolidi.cz, sukl.cz, sukl.cz, zboziaprodej.cz