Češi si v roce 2024 připlatí za alkohol. Jen kvůli vyšší spotřební dani až o 15 korun

Lahve vína DuxX / Shutterstock.com

S koncem roku v Česku tradičně roste poptávka po alkoholu. Na jedné straně jde o mnohdy nezbytnou součást silvestrovských oslav, na té druhé se ale řada Čechů snaží také předzásobit. Už počátkem ledna totiž vstoupí do účinnosti konsolidační balíček, ve kterém se počítá i se zvýšením spotřební daně z lihu. Ceny alkoholických nápojů by měly během několika dnů citelně narůst.

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Za alkohol dáme více

Spotřební daň z lihu se počátkem roku 2024 zvýší o 10 %. Výše spotřební daně v lihu obsaženém ve výrobcích vzroste ze 32 250 na 35 500 Kč/hl etanolu. Podobně stoupne i spotřební daň u lihu, který je obsažený v destilátech z pěstitelského pálení, a to z 16 200 na 17 800 Kč/hl etanolu.

I kvůli avizovanému zdražení se řada Čechů snaží nyní předzásobit a na vyšší poptávku po alkoholických nápojích před Silvestrem reagují i obchodníci.

Data Kupi.cz ukazují, že v prosinci jsou velmi oblíbené slevové trháky na Bohemia Sekt. Před Silvestrem akční cena za Bohemia Sekt klesá ke 100 Kč, ještě v roce 2019 to ale bylo o 10 korun méně. Z whiskey nyní řetězce sází hlavně na Jack Daniels, z likérů na klasický vaječňák nebo kupříkladu Baileys.

Lahev Baileys Mehaniq / Shutterstock.com

Zdraží až o 15 korun

Po vyprodání zásob z roku 2023 se tak tuzemští spotřebitelé musí připravit na to, že ceny oblíbených lihovin porostou. V praxi je možné očekávat, že lahev lihoviny by měla v tuzemských obchodních řetězcích zdražit asi o 6 až 15 Kč.

Každá likérka však bude na změnu spotřební daně reagovat jinak. Je tak možné, že některé společnosti své ceny zvýší i víc. V roce 2024 totiž firmám vzroste také daň z příjmu právnických osob a četných úprav se dočkal i zákoník práce. Náklady firem tak budou v porovnání s rokem 2023 vyšší.

V Česku je vysoká spotřeba alkoholu

Obliba alkoholických nápojů sice během posledních let v Česku postupně klesá, stále je ale v porovnání se zbytkem světa velmi vysoká. Data Českého statistického úřadu ukazují, že v roce 2021 vypil každý Čech v průměru 9,7 litru čistého lihu.

Je otázkou, jak na zvýšené ceny alkoholických nápojů budou čeští spotřebitelé reagovat. V krajním případě může balíček ohrozit hlavně malé výrobce. Data z maloobchodu z posledních měsíců totiž ukazují, že Češi svou poptávku razantně utlumili.

Žena nakupuje víno NDAB Creativity / Shutterstock.com

Černý trh i nákupy v zahraničí

Maloobchodní tržby se už několik měsíců v řadě propadají. Pokud Češi budou na vyšší ceny alkoholu reagovat dalším poklesem nákupů, hrozí i zánik některých palíren nebo propouštění zaměstnanců. Češi navíc mohou nakupovat levnější alkohol v sousedních státech jako třeba v Polsku. Zároveň hrozí, že do obliby se opět dostane černé pálení, se kterým vždy souvisí zdravotní rizika.

Vláda Petra Fialy navíc schválila, že v letech 2025 a 2026 se spotřební daň z lihu bude opět zvyšovat. Nejprve o 10 % a v roce 2026 o dalších 5 %. Konečná cena alkoholických nápojů v tuzemských obchodních řetězcích tak bude nejspíš stoupat i v příštích letech.

Zdroje: irozhlas.cz, idnes.cz, kupi.cz