Ministerstvo stoplo prodej extrémně pálivých chipsů, na které si došlápli už i ve Francii a Itálii

Ruka v rukavici držící chips, na kterém je vyobrazena lebka Lightspruch / Shutterstock.com

Jako první přestaly českou značku extrémně pálivých chipsů prodávat některé obchody ve Francii, koncem minulého týdne ji začali prověřovat i v Itálii. A teď to vypadá, že se nebudou smět prodávat ani v tuzemsku. Problémem přitom není sama pálivost – na trhu je podobně pikantních výrobků celá řada – ale lavina výzev, kterou firma svým marketingem strhla na sociálních sítích. Každý se chce předvést a následky mohou být nebezpečné. Jaký osud české nejpálivější chipsy čeká?

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Proč Česko pozastavilo prodej extrémně pálivých chipsů?

Ministerstvo zemědělství se pro pozastavení prodeje chipsů Hot Chip Challenge české společnosti Hot-Chip rozhodlo na základě upozornění od zahraničních úřadů.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela oficiální notifikaci z evropského systému, na základě které v rámci principu předběžné opatrnosti pozastavila u výrobce uvádění na trh a případem se kontrolně zabývá,“ přiblížil pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zemědělství České republiky Vojtěch Bílý.

  • Řeč je o výrobku Hot Chip Challenge. V krabičce ve tvaru rakve se kromě bezpečnostních latexových rukavic ukrývá jeden jediný tortilla chips obalený v prášku z nejpálivějších chilli papriček na světě (pro srovnání, ty mohou mít přes 2 miliony jednotek pálivosti, zatímco třeba oblíbené Jalapeňo má maximálně 10 000).
  • Na druhou stranu, na trhu existuje celá řada dalších potravin s takto pálivými papričkami a jejich prodejem se nikdo nezabývá. Proč je tedy zrovna tento chips takovým problémem?
Chips Hot Chip Challenge Lightspruch / Shutterstock.com

Nejde o papričky, ale o nebezpečnou výzvu

Koncept prodeje „vyzývavých“ chilli chipsů pochází ze zahraničí. U nás a v některých zemích Evropy je nabízí již zmíněná firma Hot-Chip z Ostravy. A podle úřadů je problém hlavně v tom, že na svých stránkách s heslem „Myslíš, že na to máš?“ přímo podporuje konzumenty k tomu, aby se při jedení chipsů natočili, video zveřejnili na sociálních sítích a ke stejné akci vyzvali své přátele. Soutěžící mohou podle webových stránek firmy dokonce vyhrát iPhone.

Vysoké dávky kapsaicinu přitom mohou být pro nezkušené konzumenty chilli nebezpečné. Mohou například poškodit jemné sliznice v dutině ústní, krku nebo v žaludku, vyvolat zvracení, problémy s dýcháním, otékáním, malátností a další.

Výzva ohrožuje hlavně děti a mladistvé

Volně prodejné chipsy si pak mohou koupit v podstatě i děti a pod nátlakem okolí je neuvážlivě konzumovat. Podle italského antimonopolního úřadu je při distribuci a marketingu využíváno prvku výzvy ke zvýšení atraktivity produktu, což odvádí pozornost od respektování pravidel opatrnosti, zejména u mladších uživatelů sociálních sítí, uvedla ČTK na základě listu Corriere della Sera.

Italský Národní svaz spotřebitelů (UNC) vyzval, aby úřad rozhodl o dočasném zastavení prodeje chipsů v Itálii. „Je to důležitá bitva, kterou vedeme vzhledem k tomu, že se chipsy volně prodávají, a to i teenagerům, jako by to byla výzva,“ citoval předsedu UNC Massimiliana Dona server iDNES s tím, že celá situace by mohla představovat nekalou obchodní praktiku v rozporu se spotřebitelským kodexem.

Letos na jaře stejné chipsy Hot Chip Challenge stáhl z prodeje kvůli obavám o jejich bezpečnost jeden ze supermarketů ve Francii.

Dítě jí chipsy Yavdat / Shutterstock.com

Firma se brání, potravina splňuje všechny normy

Vedení společnosti Hot-Chip již na jaře po problémech ve Francii ČTK sdělilo, že jako potravinářská firma splňují všechny legislativní podmínky a povinnosti, pravidelně prochází kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce i ministerstva zemědělství.

„Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách,“ uvedla tehdy společnost ve svém tiskovém prohlášení.

Mrkvové chipsy
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mrkvové chipsy

Mrkvové chipsy jsou zdravější variantou klasických brambůrků, zkuste je proto připravit svým dětem jako alternativu. Jistě si je oblíbí. Navíc je tento recept velmi rychlý a jednoduchý, vaše děti se tedy mohou zapojit do přípravy také.

Mrkvové chipsy

V současné době firma čeká na vyjádření české inspekce a ministerstva spolu s bližšími informacemi ohledně pozastavení a případného opětovného povolení prodeje. Výrobek Hot Chip Challenge momentálně není možné na oficiálním e-shopu koupit.

Zdroje: seznamzpravy.cz, ceskenoviny.cz, idnes.cz, hot-chip.cz