Jak se zbavit zápachu z úst přírodní cestou

Žena si drží ruku před ústy Roman Samborskyi /Shutterstock.com

Nelibý pach z úst dostal už mnoho lidí do nepříjemných situací. Nejedná se o nic vzácného, tento problém trápí zhruba každého desátého člověka. Někteří se za to stydí a snaží se vyhýbat lidem nebo si při konverzaci zakrývají ústa. Jednou z možností je koupit si ústní vodu, která zabíjí bakterie a dokáže zápach z úst maskovat. Ne pro každého jde ale o šetrné řešení. Ať už jde o dočasný, nebo trvalý problém, můžete ho účinně řešit i levnou přírodní cestou a my vám poradíme, jak na to.

Přečtěte si také

Na sladké moc nejste? Zkuste rebarboru naslano. Překvapí vás ve slaném koláči nebo čatní, které skvěle doplní maso

Hledejte trvalé řešení

Zápach z úst může naznačovat problém se zuby nebo dásněmi. Je vhodné navštívit zubaře nebo ústní hygienu, kde vám mohou potvrdit, nebo vyvrátit, jestli je problém právě zde. Nestyďte se kvůli tomuto problému obrátit i na svého lékaře. Vyšetří vás a následně se může ukázat, že může být původem špatného dechu třeba užívání léků, infekce nebo nějaké onemocnění. Tento problém je vhodné neodkládat, řešte ho co nejrychleji, abyste se mohli zdroje zápachu zbavit.

Skvělou prevencí je vyhýbat se pikantním jídlům, pravidelně si čistit zuby a používat zubní nit nebo mezizubní kartáčky, které odstraní zbytky potravin mezi zuby. Jaké jsou další možnosti, jak se špatného dechu zbavit?

Podívejte se, kde mají ústní vodu v akci

Tipy, jak se zbavit špatného dechu

Pijte vodu

Kdykoli máte pocit, že vám vysychá v ústech, napijte se čisté vody. Vyhýbejte se naopak džusům nebo limonádám, protože ty mohou vaše ústa více vysušovat. Dostatek tekutin znamená dostatek slin, které pomáhají udržovat vaše ústa čistá a zabraňují množení páchnoucích bakterií.

Žvýkejte hřebíček

Hřebíček pomáhá okamžitě osvěžit váš dech a bojovat proti bakteriím, které způsobují kazy. Stačí si do úst vložit jeden nebo více celých kusů hřebíčku, které budete cucat nebo žvýkat. Vyhýbejte se ale drcenému hřebíčku nebo hřebíčkovému oleji.

Kloktejte teplou slanou vodou

Kloktání slané vody je přirozený způsob, jak zastavit zápach z úst. Do sklenice teplé vody přidejte půl lžičky soli a kloktejte ji po dobu zhruba 30 sekund. Následně vodu vyplivněte a proces opakujte podle potřeby.

Žena s bylinkami před pusou fizkes / Shutterstock.com

Jablečný ocet

Jedli jste pikantní jídlo a je z vašich úst cítit cibule nebo česnek? Zbavte se těchto zápachů okamžitě pomocí jablečného octa. Přidejte několik lžic jablečného octa do sklenice vody a následně ji převalujte v ústech a kloktejte zhruba 30 sekund.

Jezte ovoce a zeleninu

Věděli jste, že ovoce a zelenina pomáhají osvěžit váš dech? Jablka, celer a mrkev fungují jako přírodní zubní kartáčky a pomáhají odstraňovat z vašich zubů bakterie způsobující zápach. Například pomeranč nejen osvěží váš dech, ale také podpoří produkci slin.

Ústní voda se skořicí

Věděli jste, že alkohol vysušuje ústa? Většina ústních vod ho obsahuje, stejně tak jako další látky, které přináší potenciální rizika, jako třeba fluorid. Naštěstí si můžete doma vyrobit vlastní ústní vodu bez alkoholu a ingredience už pravděpodobně máte ve své kuchyni. K výrobě potřebujete následující:

  1. 1 šálek teplé vody
  2. 1/2 lžíce skořice
  3. Šťávu ze dvou citronů
  4. 1 a 1/2 lžičky medu
  5. 1/2 lžičky jedlé sody

Všechny ingredience důkladně promíchejte a nalijte do nádoby. Tato ústní voda vám vydrží až dva týdny a můžete ji každý den používat k vyplachování vašich úst.

Pár leží v posteli a žena si zakrývá nos Roman Chazov / Shuttestock.com

Ústní voda s petrželí a mátou

Nabízí se vám i bylinná ústní voda, jejíž příprava je velmi rychlá a potřebujete k ní jen 3 ingredience. Připravte si:

Dejte vše do mixéru a mixujte 1–2 minuty. Následně směs přeceďte přes sítko a tekutinu přelejte do uzavíratelné sklenice. Pravidelně si vyplachujte ústa zhruba 1 polévkovou lžící tekutiny a váš dech se rychle zlepší.

Vyčistěte si jazyk

Většina lidí si čistí zubním kartáčkem pouze zuby, ale zapomíná na čištění jazyka. Právě na něm se ale často drží velké množství bakterií. Při čištění zubů si tedy vyčistěte i jazyk, a jelikož je jemný, na kartáček příliš netlačte, abyste ho nepoškrábali.

Nevynechejte ani mezizubní kartáčky

Kokosový olej

Dejte si malé množství kokosového oleje na lžičku a následně ho několik minut převalujte v ústech. Snižuje množství škodlivých bakterií v ústech, a tím snižuje zápach, který produkují. Až budete hotovi, vyplivněte ho do odpadkového koše, abyste si neucpali potrubí dřezu. Čím déle ho budete používat, tím lepšího výsledku dosáhnete.

Eukalyptový esenciální olej

Eukalyptový esenciální olej je základem mnoha produktů pro zdraví ústní dutiny, protože má jedinečnou schopnost redukovat bakterie metabolizující síru v ústech. Stačí, když dáte několik kapek tohoto oleje do sklenice vody a následně si s ní vypláchnete ústa. Aby se účinek zvýšil, můžete přidat také několik kapek oleje z máty peprné.

Zdroj: Feathersinthewoods.com, Timesofindia.com, Croasdailendentalarts.com