Sedm způsobů, jak může skořice zachránit vaši zahradu

Přesazování rostliny, mistička mleté skořice Diana Taliun / Shutterstock.com

Při pomyšlení na skořici si mnoho lidí vybaví chuť lívanců, pudinků, bonbónů nebo různých sladkých dezertů, které jsou ochuceny právě tímto lahodným kořením. Skořice má mnoho uplatnění nejen v kuchyni, ale také na zahradě. Zkušení zahrádkáři používají skořici kolem domu už řadu let. Její protiplísňové a antibakteriální účinky ji předurčují k celé řadě využití. Pokud vám její praktické vlastnosti v tomto ohledu unikly, ukážeme vám, jak ji můžete využít i vy.

Přečtěte si také

Videorecept: Nádherně křupavé chřestové taštičky z listového těsta

1. Prevence plísní v květináčích a na rostlinách

Stává se vám, že se u rostlin v květináčích objevuje na povrchu půdy plíseň? To je způsobeno nadbytkem vlhkosti spolu s mnoha minerály, které mohou být často přítomny v půdách nebo používaných hnojivech. Nejenže jsou plísně a řasy nevzhledné, ale mohou rostlinám i uškodit.

Posypte povrch půdy mletou skořicí a v krátké době se tím zbavíte plísní, řas i hub. Při prvním sázení nebo přesazování pokojových rostlin a venkovních rostlin v nádobách můžete do půdy přimíchat skořicový prášek, abyste od začátku zabránili plísním a houbám. Kromě toho, že chrání před plísněmi, má skořice další výhodu v tom, že pomáhá kořenům rostlin lépe růst.

Skořice nasypaná v květináči Jus_Ol / Shutterstock.com

2. Odpuzení mravenců

Zatímco většina lidí skořici miluje, mravenci ji nenávidí, a to do té míry, že se budou snažit vyhýbat všem místům, kde je přítomná. Pokud nechcete mít doma mravence, můžete aplikovat skořici na všechna místa, kudy by mohli mravenci přijít. Podobným způsobem lze ochránit i zahradu. Skořici můžete nasypat kolem rostlin, a dokonce ji přimíchat do půdy, čímž zajistíte, aby si zde mravenci nebudovali podzemní chodby.

3. Léčba poškozených rostlin

Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti skořice ji předurčují k použití jako ideální tmel na rány rostliny. Při prořezávání velkých větví ponořte otevřený řez do skořice. Tím pomůžete utěsnit a chránit otevřenou ránu.

Podobně pokud dojde k poškození větve nebo stonku, aplikace skořice na postiženou oblast může rostlinu zachránit. Bude chráněna před plísněmi a houbami, které by ji mohly napadnout. Míza se ke skořici obvykle snadno přichytí, ale můžete k ní přidat trochu vody, aby se vytvořila pasta, která se snadno přilepí na otevřený řez.

4. Prostředek pro lepší zakořenění

Máte řízek rostliny, u kterého chcete, aby vám co nejrychleji vyrašily kořeny? Než ho ponoříte do vody nebo do mokré zeminy, posypte ho skořicí. Skořice pomůže u většiny rostlin účinně stimulovat vývoj kořenů. Stačí skořici aplikovat jen jednou. Její efekt nespočívá v tom, že by obsahovala nějaké růstové hormony, ale v tom, že zabrání růstu nežádoucích bakterií nebo plísní, které by kořeny ohrožovaly.

Přesazování rostlin a miska skořice Diana Taliun / Shutterstock.com

5. Odrazení hlodavců

Nechcete, aby se k vašim rostlinám dostali zajíci, myši nebo třeba veverky? Vůně skořice je nesnesitelná pro dlouhý seznam zvířat. Strategickým posypem skořice kolem okrajů květináčů odradíte velké množství zvířat. Toto koření rostlinám nijak neublíží, ale naopak jim poskytne skvělou ochranu. Kromě toho ochrání rostlinu i před plísněmi.

6. Ochrana sazenic

Bojíte se o své sazenice? Poprašte je skořicí. Ochráníte je tak přes širokou škálou hrozeb, od plísní, hub a bakterií až po hmyz nebo hlodavce. Stačí malé množství tohoto koření a můžete tak zachránit celou svoji budoucí úrodu.

7. Odpuzení komárů

Komáři jsou pravděpodobně nejotravnější tvorové, kteří existují, zejména během teplejších letních dnů. Můžete se jich zbavit tím, že po zahradě nanesete trochu skořice. Ačkoli to není nejúčinnější repelent proti hmyzu, vůně skořice pro ně bude nesnesitelná a může to snížit počet štípanců, které vám uštědří.

Zdroj: Feathersinthewoods.com, Livingetc.com, Joybileefarm.com, Morningchores.com, Thisismygarden.com