Pozvedněte své grilování na vyšší úroveň s jednoduchými domácími dipy

Pět různých dipů v mističkách na prkénku MaraZe / Shutterstock.com

Hustá omáčka, do níž lze namáčet nejrůznější jídlo, se nazývá dip. Dipy se připravují z tvarohu, jogurtu, medu, hořčice a dalšího a podávat je můžete nejen ke grilovanému masu a zelenině, ale také k chipsům, krekrům či sýrům jako večerní pohoštění. Prozradíme vám, jaký je rozdíl mezi dipem a omáčkou, jaká pravidla dodržet, aby byl dip co nejčerstvější, a přidáme recepty na jednoduché letní dipy.

Přečtěte si také

Bazalka z obchodu vám vždycky uschne? Vyzkoušejte radu z TikToku a mějte nekonečnou zásobu

Jaký je rozdíl mezi dipem a omáčkou?

Čerstvé maso, křupavá zelenina a domácí dip jsou zaručenou kombinací pro dokonalé grilování, na které vaše rodina a přátelé jen tak nezapomenou. Dip (česky „namočit“) je označení pro druh omáčky, která se servíruje v samostatných nádobách a jídlo se do ní namáčí.

Může být jednosložkový, či vícesložkový, jako základ slouží jogurt, tvaroh, zakysaná smetana nebo majonéza, ale používají se i mixované luštěniny, avokádo, hořčice, med, olej či kečup.

Naproti tomu omáčka je ze své podstaty řidší, většinou vzniká zahuštěním výpeku z masa nebo zeleniny a podává se přímo na talíři s jídlem.

Domácí dip v misce, vedle je řapíkatý celer a opečený květák JeniFoto / Shutterstock.com

Jaké suroviny využít k přípravě dipů?

Domácí dip si můžete přichystat nejen při letní grilovačce, ale také jako součást pohoštění na večírek či dětskou oslavu. Při přípravě dipu vždy používejte čerstvé a kvalitní suroviny. S plnotučným jogurtem a kvalitní hořčicí dosáhnete mnohem lepších výsledků než při použití odtučněných variant a levných alternativ.

Jednotlivé suroviny by se měly doplňovat, ale ne přebíjet navzájem. Zapomeňte také na sušené bylinky a umělá dochucovadla, raději používejte pouze sůl, pepř a bylinky vždy čerstvé.

Nivový dip
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Nivový dip

Nivový dip se zakysanou smetanou skvěle dochutí vaše oblíbená jídla, především maso a zeleninu.

Nivový dip

Kdy je nejlepší připravit dip?

Ačkoli se přímo nabízí udělat si dipy den dva dopředu a trochu si ulehčit přípravu, většina dipů nehezky okorá, jogurt nebo tvaroh pustí vodu a použité bylinky povadnou.

Dipy k zelenině a grilovanému masu stačí přichystat pár hodin dopředu, aby se chutě propojily, ale zároveň si zachovaly čerstvost. Než grilování zahájíte, uchovávejte je v uzavřené nádobě v lednici. Při servírování raději používejte menší množství a dipy z lednice průběžně doplňujte.

Dijonská hořčice, med, česnek a citrony Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recepty na jednoduché dipy

1. Medovohořčičný dip

Dokonalým dipem vhodným zvláště k hovězímu a vepřovému masu je medovohořčičný z dijonské hořčice. Stačí v misce smíchat čtyři lžíce dijonské hořčice, 300 g tučného bílého jogurtu, jednu vrchovatou lžíci medu a jeden třený stroužek česneku, dochutit solí a pepřem. Do dipu také můžete nasekat čerstvou pažitku.

2. Dip ze sušených rajčat

To nejlepší ke grilované zelenině je dip ze sušených rajčat, která dokonale podtrhnou její chuť. Stačí rozmixovat 150 g sušených rajčat s 200 g zakysané smetany, přidat lžičku kaparů, stroužek česneku a pár lístků čerstvé bazalky. Tento dip se hodí také do salátů.

Sýrový dip v misce Nina Firsova / Shutterstock.com

3. Řecký dip tzatziki

Jednou ze stálic řecké kuchyně je bezpochyby i osvěžující dip z řeckého jogurtu a okurky. Tzatziki si snadno připravíte i vy, stačí smíchat 400 gramů řeckého jogurtu s nastrouhanou salátovou okurkou, přidat šťávu z půlky citronu, nasekaný čerstvý kopr, lisovaný stroužek česneku, trochu olivového oleje, sůl a pepř a dokonalý dip, který pasuje ke kebabu i mořským plodům, je na světě.

  • Tip: Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, která by dip zbytečně zředila, a teprve poté přidejte do jogurtu.

4. Melounová chilli omáčka

Budete se divit, jak perfektně k sobě ladí meloun a chilli. Na omáčku k masu budete potřebovat 200 gramů bezpeckového zralého vodního melounu, jednu žlutou chilli papričku, koriandr a sůl.

Vše nasekejte nadrobno, využít můžete i kuchyňského robota. Poté přidejte lisovaný stroužek česneku. Hodí se ke kuřecím špízům nebo sýrům.

5. Šlehaná feta s cherry rajčátky

Dip nebo skvělá pomazánka, to vznikne smícháním ovčího sýra feta s krémovým sýrem. Čtvrt kilogramu fety rozdrobte, přidejte 50 g krémového sýra, 120 ml olivového oleje a eventuálně trochu vody a utřete dohladka. Můžete si pomoci ručním šlehačem.

Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a před podáváním zakápněte olivovým olejem. Podávejte třeba s grilovanými cherry rajčátky, ideálně s opečenou bagetkou.

6. Dip z pečených paprik

Nejen k pečenému masu a sýrům v létě oceníte dip z pečených paprik, který připravíte jen z několika málo surovin. Dvě červené papriky rozpulte, očistěte a opečte na grilu nebo v troubě, dokud slupka nezačne měknout a jemně černat.

Papriky dejte do mixéru, přidejte stroužek česneku, osolte a opepřete. Přidejte tři sušená rajčata (nejlépe ta naložená v oleji), tři lžíce olivového oleje a pár lístků bazalky nebo snítku oregana. Rozmixujte dohladka a podávejte.

Avokádový dip v misce, nachos rontav / Shutterstock.com

7. Provensálský dip

Dip vhodný ke grilovanému masu, gyrosu a dalším středomořským pochoutkám vykouzlíte snadno z čerstvých bylinek. Oberte čerstvý tymián a oregano, abyste od každého měli alespoň půl hrsti, přidejte stroužek česneku, dvě lžíce olivového oleje a špetku soli. Smíchejte se 150 g řeckého jogurtu a rozmixujte.

8. Avokádový dip ze dvou surovin

Avokádový dip patří mezi dipy k velmi oblíbeným. Je jemný, takže nepřebije chuť masa, naopak ji příjemně podtrhne. Zralé avokádo rozpulte, dužinu vydlabejte do misky a rozmačkejte. Přidejte nadrobno nakrájené rajče a prolisujte stroužek česneku. Zamíchejte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

  • Tip: Avokádový dip se skvěle hodí do zapečených tortill s kuřecím masem a zeleninou nebo k pečenému masu.

Zdroj: Kuchynelidlu.cz, Lifee.cz, Fresh.iprima.cz, Stepankacapova.cz, Spektrumzdravi.cz, kuchařky Apetit, My Cooking Diary, Kuchařka pro dceru