Zdražování postihuje i běžné suroviny. Překvapí vás, o kolik podražila cibule

Kusy cibule a lžička s nakrájenou cibulí NUM LPPHOTO / Shutterstock.com

Zdražování se dotýká všech položek, od nákladů na bydlení a dopravu až po potraviny. Kromě drahých surovin, jako je máslo, mléko či kuchyňský olej, ho však již můžeme pozorovat i na základních potravinách, jako je třeba cibule. Víte, kde tuto zeleninu seženete nejlevněji a o kolik její cena narostla?

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Cibula zdražuje a jejích slev ubývá

V kuchyni se bez ní prakticky neobejdete – cibuli využijete jako základ do omáček, pod různé druhy pečeného masa i jako doplněk k topinkám či chlebíčkům. I proto nechybí na skoro žádném nákupním seznamu.

Stejně jako u jiných položek, i její cena narůstá. Podle dat nákupního rádce Kupi.cz se její akční cena jen za tento rok zvýšila v průměru o 14 %. Zatímco loni na podzim stála průměrně 9 Kč za kilogram, letos za ni běžně dáte až 13 Kč. Nejnižší cena v loňském září byla přitom až 7,90 Kč.

Spolu se zdražováním navíc i ubývá obchodů, které by cibuli nabízely v akci – před rokem během září nabízelo cibuli ve slevě hned 10 obchodů, letos to byly pouze 3.

Nakupte si cibuli v akci

Kde se vyplatí nakoupit cibuli

Každá koruna se počítá – proto i nákupem cibule za dobré ceny ušetříte svůj domácí rozpočet. Období od září do února je navíc pro její nákup nejvhodnější, protože její ceny bývají z celého roku nejnižší. Které obchody se tedy vyplatí sledovat?

  • V září nabízel nejlevnější cibuli řetězec Kaufland, a to za 10,90 Kč pro členy věrnostního programu, případně za 11,90 Kč pro ostatní zákazníky.
  • Kaufland je taktéž řetězcem, který udržoval nejnižší cenu této položky i po uplynulé 2 roky. Pro tento rok to však zatím neplatí – nejnižší průměrné ceny uvádí řetězce Globus, JIP a TERNO.
Prkénko s nakrájenou jarní cibulkou a nožem RHJPhtotos / Shutterstock.com

Jsou větší balení výhodná?

Nakupujete cibuli po kusech, nebo v balení? Pokud máte tu možnost, cenu za balení si vždy přepočítejte, abyste zjistili, jestli se vám skutečně vyplatí – a pokud obchod nabízí obě varianty, porovnejte si jejich cenu za kilogram.

  • I cena větších balení v průběhu roku narostla. Například řetězec Lidl nabízel letos cibuli v balení po 2 kg a 5 kg – zatímco v dubnu byla cena většího balení 39,90 Kč, v září šlo již o 64,90 Kč. Jde tedy o nárůst ze zhruba 8 Kč za kilogram na 13 Kč.
Zpestřete si jídelníček

Kolik dáte za jarní cibulku a červenou cibuli?

Využíváte v kuchyni kromě žluté cibule i její další varianty? Bohužel, i u těch se nevyhnete zdražování – jak jarní cibulka, tak i červená cibule zdražily v průměru o 6 %. Zatímco jarní cibulku seženete v průměru za 10,30 Kč, cena červené cibule se pohybuje kolem 19 Kč.

Počet slevových akcí se nicméně liší. Jarní cibulku v akci nabízí mnoho obchodů, leckdy dokonce ještě více než v předchozím roce. Na červenou cibuli v akci naopak narazíte jen vzácně. Pokud je chcete nakoupit levně, zaměřte se hlavně na řetězec Lidl – právě ten totiž oba druhy nabízí v průměru nejlevněji, a to již tři roky po sobě.