Jak vyrobit domácí ledovou tříšť? Vyzkoušejte 14 neodolatelných osvěžujících kombinací

Žena si pochutnává na ledové tříšti frantic00 / Shutterstock.com

Patříte v létě do týmu zmrzlina, nebo ledová tříšť? V případě, že je vaší odpovědí druhá možnost, není nic snazšího než si tuto chladivou lahůdku vyrobit doma. Pak budete mít své oblíbené osvěžení vždy po ruce, kdykoliv na něj dostanete chuť. Navíc z poctivých surovin a bez přidaných barviv, sladidel a aromat. Inspirujte se našimi tipy na přípravu domácí ledové tříště a objevte neodolatelné ovocné kombinace, které vám přinesou to pravé letní osvěžení.

Přečtěte si také

Košík vstoupil do dalších regionů, do konce roku pokryje téměř celou republiku. Konkurence chystá podobné změny

Co budete k výrobě domácí ledové tříště potřebovat?

Tříšť jako ze stánku

Pokud byste si chtěli připravit tříšť jako ze stánku, museli byste sáhnout po sladkém sirupu, pár ochucujících kapkách (tzv. flavdrops) a potravinářském barvivu.

Zdravější, domácí recept

Nebo na to můžete jít jinak a dát přednost čerstvým surovinám. Základem může být ovoce, ovocná šťáva (vymačkaná nebo 100% z obchodu), ovocný rozvar, domácí marmeláda i káva. Pak už vám bude stačit jen led a v případě použití kyselejších druhů ovoce i cukr nebo zdravější sirup (čekankový, datlový, agávový).

Doplňte si zásoby melounu v akci a použijte ho do tříště

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

  • Cukr je nejlepší nejprve nechat důkladně ve vodě, šťávě či kávě rozpustit. Pokud ho přidáte až na konec, budete spolu s kousky ledu chroupat i krystalky cukru.
  • Místo čistého ledu zkuste použít zamrazené kostky ovocné šťávy, sirupu, kávy nebo colové limonády. Výsledná nadrcená tříšť bude mít výraznější a plnější chuť.
  • Dospělí si zase mohou nápoj okořenit kapkou vodky, bílého rumu, prosecca, Aperolu či jiného ovocno-bylinného likéru.
Tři misky s barevnou ledovou tříští Ekaterina Markelova / Shutterstock.com

Osvědčené recepty na ledovou tříšť

Přijde-li vám jednodruhová ledová krusta fádní, pak začněte s chutěmi experimentovat. Ať už různé suroviny smícháte v jednu směs, nebo budete podávat „duhovou“ tříšť a připravíte si více samostatných příchutí, inspirovat se můžete následujícími osvěžujícími kombinacemi:

  1. ananas + máta + okurka
  2. pomeranč + filtrovaná káva / espresso
  3. vodní meloun + čaj matcha
  4. borůvky + maliny + jablka
  5. rebarbora + jahody
  6. kokos + limetka
  7. vodní meloun + fenykl + máta
  8. zelené jablko + okurka (+ máta)
  9. mango + pomeranč
  10. ananas + okurka (+ máta)
  11. lesní plody a jahody + broskve
  12. černý rybíz + jahody
  13. pomeranč + rozmarýn + citron
  14. ananas + kokos + pomeranč

Jak vyrobit ledovou tříšť v mixéru?

  1. Nejprve v přístroji dohladka rozmixujte vybrané ovoce a bylinky, přidejte trochu vody (případně jiné ochucené tekutiny / alkoholu) a podle chuti oslaďte.
  2. Poté přihoďte kostky ledu (v poměru 1 : 1 s vytvořenou ovocnou směsí) a při nejvyšších otáčkách mixujte tak dlouho, dokud nebude vše najemno nadrcené.
  3. Ihned podávejte ve sklenici se lžičkou nebo brčkem.
Mixér s ledovou tříští a kolem čerstvé ovoce spb2015 / Shutterstock.com

Jak udělat ledovou tříšť ve zmrzlinovači?

Máte-li doma výrobník na zmrzlinu, můžete použít i ten.

  1. Smíchejte ovocnou šťávu (případně kávu) s cukrem a podle hustoty ovocné složky dořeďte vodou.
  2. Tekutinu nalijte do výrobníku zmrzliny a nechte pracovat jen chvilku, asi 15–20 minut (záleží na konkrétním přístroji), aby se obsah zmrzlinovače začal mrazit, ale ne úplně tuhnout.
Vyberte si ten správný mixér v akci

Jak na ledovou tříšť s výrobníkem?

Nejjednodušší je potom sáhnout po speciálních výrobnících na ledovou tříšť, které koupíte v obchodech. K dostání jsou ve dvou variantách.

Kelímek na výrobu ledové tříště

Levnější jsou výrobníky ledové tříště v podobě kelímků, které vás vyjdou na cca 200–300 Kč za kus. Prázdné se dávají na několik hodin nachladit do mrazáku a až poté se plní ovocnou směsí, šťávou nebo ochucenou kávou. Obsah se ihned začne mrazit. Mačkáním stěn kelímku nebo seškrabováním lžičkou se začne uvolňovat ledová krusta a tříšť je na světě.

Výrobník

Úplně nejlepší jsou ovšem domácí elektrické výrobníky tříště fungující jako drtiče ledu. Tyto spotřebiče většinou koupíte za cenu kolem 800–1500 Kč (záleží na objemu, výkonu i rychlosti drcení). Vyrobíte s nimi nejen ledovou tříšť dokonale nadýchané, sněhové konzistence, ale i různé další studené dezerty a sorbety.