Silikagel: Na co ho použít a co se stane, když ho sníte?

Sáčky silikagelu jakkrit pimpru / Shutterstock.com

Koupili jste si nové boty, elektroniku nebo třeba peněženku a našli jste tajemný bílý sáček? Většina lidí už nějaký v životě roztrhla jen proto, aby zjistila, jaké tajemství ukrývá. Když se podíváte dovnitř, začnou se z něj sypat drobné, průhledné kuličky. Jedná se o silikagel. Jeho vyhození si rozmyslete, můžete ho totiž využít hned na několik způsobů.

Přečtěte si také

Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Co je to silikagel?

Jedná se o oxid křemičitý, který má nejčastěji podobu kuliček nebo granulí. Jeho jediným účelem je absorbovat vlhkost – ta dokáže způsobit mnoho škody, proto výrobci přidávají sáčky silikagelu všude, kde by mohla vlhkost zboží poškodit.

Jednotlivé kusy silikagelu jsou porézní, vyrábí se z křemičitanu sodného a dokážou pojmout vodu, která se rovná zhruba 20–40 % jejich hmotnosti.

Silikagel není drahý a pokud si ho chcete pořídit, nemusíte procházet krabice od bot – můžete koupit jak malé sáčky, tak i velká balení. Cena malých sáčků se pohybuje v řádech jednotek korun. V běžných obchodech jej většinou nepořídíte, seženete jej spíše online.

Může být při pozření nebezpečný?

Co se stane, když sníte silikagel? Silikagel není jedovatý, ale zároveň se v těle nerozloží. Nebezpečí představuje především pro děti, které si ho mohou splést s cukrem či bonbóny. Při konzumaci obvykle projde trávicím traktem, aniž by člověka jakkoliv ohrozil. Riziko jeho konzumace nicméně spočívá v dušení – kuličky jsou drobné a kdyby je dítě vdechlo, mohlo by se začít dusit. Silikagel tedy vždy uchovávejte mimo jejich dosah.

Jelikož může být i u krmiva pro zvířata, může často nasáknout pach jídla a hrozí, že ho váš domácí mazlíček sní – obzvláště konzumace velkého množství představuje riziko, protože může vést k neprůchodnosti střev. Další rizika jsou spojená s přidanými látkami, třeba chloridem kobaltnatým, který může vyvolat zvracení.

Ruka držící mokrý mobil polya_olya / Shutterstock.com

Tipy pro využití silikagelu

Kam všude se silikagel hodí dát a s čím pomůže?

  • Pro vaše oblečení – Umístěte několik sáčků do šuplíků s prádlem, do bot, ale třeba také do vaší tašky, kterou používáte na cvičení. Díky tomu zabráníte ulpění nepříjemného zápachu a vlhkosti. Vhodné je používat tyto sáčky i do cestovních kufrů, abyste i na cestách vytáhli ze zavazadel oblečení, které nezapáchá.
  • Do auta – Zamlžené nebo orosené přední sklo v autě zhoršuje viditelnost. Umístěte několik balíčků poblíž něj a vlhkost bude rázem pryč.
  • Ochrana kosmetiky – Když se vlhkost dostane k holicím strojkům, nůžkám, břitvám nebo k pudrům, může napáchat mnoho škody. Umístěte sáčky proto i sem.
  • Do šperkovnice – Vlhkost dokáže poškodit zejména stříbro, neváhejte tedy dát několik sáčků do šperkovnice.
  • Vlhký telefon – Máte mokrý telefon? Zachránit ho můžete tak, že ho otřete hadříkem, sundáte z něho kryt a umístíte přístroj přes noc do vzduchotěsného sáčku s několika balíčky silikagelu. Jedná se o lepší řešení, než je použití rýže, kterou někteří doporučují.
Žena dává sáček se silikagelem do šuplíku s oblečením New Africa / Shutterstock.com
  • Elektronika – Pokud delší dobu nepoužíváte fotoaparát nebo jinou elektroniku, umístěte k ní sáčky silikagelu.
  • Ochrana potravin – Vlhkost dokáže zničit kávu, různé obiloviny, mouku, strouhanku a mnoho dalšího. Sáčky tedy umístěte i do spíže nebo kamkoliv, kde potraviny uchováte. Nebojte se umístit sáček přímo do jednotlivých dóz – pokud není natržený, potravinám žádné nebezpečí nehrozí.
  • Důležité papíry – Máte doma cenné fotografie, knihy nebo jiné dokumenty? Jejich největším nepřítelem je vlhkost, proto neváhejte umístit sáčky i k nim.
  • Další využití – Používejte ho všude, kde se bojíte vlhkosti. Možnosti jsou široké, od psích granulí až po sušené květiny a další.

Tip na závěr: Vyrobte si domácí osvěžovač vzduchu

Kuličky silikagelu dejte do prázdné lahvičky s širokým hrdlem, zalijte vodou a přidejte několik kapek esenciálního oleje. Po absorbování vody kuličky zvětší svůj objem a budou plnit nejen dekorační účel, ale také provoní místnost.

Zdroje: WebMD, Healthline, České stavby