Oblečte se udržitelně: Batohy z borovice, boty z ananasových listů a šaty z pomerančové kůry

Žena si prohlíží košile a šaty na věšáku Canva

Batohy z borovice, boty z ananasových listů nebo třeba šaty z pomerančové kůry. To není příručka pro trosečníky, ale skutečná nabídka současného oděvního průmyslu. Podívejte se s námi, jak se vkusně obléknout, aniž byste se museli trápit environmentálními výčitkami svědomí.

Přečtěte si také

Reklamace jsou pro obchodníky noční můra. Zákazníci mnohdy nevědí, na co mají nárok

Liška ze dřeva

Fjällräven – kdo by neznal tuto švédskou módní značku s nezaměnitelnou polární liškou. Na udržitelnost tu dbají odnepaměti a nyní přišli s další novinkou, batohem Tree-Kånken. Jeho svrchní část a podšívku tvoří patentovaná látka Pine Weave, což je zjednodušeně řečeno upředené dřevěné vlákno. Fjällräven si od ní slibuje pevnost, voděodolnost, a především mimořádně dlouhou životnost.

Trojice batohů od značky Fjällräven Fjällräven

Dřevěné štěpky se rozvaří na buničinu, která se pomocí speciálního prostředku rozpustí na celulózu. Ta se protlačí zvlákňovacími hubicemi a nakonec se vlákna vyperou, usuší a spředou do příze. Z příze se pak utká plátnová vazba, která se potáhne směsí polyuretanu a vosku,“ přiblížila výrobní proces Johanna Mollbergová, která se ve Fjällräven stará o vývoj výrobků.

Na nové oblečení se bude hodit

Nůžky, nit a plátek ananasu

V přírodě se výrazně inspirovala i britská textilní společnost Ananas Anam. Její zakladatelka Carmen Hijosa si všimla, že po sklizni ananasů vždy zbyde obrovské množství opadaných listů, které nemají žádné využití. A tak spatřil světlo světa revoluční materiál Piñatex.

Proces jeho výroby je poměrně jednoduchý: ananasové listy se protřídí a nařežou na dlouhá vlákna. Ta se propláchnou a nechají uschnout na slunci. Suchá vlákna projdou procesem „purifikace,“ po které zůstane materiál vzdáleně připomínající chmýří. Ten je smíchán s kyselinou polymléčnou, získanou výhradně z kukuřičného škrobu. Směs pak projde mechanickým zpracováním, které dá tvar výslednému produktu.

Piñatex za dobu své existence zaznamenal řadu spoluprací s vyhlášenými módními domy, ať už to byl Hugo Boss nebo síť luxusních hotelů Hilton.

Moderní boty od značky Hugo Boss Hugo Boss

Pravá italská chuť

A u ovoce se ještě chvíli zdržíme, neapolský Orange Fiber totiž vyrábí udržitelné oděvní látky z citrusů. Ty mají stejně jako ananasy v průmyslových podmínkách poměrně malou výtěžnost, často až 60 % jejich objemu skončí jako odpad. Orange Fiber se to snaží napravit a z citrusových zbytků extrahuje celulózu o mimořádné kvalitě.

Za pouhých sedm let své existence tak má za sebou například spolupráci s oděvní legendou Salvatore Ferragamo či udržitelnou kolekci s řetězcem H&M.

Černobílé tričko značky Salvatore Ferragamo Orange Fiber

K límečku patří tenisák

Stranou nestojí ani americký Ralph Lauren, který ve své nejnovější kolekci, určené k příležitosti tenisového klání US Open, představil oděvy pocházející výhradně z recyklovaných zdrojů. Příznačně jde o plastové lahve a obaly od tenisových míčků, které se vysbíraly na předešlém ročníku tohoto turnaje.

Netradiční, a především recyklovatelné materiály zaujaly i výrobce luxusních kožených doplňků, francouzský Hermès. Ten se spojil s kalifornským start-upem MycoWorks, který se zaměřuje na výrobky z podhoubí. O materiálu s obchodním názvem Sylvania přitom prohlašuje, že pevností a odolností plně nahrazuje tradiční telecí kůži.

V síti

Jako z jiného světa pak působí japonská firma Spiber s materiálem Brewed Protein, který hrdě přirovnává k pavoučímu vláknu. Za pomoci fermentace jej získává z rostlinné biomasy.

Jeho použití je velmi rozmanité. Výrobce tvrdí, že jemností zastane i hedvábí a tepelnými vlastnostmi může směle konkurovat ovčí vlně.

Představení unikátní bundy The Moon Parka od společností Spiber a The North Face Spiber

Přínos svého materiálu však vnímá Spiber i v etické oblasti. Po úpravě jej lze využít jako nápodobu zvířecí kůže či slonoviny. Nesporné jsou zároveň i jeho environmetální benefity, Brewed Protein není závislý na derivátech ropy a po jeho rozložení nevznikají žádné mikroplasty.

V minulosti se Spiber spojil s japonským zastoupením značky The North Face, se kterým zosnoval unikátní kolekci padesáti zimních bund, symbolicky pojmenovaných „The Moon Parka. Zájemci o ně se nejdřív museli účastnit tomboly a pokud měli štěstí, bunda za bezmála třicet tisíc korun byla jejich.