Nejjednodušší způsob, jak zhubnout, je hladovět: Za tři dny můžete ztratit až 3 % tělesné hmotnosti

Muž má na talíři jeden hrášek Canva

Pokud se vám už někdy podařilo radikálně zhubnout během docela krátké doby, určitě potvrdíte, že začátky bývají těžké. Ale jakmile se do „toho“ dostanete, jde hubnutí ráz na ráz. Už jste však někdy přemýšleli nad tím, co se s vaším tělem děje, když hladovíte? Neříkáme, že se jedná o nejzdravější způsob, jak zhubnout, ale pozitivní je, že první tři dny hladovění nemají vliv na zdraví našich orgánů.

Přečtěte si také

Všemi zbožňovaná omáčka k nám přišla z Ameriky: Děláme ji z oblíbené letní zeleniny, jablek a koření

Děti během pandemie přibraly i 40 kg

Zhubnout dnes spousta lidí potřebuje. Není se ani čemu divit, pandemie nám dala pěkně na frak, a to nejen dospělým, nýbrž také dětem.

Podle Eurostatu jsou Češi na čtvrté příčce nejobéznějších států v Evropě. Před námi je už jen Island, Chorvatsko a Malta.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) trpí obezitou 18,5 % Čechů. Průměrné BMI (index tělesné hmotnosti) tak dosahuje hodnoty 25,2, což vypovídá o tom, že jsme těsně nad horní hranicí normální zdravé váhy.

Češi pro to, aby zhubli, ale bohužel moc nedělají, protože až 40 % dospělých Čechů uvádí, že se nevěnuje žádné sportovní ani rekreační pohybové aktivitě. To však bohužel není dobrým příkladem pro naše děti.

Žena si měří pas před zrcadlem Canva

Jak na tom české děti jsou?

Opravdu špatně. Některé kvůli pandemii koronaviru přibraly během jediného roku 20, 30 i 40 kilogramů! Ve vítkovické nemocnici v Ostravě tak lékaři přijímají čím dál víc dětských pacientů s těžkou formou obezity.

Takže pokud hledáte tu správnou motivaci k hubnutí, můžete ji najít právě ve svých dětech, které potřebují pocítit motivaci zase od svých rodičů.

V prvních dnech „hubnete“ díky ztrátě mimobuněčné vody

Základním pravidlem zdravého hubnutí a získání trvale udržitelné váhy je nehladovět. Je sice pravdou, že hladověním můžete skutečně hodně a rychle zhubnout, ale zdravé a trvale udržitelné to rozhodně není.

Co se děje s tělem, když hladovíte?

Během prvních tří dnů můžete ztratit až 3 % tělesné hmotnosti, což je dáno tím, že přestanete jíst sacharidy.

Jeden gram sacharidů totiž na sebe naváže něco kolem čtyř gramů vody. Pokud si tedy dáte například rohlík (42 g), který obsahuje cca 24 gramů sacharidů, rafička na váze vám poskočí o nějakých 96 gramů. A tak je to se všemi sacharidy.

Navíc se během prvních dnů hladovění vyprázdníte, takže váha může jít dolů o dalších pár kilogramů. Pozitivní také je, že první tři dny hladovění nemají vliv na zdraví našich orgánů.

Jablko, müssli, metr a činky Canva

Při dlouhodobém hladovění můžete začít omdlévat

Fáze dlouhodobého hladovění ale začíná už od třetího dne, přičemž denně tak můžete přijít o nějakých 250 gramů vody a tělo si začíná brát energii z tukových buněk. Tato fáze končí 21. dnem.

Dále se začíná zpomalovat rychlost bazálního metabolismu, tedy energie nutné pro udržení základních životních funkcí – například dýchání, činnost mozku a srdce. A právě pokud často držíte diety a hladovíte, tělo si začne šetřit energii a hubnutí se stává složitějším. Kromě toho vám může začít klesat krevní tlak, motat se hlava a ani omdlévání v této fázi není výjimkou.

Není divu, že člověk tak dlouho nevydrží a začne zase jíst. Společně s živinami pak přichází i tolik nenáviděný jojo efekt. Pokud se vrátíte k obvyklé stravě, je velice pravděpodobné, že přiberete víc, než kolik jste měli na začátku hubnutí. Tělo si totiž začne dělat zásoby na další období hladu.

Žena drží metr a jí zeleninový salát Canva

Jak zhubnout bez jojo efektu?

Zapomeňte na diety, různé pilulky a hladovění, takto se dlouhodobě zhubnout nedá. Nejdůležitější je změnit stravovací návyky a celkově i svůj životní styl.

Nastudujte si energetický profil potravin, určitě budete překvapeni, že některé jsou kaloričtější, než jste si vůbec dokázali představit, a hlídejte si energetický příjem.

Nahrazujte nezdravé potraviny jejich zdravějšími variantami a uvidíte, co se bude dít.

Pořiďte si chytrého pomocníka v akci

Najděte si také sport, který vás bude bavit. Nemusíte hned chodit do fitka, stačí, když budete chodit na delší procházky a sem tam se u toho proběhnete.

A když to nepůjde tak rychle, jak byste si bývali přáli?

Pamatujte na to, že pomalejší a postupný úbytek hmotnosti je lepší než radikální zhubnutí. Díky tomu se totiž naučíte rozumět nejen svému tělu, ale také stravě a budete vědět, co na vás funguje a co ne.