Cena dětských plenek se zvedá a dále poroste!

Cena jednorázových plen se u mnoha značek zdražila a letos ještě poroste. Canva

Rodičům malých dětí přinesla koronavirová pandemie další zásah do rozpočtu. Cena mnohých značek plenek totiž v posledních měsících rapidně stoupla a podle odhadů předních výrobců ještě dále poroste. O kolik se letos mohou jednorázové plenky zdražovat a proč může být pro rodiny výhodnější přejít na pleny látkové?

Přečtěte si také

Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Plenky výrazně zdražily během loňského roku

Aktuální zdražování plen představuje problém především pro rodiče samoživitele nebo rodiny s nižšími příjmy. Jak ukázala data agentury NielsenIQ na základě maloobchodních prodejů značek jako Huggies a Pampers, během minulého roku se zvedla cena jednorázových plenek v průměru o 8,7 %.

Za některé značky si připlatíme až o 10 %

Tím ovšem zdražování nekončí. Jak zmínění výrobci odhadují, ceny plenek se letos budou dále zvyšovat o 5–10 %. Firma Kimberly-Clark, pod kterou spadají značky Huggies či Pull-Ups, uvedla, že plánuje ceny navýšit v červnu. Společnost Procter & Gamble vlastnící značky, jako je Pampers, Luvs a All Good, chce zdražit od poloviny září. V Česku se mohou tyto změny projevit jak na cenách plenek v kamenných prodejnách, tak v internetových obchodech.

Látkové plenky mají své výhody i nevýhody. Canva

Za rostoucími cenami stojí vysoká poptávka i koronavirus

Narůstající ceny se odvíjí především od zvyšující se poptávky na americkém trhu. Kromě toho rostou i náklady na výrobní materiály a svůj podíl má zdražující se lodní doprava nebo různá omezení související s koronavirovou pandemií. Čím dál více zákazníků se proto spoléhá na levnější plenky privátních značek nebo na dovážené zboží ze zahraničí (např. Polska nebo Německa), kde mohou v přepočtu vycházet ceny příznivěji.

Na Kupi.cz také sledujeme pohyb cen veškerého zboží – a zaznamenali jsme, že za poslední rok došlo k průměrnému zdražení také u plenek, které jsou ve slevě, a to o 24 % (napříč značkami). To znamená, že i za akční zboží v tomto případě platíme více než v minulosti. Právě plenky jsou nejčastěji zlevňovaným zbožím, přičemž počet akcí na plenky se za uplynulých 12 měsíců navýšil o 34 %.

Čím dál více rodičů se navrací k plenkám látkovým

Uvádí se, že za celé období, kdy dítě nosí plenky, nakoupí rodiče téměř 5 000 kusů jednorázových plen, což při průměrné ceně 5 Kč za kus dělá celkem kolem 25 000 Kč. Vzhledem ke zdražování to však za chvíli může být mnohem více. Takové množství plen navíc vytvoří až 2 tuny odpadu, který mimo jiné výrazně zatěžuje životní prostředí.

Aktuálním trendem je návrat k látkovým plenkám, které jsou šetrnější nejen k peněžence, ale také k přírodě i dětské pokožce. Jejich výhodou je, že neobsahují chemické látky, jsou prodyšnější a nezpůsobují opruzeniny nebo vyrážky. Díky rostoucí poptávce je dnes jejich nabídka na trhu poměrně široká. Rodiče mohou volit z mnoha velikostní, druhů a tvarů, materiálů (bambusové, bavlněné), vzorů a barev. Dají se pořídit také sady pro celé plenkové období dítěte.

S látkovými plenami ušetříte tisíce korun

Kompletní látková plenková výbava pro jedno dítě se dá pořídit i za pár tisíc korun. Většinou ale platí, že nejlevnější varianty bývají pracnější na údržbu, jsou méně odolné a savé. Za kvalitnější výbavu dáte kolem 10 000 Kč.