Užijte si chřestovou sezónu naplno a využijte příležitosti ochutnat tuto delikatesu v nejrůznějších lahodných kombinacích. Vyzkoušejte například chřest na pomerančích nebo lahodnou krémovou polévku se ztraceným vejcem. A pokud rádi objevujete netradiční chutě, do třetice pro vás máme recept na exotický chřestový salát s mangem a chilli.
Chřest na pomerančích podle šéfkuchaře Martina Kortuse
Budeme potřebovat:
- 500 g chřestu (jeden svazek)
- 2 pomeranče
- olivový olej
- sůl
Jak na to?
- Z chřestu odkrojíme ztvrdlé konce (odkrojky se hodí třeba na vývar nebo polévku) a výhonky opatrně oloupeme škrabkou směrem od hlavičky ke konci. Pokud máme bílý chřest, pak ho oloupeme celý, pokud zelený, tak stačí jen poslední třetina stonku, abychom se zbavili nepříjemných vláken.
- Z pomerančů oškrábeme nudličky oranžové kůry (buďto vybírejte chemicky neošetřený plod, nebo jej omyjte speciálním přípravkem na čistění ovoce a zeleniny) a poté pomeranče odšťavníme a získanou šťávu si dáme bokem. Trochu kůry si necháme na závěrečné posypání.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme do ní chřest. Vaříme pár minut, dokud nebude tzv. al dente (tedy křupavý „na skus“).
- Poté si nahřejeme pánev, na kterou kápneme trochu olivového oleje, přidáme uvařený chřest, pomerančovou kůru a vše zalijeme pomerančovou šťávou. Povaříme minutku až dvě, dokud šťáva s olivovým olejem nevytvoří emulzi.
- Chřest vyndáme z pánve a položíme na předem nahřátý talíř. V pánvi poté ještě chvíli redukujeme zbylou tekutinu. Můžeme přidat trošku olivového oleje, aby byla textura pomerančové omáčky krásně krémová.
- Zredukovanou omáčkou přelijeme chřest na talíři a vše podáváme posypané kousky pomerančové kůry.
Canva
Chřestová polévka z bílého chřestu podle Garden & Kitchen
Na polévku budeme potřebovat:
- 500 g bílého chřestu
- 3–4 brambory
- 1 dl bílého vína
- 1 středně velkou cibuli
- 30 g másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1,3 l zeleninového vývaru
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Na ztracená vejce:
- 4 vejce (množství odpovídá počtu porcí)
- ocet
- sůl
Jak na to?
- Chřest oškrábeme (nejlépe speciální škrabkou) a poslední třetinu výhonku vždy odkrojíme. Odkrojky nevyhazujeme, ale použijeme s ostatní zeleninou na vývar.
- V hrnci rozpustíme lžíci másla se lžicí olivového oleje a osmahneme najemno pokrájenou cibuli. Přilijeme bílé víno a necháme ho částečně vyvařit. Poté do hrnce vsypeme pokrájené brambory a chřest. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 25 minut.
- Uvařenou polévku rozmixujeme a poté přecedíme přes cedník (zbavíme se tak vláken chřestu). Opět přivedeme k varu, dochutíme muškátovým oříškem, popřípadě solí a pepřem a zjemníme smetanou.
- Na závěr si připravíme ztracené vejce: v širším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme lžíci octa, sůl, zmírníme oheň a pomocí vařečky vytvoříme vír. Doprostřed vložíme rozklepnuté vajíčko a vaříme na mírném ohni zhruba 4–5 minut, nakonec vytáhneme.
Tip: Pokud potřebujete připravit více ztracených vajec zaráz, můžete si vypomoci praktickou vychytávkou: z potravinové fólie vystřihněte větší čtverec, vystelte jím menší misku, vnitřek fólie ještě vymažte olejem a dovnitř vyklepněte vajíčko. Zamotejte a zauzlujte nebo zavažte, aby bylo v balíčku co nejméně vzduchu. Všechna takto připravená vajíčka vložte do vroucí vody a povařte 5 minut. Poté opatrně ustřihněte vršek fólie a vajíčka vybalte a podávejte.
Canva
Chřestový salát s mangem a chilli
Na salát (cca 4 porce) budeme potřebovat:
- 500 g zeleného chřestu
- 1 větší zralé mango
- 1 červenou cibuli
- hrst čerstvého koriandru (nemusí být)
Na zálivku:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíci medu
- 5 lžic olivového oleje
- 1 menší čerstvou chilli papričku
Jak na to?
- Z chřestových výhonků odkrojíme zdřevnatělé konce a poslední třetinu opatrně oloupeme škrabkou.
- Chřest dáme vařit do osolené vroucí vody tak, aby hlavičky vykukovaly nad hladinu a zachovaly si svou křupavost – pomůže, když se vaří v hlubokém hrnci svázaný ve stoje. Chřest vaříme asi 3 až 4 minuty a po uvaření ihned přendáme do misky s ledovou vodou. Poté vyjmeme, osušíme a dáme stranou.
- V misce si smícháme všechny ingredience na zálivku: citronovou šťávu, med, olivový olej a najemno nasekanou chilli papričku a vše společně dobře promícháme.
- Chřest nakrájíme na kousky, přidáme pokrájené mango, najemno nakrájenou cibuli, případně koriandr, promícháme a podáváme přelité zálivkou.
Dobrou chuť!