Jak co nejlépe a bezpečně převézt vánoční strom v autě? Chyby, které vás mohou nejen na pokutách vyjít draho

Muž dává vánoční strom na střechu auta sockagphoto / Shutterstock.com

A je to tady zase: Vánoce! A s nimi spojený i nákup vánočního stromečku. Pokud máte se závěrem roku spojenou i vůni jehličí, pak se vám budou hodit naše rady, jak přepravit živý strom autem tak, abyste neponičili interiér nebo kapotu vozidla. Pozor si kromě upevnění stromu uvnitř nebo na střeše auta musíte dát i na dodržování silničního zákona, který přesně nařizuje, jak se má strom převážet.

Přečtěte si také

Palačinky bez mouky nebo bez vajec? Jde to, jen musíte vědět, čím suroviny nahradit

Zabalený strom v síti

Při nákupu řezaného stromku si jej nechte zabalit prodejcem do síťoviny. I přesto, že si nějakou tu desetikorunu za obal připlatíte, rozhodně se tato investice vyplatí. Mnohem lépe se s ním manipuluje.

Jakmile budete mít stromek řádně zabalený, čeká vás jeho převoz – a to nemusí být s malým osobním autem nic snadného. Ať už však máte vozidlo jakékoliv, na začátku vás čeká zásadní otázka – v interiéru, nebo na střeše?

Nezapomněli jste ke stromku koupit i stojánek?

1. Jak převážet vánoční strom uvnitř auta

Asi se shodneme, že nejjednodušší způsob, jak převézt strom domů, je uvnitř automobilu. Pokud nevlastníte dodávku, budete se muset před výpravou do obchodu pro strom připravit. Rozhodně se vám bude hodit stará deka, která nenechá jehličí zapíchnout se do čalounění vozu a také zabrání případné nehodě se smolou, která může z řezaného stromku vytéct.

Sedačky dolů

Důležité je zjistit, jak dlouhý strom se vám do auta vejde. Sklopte sedačky a změřte si délku, kterou můžete pro převoz v autě vymezit. Samozřejmě čím delší máte auto, tím větší stromek se do něj vejde. Na podlahu dejte nejdřív deku a stromek strčte dovnitř kmenem napřed. Kmen poté dekou omotejte a zapřete ho o přední sedačku.

Teď přichází na řadu zajištění proti posunutí. V ideálním případě použijte speciální upevňovací popruhy, které se kotví k okům v zavazadelníku. Pokud je nemáte, použijte bezpečnostní pásy.

Holčička v kufru auta s vánočním stromkem Irina Wilhauk / Shutterstock.com

Pozor na pokuty

Nezapomeňte! Pokud stromek čouhá z auta ven víc než metr, musí být jeho konec podle zákona označen červeným praporkem. V případě snížené viditelnosti je pak povinnost označit jej i světlem nebo odrazkou. Pamatujte si, že za špatně převážený vánoční stromek hrozí řidiči pokuta až do výše 2 000 Kč.

2. Jak převážet strom na střeše automobilu

Méně častou variantou pro převoz stromku v automobilu je jeho umístění na střeše. Pokud nemáte příčné střešní nosiče, rovnou na tuto variantu zapomeňte! Tento způsob převozu je složitější na upevnění a vyžaduje velmi promyšlenou techniku, jak strom na střechu automobilu uvázat. Špatně upevněný kus totiž může při prudkém brzdění nebo při nehodě spadnout a způsobit obrovské škody i zranění.

Německý autoklubu ADAC, který testoval různá upevnění stromů na střechu auta, ukázal ve svém crash testu jejich převozů, že pro tento typ kurtování jsou pružná upevňovací lanka jsou naprosto nevhodná.

Při nárazu v 50 km/h strom ze střechy sjel na přední kapotu, protože ho jednoduše „gumicuky“ neudržely.

Jak tedy na převoz stromku na střeše?

Strom uložte na střechu automobilu (resp. na příčné nosiče) kmenem dopředu. K úvazu použijte minimálně dvě kurtny, tedy ploché popruhy s ráčnami. Jednou kurtnou omotejte kmen stromku co nejpevněji to půjde. Druhou ho pak upevněte k zadnímu příčníku automobilu, tak aby nebylo v žádném případě možné, že stromek při nečekaném prudkém zabrzdění sjede ze střechy.

Dětské autíčko s přivázaným stromem na střeše leonov.o / Shutterstock.com

Na jaké zásadní body je tedy třeba myslet?

  1. Na úvaz stromku nikdy nepoužívejte elastické stahovací popruhy – ať už ho přepravujete v kabině auta, nebo na střeše.
  2. Nikdy nenechte strom v kabině volně ležet! Vždy musí být upevněn kurtnami.
  3. Na střechu stromek upevňujte vždy špičkou dozadu (aby mu vítr za jízdy nepoškodil větve).
  4. Pokud vám strom vyčnívá ven z kufru, musíte se řídit silničním zákonem. Ten doslova říká, že: „Přesahuje-li náklad vozidlo o více než metr vpředu či vzadu, nebo z boku o více než 400 milimetrů, musí být přečnívající konec opatřený červeným praporkem o rozměrech nejméně 300x300 milimetrů, za snížené viditelnosti vpředu neoslňujícím bílým světlem a bílou odrazkou a vzadu červeným světlem a červenou odrazkou.“

Ať už stromek převezete v autě nebo na střeše, dbejte především na vlastní bezpečnost a bezpečnost ostatních účastníků provozu.