Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mangostan: Jedno z nejchutnějších a nejsladších ovocí světa je dostupné i v Česku

Canva

Fialové ovoce se sytě zelenou stopkou se vejde do dlaně, jak je malé. Čím menší je jeho velikost, tím intenzivnější má ovšem chuť. Mangostan bývá označován za jeden z nejchutnějších plodů světa díky své intenzivní, sladké chuti. Zároveň je národním ovocem Thajska. Jaké další zajímavosti o mangostanu by vám neměly uniknout?

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

Znáte tuto asijskou pochoutku?

Mangostan, odborně nazývaný mangostana lahodná (Garcinia mangostana), roste na stálezelených stromech v tropických oblastech. Nejčastěji se pěstuje v Indonésii, v Thajsku, v Malajsii či v Singapuru.

Za mangostan si připlatíte

Mangostan je poměrně drahý, a to dokonce i v zemích původu. Jeho pěstování totiž vyžaduje specifickou péči týkající se vlhkosti a slunečního svitu. Špatně snáší zimu, slaný mořský vzduch, vysokou nadmořskou výšku nebo neadekvátní vlhkost.

V USA platil zákaz jeho dovozu

Kolem roku 2007 platil zákaz dovozu mangostanu do USA. Přestože v Americe po tomto ovoci byla poměrně vysoká poptávka, dovoz se na krátkou dobu omezil kvůli muškám, které se na ovoci množily a byly tímto způsobem přiváženy do Spojených států.

Bojuje s akné i zažívacími problémy

Mangostan má velké množství benefitů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, pomáhá tedy zlepšovat imunitu. Dále napomáhá s trávením, zlepšuje pleť a menstruační problémy.

Jak ho správně jíst?

Až si v obchodě v Česku nebo na dovolené v zahraničí koupíte mangostan, nepřekrajujte ho nožem. Přišli byste o pravidelnou strukturu krásných plodů. Raději odřízněte jen špičku plodu a mangostan oloupejte, podobně jako třeba mandarinku. Získáte krásné stroužky ovoce, vzhledově podobné česneku, které můžete sníst jen tak nebo použít do sladkých receptů.

Pohlídejte si ho v akci

Mangostan seženete i v ČR

Dobrá zpráva je, že mangostan podobně jako další tropické ovoce seženete rovněž v Česku. Za 1 kus ale zaplatíte zhruba 40 Kč. Je proto dobré sledovat slevové akce v supermarketech, případně jej koupit na internetu. V nabídce mívají mangostan například e-shopy Rohlik.cz a Košík.cz.