Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Turisté rozhodli: V novém žebříčku jídel svíčková vítězí, ale překvapily i škvarky

Arthur Matsuo / Shutterstock.com

Jak si vede česká kuchyně z pohledu turistů? Známý gastronomický server TasteAtlas zveřejnil aktuální žebříček nejoblíbenějších českých jídel. Na špičce se drží klasiky, ale mezi nimi se objevují i pokrmy, které by čekal málokdo.

Přečtěte si také

Jak se liší basmati, jasmínová a další nejběžnější druhy rýží? Tu správnou dělá až způsob, jak ji vaříte

Češi a jejich stůl jako kulturní fenomén

Jídlo je u nás víc než pouhá nutnost. Je to kus identity, způsob, jak si povídat i beze slov. A právě to možná zaujalo cizince, kteří podle serveru TasteAtlas sestavili žebříček nejoblíbenějších českých pokrmů. Aktuální data z října 2025 ukazují, že cizinci mají o české kuchyni jasno – největší sympatie získala svíčková na smetaně, která v hodnocení předčila i legendární guláš nebo řízek.

Na vrcholu bez překvapení – nebo ano?

Svíčková získala nejvyšší hodnocení 4,4 z 5 bodů. Pro mnoho cizinců představuje český ekvivalent francouzské hovězí pečeně, jen s duší babiččiny kuchyně. Podle TasteAtlas jde o „jedno z nejznámějších a nejikoničtějších jídel střední Evropy“, jehož původ sahá až do počátku 19. století. V Praze se prý nejlépe připravuje v restauraci Kavárna Imperial, kde se recept drží v tradiční podobě.

„Když k nám přijedou hosté z Itálie nebo Německa, často chtějí ochutnat něco, co si doma neuvaří. Guláš jim voní po paprice, ale svíčková je prý jiný level – jemnější, elegantnější,“ říká šéfkuchař pražské restaurace U Kroka, která se na seznamu TasteAtlas objevila hned několikrát.

Na druhém místě se umístil valašský frgál – sladký koláč z Valašska, chráněný označením původu. Turisté oceňují jeho pestrost, od hruškové po makovou variantu, a často ho považují za „český cheesecake“.

Bronzovou příčku obsadily koblihy, které prý připomínají slavné rakouské krapfeny, jen s českým rukopisem – lehké, voňavé, s dávkou rumu v těstě.

Roman Bjuty / Shutterstock.com

Od česnečky po řízek

V první desítce se drží také česnečka, lívance, vdolky, guláš, řízekovocné knedlíky. Každý z těchto pokrmů má vlastní příběh a společného jmenovatele: jednoduchost, dostupnost a chuť, kterou si člověk zapamatuje.

Když se z nostalgie stane chuťový trend

Uprostřed žebříčku se objevují jídla, která dnes prožívají malý návrat. Například škvarky (42. místo) – kdysi levný produkt z venkova – se vracejí jako oblíbený doplněk k řemeslnému chlebu a pivu. Nebo olomoucké tvarůžky (57. místo), které díky své výrazné chuti vzbuzují rozporuplné reakce, ale jejich pověst zraje stejně jako sýr samotný.

Z opačného konce seznamu se k překvapení dostala tlačenka, kyselomáslová pomazánka. Všechna tři jídla mají dlouhou historii, ale u mladší generace zatím hledají cestu zpět.

Co na to respondenti?

Jak Češi vnímají žebříček nejoblíbenějších českých pokrmů sestavený turisty ze zahraničí? Oslovili jsme několik respondentů a zde jsou jejich odpovědi.

  • Petra, 34 let, Praha: „Svíčková je jasná volba. Když ji vařím, mám pocit, že patřím k něčemu většímu. A že se líbí i turistům, to mě těší.“
  • Milan, 46 let, Brno: „Já bych dal první místo guláši, ale chápu to. Svíčková má styl. Frgál mě ale překvapil, ten si dávám spíš na pouti než v restauraci.“
  • Tereza, 28 let, Ostrava: „Tvarůžky jsou moje srdcovka. Když vidím, že se dostaly do žebříčku, mám radost. A že cizinci zvládnou ten zápach? Klobouk dolů.“
  • Oldřich, 60 let, Plzeň: „Mám rád jednoduchá jídla, jako bramboráky nebo škvarky. Jsem rád, že se na ně nezapomíná. To je pravé Česko, ne jen restaurace v Praze.“
Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha

Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha

Jídlo jako turistická značka

Z pohledu cestovního ruchu má česká kuchyně čím dál větší význam. Podle dat agentury CzechTourism patří gastronomie mezi tři nejčastější důvody, proč cizinci zůstávají v Česku déle než původně plánovali. A přestože v žebříčku dominují tradiční jídla, roste i zájem o moderní pojetí české kuchyně – lehčí, sezónní a vizuálně atraktivní.

Česko se mění, ale chuť zůstává. Ať už jde o svíčkovou s brusinkami, frgál s mákem, nebo skromné škvarky, všechna tato jídla propojuje jedno: autenticita. A ta, jak se zdá, chutná i turistům.

Zdroje: TasteAtlas, CzechTourism, Kupi.cz