Možná jste už na sociálních sítích zahlédli videa, která propagují odkyselení organismu jako způsob, jak se zbavit únavy a cítit se lépe. Jedna z metod, jak „zázračného odkyselení organismu“ docílit, bývá spojována s požíváním jedlé sody. Jak se k tomu staví odborníci? Je to opravdu geniální trik, nebo spíš hra o zdraví?
Jednoduché, levné a zcela přirozené. Přesně na to sledující lákají příspěvky propagující jedlou sodu jako spolehlivý a účinný prostředek na odkyselení těla. Zastánci teorie odkyselení tvrdí, že nevhodná strava, dlouhodobý stres a nezdravý životní styl „okyselují tělo“. To následně vede ke zvýšené únavě a nemocem. Pomoci mohou „zásadotvorné potraviny“, mezi které se řadí třeba zelenina, citrony a také jedlá soda. Právě soda má umět pH nejlépe vyrovnat.
Podle takových doporučení máte jednou nebo i dvakrát denně v teplé vodě rozpustit čtvrt lžičky jedlé sody a po vyšumění zásadotvorný nápoj vypít. Kdo chce navíc hubnout, přidá i pár kapek citronu. Dávka sody se však postupně zvyšuje. Tak byste si měli postupně pročistit střeva, snížit apetit, zajistit si prevenci proti mnoha chorobám a úspěšně zvítězit nad různými infekcemi.
Pokud vám zní tento popis povědomě, zřejmě jste již měli tu čest s podobným článkem nebo videem. Zajisté je to snadno realizovatelné, jedlá soda stojí pár korun, v kuchyni ji najde doma asi každý, má to ale háček.
„Tvrzení o ‚odkyselení organismu‘ nemá žádný vědecký základ,“ říká pro Kupi lékárnice Mgr. Zdenka Morvai, specialistka na zdraví maminek a dětí z Lékárna.cz.
Lidské tělo má totiž přesně nastavené hodnoty pH v různých orgánech a reguluje si je samo. Žaludek musí být nutně kyselý – bez toho nedokáže trávit potravu ani chránit tělo před bakteriemi –, tenké střevo zase zásadité, moč kyselá.
„Když do toho zasahujeme pravidelným pitím sody, můžeme si rozhodit rovnováhu, přetížit ledviny a navýšit krevní tlak – protože soda je stále sodná sloučenina. Tělo pak sice začne měnit například pH moči, ale to není známka zdraví. To je varování,“ upozorňuje Morvai.
S ohledem na to, že je jedlá soda běžně dostupná a mnozí si ji ordinují bez omezení, vyskytly se i případy, kdy došlo k předávkování jedlou sodou. Jak uvádí jedna z odborných studií na National Library od Medicine, neděje se to často, ale případy metabolické alkalózy (zásaditosti krevní plazmy) jsou skutečně evidovány, například u pacienta, který ji užíval jako alternativní lék na dnu.
Přesto ale Morvai jedlou sodu zcela nezavrhuje. „Jedlá soda se terapeuticky může použít při pálení žáhy. Je složkou mnoha preparátů na tyto obtíže, takzvaných antacid. Jejich užívání by mělo být ale krátkodobé, v řádu pár dnů,“ připomíná s tím, že pokud se potíže nemírní, nebo pravidelně opakují, je nezbytné navštívit lékaře a nechat se odborně vyšetřit.
S tím částečně souhlasí také Pavel Kohout z interní kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy fakultní nemocnice, který však připomíná, že po jedlé sodě je vhodné sáhnout spíš výjimečně. „Když se dostanou buňky v žaludku, které produkují kyselinu solnou, do zásaditého prostředí, jsou stimulovány k tomu, aby vyráběly kyseliny více. Z tohoto důvodu dlouhodobé užívání není vhodné,“ uvedl pro Radiožurnál.
Zdroje: Mgr. Zdenka Morvai, Radiožurnál, National Library od Medicine, Kupi.cz