Když se venku ochladí a únava se hlásí o slovo, přichází na scénu malé zázraky z kuchyně. Tyto domácí želé bonbony spojují chuť čerstvého ovoce, šťavnaté barvy a sílu přírodních vitamínů. Neobsahují žádný cukr ani konzervanty, a přesto dokážou zlepšit náladu i imunitu. Stačí pár minut, pár ingrediencí a hrst hravosti a vznikne zdravé mlsání, které si zamilují i děti.
Na tyhle bonbony jsem narazila, když jsem hledala způsob, jak nahradit klasické želé bez umělých barviv a tuny cukru. Výsledek mě překvapil – chuťově jsou neuvěřitelně svěží a přitom dokonale sladké díky ovoci. Jsou ideální jako drobný dárek, zdravé mlsání po obědě nebo malá svačinka na cesty. Když je uložíte do hezké skleničky, působí jako voňavé vitaminové klenoty. Nejvíc mě baví, že jejich příprava zabere sotva půl hodiny a obejdete se bez speciálního vybavení.
Mrkev je často vnímána jen jako základ do polévek, ale její přirozená sladkost a oranžová barva dokážou proměnit i dezert. Obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamin A a podporuje zdraví očí i pokožky. V kombinaci s citrusy funguje jako silná podpora imunity.
- Tip: Betakaroten lépe vstřebává, pokud ho spojíte s trochou tuku – proto doporučuji pár kapek olivového oleje, když budete bonbony jíst.
Želé bonbony na imunitu – recept
- Počet kusů: cca 20
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 2 větší mrkve
- 3 střední jablka
- 2 střední pomeranče
- 2 mandarinky
- 2 a ½ lžíce agaru
Postup přípravy
- Mrkev a jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky, aby se lépe odšťavňovala.
- Pomeranče a mandarinky zbavte slupek a rozdělte na dílky.
- Všechny suroviny vložte do odšťavňovače a zpracujte na šťávu. Pokud ho nemáte, rozmixujte ovoce v mixéru a propasírujte přes jemné sítko, aby zůstala jen hladká šťáva.
- Nalijte šťávu do menšího hrnce a přidejte agar. Promíchejte, aby se prášek rovnoměrně rozptýlil, a nechte směs chvíli odstát.
- Za stálého míchání ji začněte zahřívat na mírném plameni. Jakmile začne houstnout, nechte ji asi dvě až tři minuty probublávat, ale nevařte. Agar se aktivuje teplem a vytvoří gelovou konzistenci.
- Jakmile směs zhoustne na sirup, nalijte ji do formiček (nejlépe silikonových). Pokud formičky nemáte, poslouží i malý plech nebo plastová nádoba vyložená pečicím papírem.
- Nechte želé tuhnout při pokojové teplotě asi 20 minut. Po ztuhnutí je opatrně vyklopte a uložte do uzavíratelné dózy v lednici.
Tipy z redakce
- Z vlastní zkušenosti doporučuji mít připravené formičky dřív, než začnete ohřívat směs, protože agar tuhne nečekaně rychle.
- Pokud chcete bonbony ještě víc oživit, přidejte do ovocné šťávy pár kapek citronu pro osvěžující tón nebo špetku kurkumy pro barvu a podporu imunity.
- Když dělám tuto variantu pro děti, po zchladnutí přimíchám lžičku medu – dodá bonbonům jemnost a zvýrazní ovocnou chuť.
- A pokud si rádi hrajete s estetikou, zkuste kombinovat různé ovocné šťávy do vrstev, třeba oranžovou mrkev s červeným grepem. Vypadají pak jako malé umělecké kousky.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, NZIP, Moje ambulance