Zralé kaki má teď v říjnu svou nejlepší formu – sladké, měkké a sluncem nasáklé. A když ho nestíháte sníst čerstvé, zkuste z něj udělat domácí džem. Je to jednoduché, voňavé a výsledek vás odmění sytou oranžovou barvou a chutí, která připomíná tropické ovoce i podzimní med. Tento recept patří mezi ty, které voní domovem a vyvolávají pocit klidu i radosti.
Kousek slunce do skleničky
Když venku začnou padat listy a rána jsou chladná, mám vždycky chuť na něco, co mi připomene léto. Džem z kaki je přesně takový. Jeho chuť je jemně karamelová, přirozeně sladká, bez potřeby přehnaného množství cukru. Kaki se rozvaří do hedvábné konzistence a spolu s trochou citronové šťávy vytvoří přirozeně zahuštěnou marmeládu. Je skvělý na křupavý toast, do jogurtu nebo k sýrům. A upřímně? Lžička přímo ze sklenice stojí za hřích.
Zajímavost o kaki
Kaki má dlouhou historii – původem pochází z Asie, kde se mu říká „ovoce bohů“. Obsahuje hodně vitamínu C, betakarotenu a antioxidantů, takže pomáhá imunitě právě v období, kdy ji nejvíce potřebujeme. Zajímavé je, že existují odrůdy, které se mohou jíst i tvrdé (například kaki Sharon), zatímco jiné musí být zcela zralé, jinak chutnají trpce. Do džemu se hodí obě, ale ty měkčí zralé plody se rozvaří snáz a mají sladší chuť.
Domácí džem z kaki – recept
- Počet porcí: 3–4 malé sklenice
- Doba přípravy: 45 minut
Ingredience
- 1 kg zralého kaki
- 300 g třtinového cukru
- šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 1 lžička mleté skořice (volitelně)
Štrúdl z exotického ovoce kaki
Štrúdl z exotického ovoce kaki je dokonale vláčný a doslova se vám rozplyne na jazyku. K podzimu štrúdl prostě neodmyslitelně patří, neváhejte tedy a dopřejte si ho v této luxusní formě. Jsme přesvědčeni o tom, že si kombinaci kaki, skořice a vanilky obalenou v křupavém těstě zamilujete.
Štrúdl z exotického ovoce kaki
Postup přípravy
- Kaki omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pokud jsou plody velmi měkké, můžete je rovnou rozmačkat vidličkou.
- Přendejte je do hrnce s tlustým dnem, přidejte cukr, citronovou šťávu a semínka z vanilkového lusku (případně vanilkový extrakt).
- Vše pomalu zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a směs se nezačne jemně vařit.
- Nechte džem probublávat asi 25–30 minut, občas promíchejte, aby se nepřichytil ke dnu.
- Když směs začne houstnout, rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka. Pokud máte raději kouskovitější marmeládu, mixujte jen částečně.
- Proveďte „talířkový test“ – dejte kapku džemu na studený talířek, nechte pár sekund zchladnout a zjistěte, jestli drží tvar. Pokud ano, je hotovo.
- Horký džem plňte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Tipy redaktorky
- Z vlastní zkušenosti doporučuji přidat při vaření trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru nebo špetku muškátového oříšku – dodá džemu jemný říz a hloubku.
- Pokud se vám džem zdá příliš sladký, přidejte pár kapek citronu navíc.
- A jestli chcete opravdu hladký výsledek, po rozmixování směs ještě krátce propasírujte přes jemné sítko.
- Džem skladujte v lednici, ale jestli si ho zavaříte klasicky, vydrží i několik měsíců.
- Na toast s trochou ricotty je to dokonalost sama.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, Healthline