Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kaki džem s kapkou citrusu a skořice: Chutná luxusně na křupavém toastu, palačinkách i v jogurtu

Avocado_studio / Shutterstock.com

Kaki je ovoce, které voní exotikou, a jeho chuť balancuje mezi medovou sladkostí a jemným kořením. Podělím se s vámi o recept na domácí džem, který dělá moje maminka. Stačí pár zralých plodů, trochu cukru, citrusová šťáva a špetka skořice. Pokud hledáte způsob, jak si doma uchovat kousek slunce i během zimy, tenhle recept vás nadchne.

Přečtěte si také

Nenápadná hrozba pro přírodu i člověka: Zamyslete se nad nákupem „rychlých dekorací“

Exotika v kuchyni

Kaki patří mezi ovoce, které si Češi často kupují jen jako rychlou svačinu. Přitom se skvěle hodí i k vaření a pečení. Jeho sladkost se perfektně pojí s kyselostí citrusů a díky tomu z něj vzniká džem, který má dokonale vyváženou chuť. Dělám ho hlavně na podzim, kdy je kaki nejdostupnější, a skleničky pak mizí během Vánoc. Mám vyzkoušeno, že když ho podám k sýrovému prkénku, hosté si myslí, že jde o nějakou drahou delikatesu z farmářského trhu. Přitom příprava je rychlá a bez složitostí.

Zajímavost o kaki

Kaki, známé také jako tomel japonský, má v Asii dlouhou tradici. V Japonsku se mu říká „ovoce bohů“ a často se suší, aby vydrželo celou zimu. Obsahuje vysoké množství vitamínu A a C, takže prospívá očím, pokožce i imunitě. Je bohaté na antioxidanty a vlákninu, proto je ideálním doplňkem zimního jídelníčku. V Česku se začalo více objevovat až poslední roky, ale jeho popularita roste každým rokem.

Džem z kaki s citrusy a skořicí – recept

  • Počet porcí: 2 střední sklenice
  • Délka přípravy: 55 minut

Ingredience:

  • 600 g zralého kaki
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 kus skořice v celku
  • 1 kus citronu (šťáva a kůra)
  • 100 ml pomerančového džusu
Dýňový džem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dýňový džem

Dýně jsou symbolem podzimu a kromě polévek či dýňového latte jsou skvělým základem pro domácí džem. Představujeme vám jednoduchý a rychlý recept na dýňový džem, který se skvěle hodí nejen na lívance a palačinky, ale také na čerstvé pečivo s máslem. Jeho příprava je snadná a výsledek bude lahodný. Tento džem vám přinese chutnou pochoutku, která oživí jakoukoliv snídani nebo svačinu.

Dýňový džem

Postup přípravy

  1. Zralé plody kaki omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do rendlíku a zasypte třtinovým cukrem.
  2. Přidejte celou skořici, nastrouhanou kůru z citronu, vymačkanou šťávu a zalijte pomerančovým džusem.
  3. Směs zahřejte na středním plameni a vařte asi 25 minut, dokud se ovoce nerozvaří. Občas promíchejte, aby se nepřipálilo.
  4. Jakmile je kaki měkké, vyjměte skořici a rozmixujte směs tyčovým mixérem na hladký krém.
  5. Snižte teplotu a vařte dalších 20 až 25 minut, dokud džem nezhoustne.
  6. Kontrolujte konzistenci – když kápnete trochu na talířek a nestéká, je hotový.
  7. Ještě horký džem nalijte do čistých sklenic, zavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici.

Tipy z mé kuchyně

  • Nejvíc se mi osvědčilo používat opravdu zralé kaki, které je měkké a sladké skoro jako med. Pokud máte plody ještě tvrdé, nechte je pár dní dozrát na lince, jinak džem nebude tak plný chuti.
  • Citronovou šťávu přidávám nejen kvůli svěžesti, ale i proto, aby džem vydržel déle.
  • Pokud ho chcete posunout ještě dál, zkuste na konci přidat lžíci rumu nebo vanilkový lusk – chuť se krásně zakulatí.
  • A malý trik na závěr: Pokud se vám zdá džem příliš řídký, můžete přisypat lžíci jablečného pektinu, ale většinou to díky přirozenému obsahu pektinu v kaki ani není potřeba.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi