Do České republiky se v rámci evropské expanze chystá další americký řetězec s rychlým občerstvením. Je ale trochu jiný než všechny ostatní. Dave’s Hot Chicken se totiž specializuje na pálivá kuřata. A to až do té míry, kdy musíte podepisovat souhlas s převzetím vlastní odpovědnosti. Na co všechno se mohou zákazníci v těchto restauracích, které se proslavily extra pálivými kuřaty a virálními „spicy chicken challenge“ výzvami, těšit?
Osudy mnoha odvážných milovníků chilli se začaly psát v roce 2017, když se v Los Angeles otevřela první pobočka Dave’s Hot Chicken. Na první pohled nevypadá nabídka tohoto fastfoodu nijak výjimečně: smažené kousky kuřete, briošky, omáčky a hranolky. Dokud si nevšimnete výběru ze sedmi stupňů pálivosti, ve kterých vám mohou být kuřecí stripsy připraveny. Od nulových a mírných až po Extra Hot a „vražedné“Reaper.
Není proto divu, že vedle skutečných příznivců pálivého láká Dave’s Hot Chicken i ty, kteří slyší na každou výzvu nebo prostě jen chtějí zkusit, kolik toho vydrží. Doma v Americe dnes patří k nejrychleji rostoucím řetězcům restaurací a pokračuje i ve své evropské expanzi.
Značka nyní plánuje ve spolupráci s britskou skupinou Azzurri Group otevřít 180 restaurací v deseti evropských zemích včetně České republiky. Přesné datum nebo lokace zatím oznámeny nebyly. Jedno je ale jisté. Všude, kam tento pikantní řetězec vstoupí, budí obrovský zájem. Když například loni v prosinci otevřel svou první pobočku v Londýně, venku se stály fronty ještě tři měsíce.
„Je to značka, která se objeví jednou za generaci,“ uvádí pro zahraniční média generální ředitel Azzurri Group Steve Holmes. „Dave’s Hot Chicken má všechny ingredience pro mezinárodní úspěch – nezapomenutelné jídlo, masivní kulturní ohlas a neuvěřitelně variabilní koncept. Reakce ve Velké Británii byly fenomenální a nyní se zaměřujeme na to, abychom mohli tento koncept přenést i do dalších zemí,“ dodává Holmes.
Řetězec Dave’s Hot Chicken se do povědomí mnoha lidí zapsal i díky tiktokové výzvě „spicy chicken challenge“, v rámci níž uživatelé sociální sítě sdílí své pokusy o konzumaci těch nejpálivějších položek z menu. Před každou takovou objednávkou ale musí zákazníci odsouhlasit, že jim bylo 18 let a berou na sebe veškerou zodpovědnost za všechno, co se může stát.
Jak takový souhlas potom vypadá, jsme dohledali na amerických stránkách restaurace. „S objednáním a konzumováním varianty Reaper berete na vědomí extrémní pálivost a související potenciální rizika včetně možných zranění, poškození věcí, úzkostí nebo smrti […] Jezte jen na vlastní nebezpečí!“ stojí mimo jiné v objednávkovém formuláři.
Kategorie Reaper je dokonce tak pálivá, že ji na základě testování a (neúspěšných) ochutnávek v Londýně do nabídky vůbec nezařadili a žebříček končí u možnosti Extra Hot (ani s tou ale nepřijdou milovníci chilli výzev zkrátka). Je proto možné, že bude chybět i na českém menu.
Na amerických a britských stránkách řetězce jsme omrkli také nabídku restaurací. Na výběr je poměrně skromný počet položek, vše se točí hlavně kolem smažených kuřecích kousků v různých stupních pálivosti. K tomu bulky, hranolky nebo makaróny se sýrem, na zapití milkshaky s posypkou nebo ledové tříště.
Pro představu, v Británii dáte za menu s jedním sliderem (smažené kuře na způsob burgeru) a hranolky, nakládanými okurkami, omáčkou a brioškou v přepočtu asi 280 Kč (9,99 liber), za jeden samostatný větší strips na plátku toustového chleba potom cca 112 Kč (3,99 liber).
Zeptali jsme se i několika zákazníků jednoho obchodního centra, zda by otevření nového fastfoodu zaměřeného na pálivá kuřata v Česku uvítali a zda novinku ochutnají.
Na českém trhu bude nová restaurace bojovat o zákazníky nejen s rozsáhlou sítí poboček KFC, ale také nedávno nově příchozím fastfoodem Popeyes, který se rovněž specializuje na smažená kuřata a v jeho nabídce nechybí ani pikantní varianty.
Popeyes s velkou slávou otevřel první pobočku před dvěma lety na Václavském náměstí (možná si ještě vzpomenete na všechny zprávy o nekonečných frontách) a ve svém úspěchu pokračuje. Dnes si na louisianské kuře můžete skočit v Praze, Brně nebo Českých Budějovicích, hned další dvě restaurace se chystají otevřít v Olomouci.
Známé americké řetězce s rychlým občerstvením pak v Praze doplňuje i jedna restaurace Hooters, která se proslavila hlavně svými ikonickými marinovanými kuřecími křidélky.
Zdroje: Dave’s Hot Chicken, The Caterer, Restaurant Business Online, respondenti pro redakci Kupi.cz