Cuketová sezóna je v plném proudu a vy nevíte, co se všemi těmi zelenými obry v kuchyni? Cuketové krokety jsou geniálně jednoduchý recept, který voní po česneku, křupe jako bramborák a zmizí dřív, než je stihnete vyndat z pánve. Stačí pár základních surovin a trocha trpělivosti u sporáku.
Tahle dobrota má něco z bramboráků, něco z placiček a něco z klasických kroket, ale chuťově je naprosto originální. Hodí se jako rychlý oběd, večeře nebo stylové pohoštění pro hosty, kteří neholdují masu. Přestože tento recept vypadá efektně, je zvládnutelný i s minimem kuchařských zkušeností. Nevyžaduje žádné vážení, jen cit v ruce a chuť si hrát.
Cukety jsou letní klasika. Od června do září jich bývá v zahrádkách a na trzích tolik, že už nevíte, co s nimi. Tohle je přesně ten moment, kdy se hodí umět pár triků, jak z cukety vykouzlit něco extra. Cuketa je navíc plná vody, takže osvěží, má minimum kalorií a přitom skvěle saje chutě, přesně proto se hodí do slaných placiček a kroket. A mimochodem, kdo si oblíbil italské „zucchini fritti“, ten si tenhle český upgrade zamiluje.
Cuketové krokety
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 35 minut
Ingredience
- 1 střední cuketa (cca 400 g)
- 1 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce strouhanky + extra na obalení
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý pepř
- rostlinný olej na smažení
Pečený indický květák
Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.
Pečený indický květák
Postup přípravy
- Cuketu důkladně omyjte, ale neloupejte. Nastrouhejte ji nahrubo do větší mísy. Pomocí utěrky nebo přes síto z cukety pečlivě vymačkejte přebytečnou vodu. Čím méně vody ve směsi zůstane, tím lépe budou krokety držet tvar.
- K nastrouhané cuketě přidejte vejce, prolisovaný česnek, mouku, 3 lžíce strouhanky, majoránku, sůl a pepř.
- Směs dobře promíchejte. Pokud se vám zdá příliš řídká, přidejte ještě lžíci strouhanky navíc. Výsledná hmota by měla držet tvar a být lehce tvarovatelná v rukách.
- Z cuketového těsta vytvarujte menší válečky nebo kuličky a každou obalte ve strouhance. Ve vyšší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej. Měl by dosahovat aspoň 2–3 cm do výšky.
- Krokety smažte po částech dozlatova ze všech stran. Trvá to přibližně 3–4 minuty na jednu várku.
- Po vyndání je nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Podávejte horké, ideálně s bylinkovým dipem, česnekovým jogurtem nebo jen tak k salátu.
Pár věcí, které se mi osvědčily
- Cuketu opravdu vymačkejte důkladně, nejlépe přes čistou utěrku. Když jsem to jednou odbyla a nechala ji jen odkapat v sítu, krokety se mi při smažení rozjížděly.
- Také si dejte pozor na poměr mouky a strouhanky, radši začněte s menším množstvím a přidejte až podle potřeby. Jednou jsem to přehnala a směs byla tuhá jak modelína.
- Pokud chcete ušetřit čas, udělejte krokety menší, jako jednohubky. Smaží se rychleji a děti je milují.
- Když je chci posunout na vyšší level, přidám do těsta trochu nastrouhaného čedaru nebo nivy, to je teprve chuťovka!
- A pokud máte horkovzdušnou fritézu, určitě ji využijte. Krokety jsou díky ní krásně křupavé i bez litru oleje.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz