Hledáte originální pomazánku, která se snadno připraví a zároveň okouzlí všechny u stolu? Budapešťská pomazánka je ideální volbou! Kombinace hrudkovitého tvarohu, másla a papriky vytváří dokonale vyváženou chuť, která se hodí na snídaňový stůl, jako pohoštění pro hosty nebo rychlá svačinka k odpolední kávě. Tento maďarský poklad je nejen chutný, ale i variabilní – přizpůsobte si ho podle své chuti a užijte si domácí pochoutku, kterou zvládne připravit opravdu každý, dokonce i bez předchozích zkušeností.
Budapešťská pomazánka, jak už název napovídá, pochází z Maďarska, kde paprika hraje hlavní roli v mnoha tradičních pokrmech. Tato pomazánka je skvělým příkladem, jak spojit jednoduché suroviny do chuťově bohatého výsledku. Paprika, ať už sladká, nebo nakládaná, dodává pomazánce jemné tóny pálivosti, zatímco tvaroh a máslo zajistí krémovou konzistenci. Budapešťská pomazánka je oblíbenou klasikou, která je ideální na čerstvé pečivo, ale skvěle poslouží i jako dip k zelenině. Pokud ji jednou vyzkoušíte, stane se stálicí na vašem stole!
Paprika, klíčová ingredience budapešťské pomazánky, má v maďarské kuchyni nezastupitelné místo. Maďarsko je známé svou kvalitní paprikou, která je považována za jednu z nejlepších na světě. Paprika, ať už sladká, pálivá, nebo uzená, dodává pokrmům nejen skvělou chuť, ale také zářivou barvu. Navíc je bohatá na vitamín C – 100 g papriky obsahuje více tohoto vitamínu než pomeranč! Pokud chcete autentický zážitek, zkuste při přípravě použít maďarskou papriku v prášku, kterou seženete v obchodech s mezinárodními potravinami.
Počet porcí: 4–6 (dle velikosti porce)
Délka přípravy: 15 minut
Připravte si s námi maďarský tokáň, který ač se svou přípravou hodně podobá guláši, najdeme zde pár odlišností. Své kořeny má až ve středověku, jedná se tedy bezesporu o nejstarší z pokrmů maďarské kuchyně. Příprava je malinko náročnější, ale s trochou snahy ji zvládne každý.
Zdroj: Kupi.cz