Zamysleli jste se někdy nad tím, co vlastně přidáváte do jídla? Mák na koláč, muškátový oříšek do omáčky, skořici do kaše nebo špenát do salátu – kdo by čekal, že zrovna tyhle běžné ingredience můžou být ve větším množství problém? Stačí to s nimi trochu přehnat a místo běžné chuti může přijít nevolnost, zvláštní stavy vědomí nebo dokonce příznaky otravy. Které potraviny z domácí spíže si zaslouží větší respekt? A proč je lepší některé z nich dávkovat s rozumem?
Většinu těchto surovin běžně považujeme za zdraví prospěšné. A ono to v rozumném množství skutečně platí. Problém nastává, když se množství „rozumné“ zvrhne v „experimentální“ nebo když lidé netuší, že i úplně obyčejná potravina může obsahovat přírodní toxiny. A že jich není málo.
Stačí dvě lžičky a mozek si začne dělat, co chce. Muškátový oříšek obsahuje myristicin – sloučeninu, která může při větší dávce vyvolat halucinace, nevolnost, závratě, zrychlený tep a ve vážných případech i hospitalizaci. Důsledky bývají nepředvídatelné!
Český mák sice není totéž co ten, který se pěstuje pro farmaceutické účely, ale i tak může obsahovat zbytkové množství opiových alkaloidů – především morfin a kodein. Riziko je hlavně u makového mléka nebo sirupu, kde se makovina louhuje. U dětí může vyvolat ospalost, útlum dechu nebo i bezvědomí. Kontroly sice hlídají limity, ale i tak se v minulosti objevily šarže se zvýšeným obsahem.
Oblíbená do kaší, sušenek i svařáku. Jenže pozor – běžně prodávaná skořice typu Cassia obsahuje kumarin, látku toxickou pro játra. Ačkoliv byste museli sníst víc než jen špetku, riziko existuje hlavně u dětí a lidí s nemocemi jater. Bezpečnější variantou je cejlonská skořice – tu ale v regálech supermarketů často nenajdete.
Obsahují amygdalin, který se v těle mění na kyanid. Ano, ten kyanid. U hořkých mandlí jde o dostatečně známý fakt – konzumace několika kusů může být nebezpečná. Podobně to platí i pro pecky meruněk, třešní nebo broskví. Problémem není ovoce samotné, ale právě tvrdý vnitřek, který některé babky bylinkářky rády doporučují jako „přírodní medicínu“.
Stonky rebarbory jsou v pohodě. Ale listy? Ty do kuchyně nepatří. Obsahují kyselinu šťavelovou a její soli, které mohou při větší dávce poškodit ledviny, vyvolat křeče nebo problémy se srdcem. Tohle není přešlap. Tohle je důvod, proč se rebarborové listy nikdy neprodávají společně se stonky.
Tohle už možná víte – zelené části brambor a klíčky obsahují solanin, což je přírodní jed. Může způsobit zvracení, průjem, bolesti hlavy i halucinace. Dávka kolem 200 mg už může být nebezpečná. A to jsou přibližně 2–3 brambory, pokud jsou hodně zelené.
Špenát a mangold – obsahují rovněž kyselinu šťavelovou. Zdravému člověku neublíží, ale lidé s ledvinovými kameny by měli být opatrní.
Lilek– další člen čeledi lilkovitých, opět solanin. V malém množství je bezpečný, jíst ho syrový ale není ideální nápad.
Chilli papričky obsahují kapsaicin, který stimuluje receptory bolesti. Ve velkém množství může vyvolat podráždění žaludku, průjem i srdeční problémy.
Zdroj: National Library of Medicine, Kupi.cz