Asi se shodneme na tom, že není nic otravnějšího, než když nejde lehce oloupat česnek. Na druhou stranu je takový česnek záruka čerstvosti. Ušetřete čas i svoje nervy a naučte se pár praktických triků, jak si ulehčit práci.
Česnek v kuchyni nebo spíži správné hospodyňky nesmí chybět, bývá totiž součástí mnoha receptů a zejména Češi nedají na tento zdravý zázrak dopustit. Samozřejmě existují i tací, kterým nechutná nebo jim je po něm těžko, tak ti mají práci ulehčenou. Pokud ale patříte do první skupiny a chcete se dozvědět, jak česnek oloupat lehce a téměř bez práce, čtěte dál.
Co si vybavíte, když se řekne česnek? Možná česnekovou pomazánku, topinky nebo sekanou, kam se česnek zpravidla přidává. Fajnšmekři si ho syrový krájejí na plátky a jedí na chlebu s tenkou vrstvou másla. Syrový česnek je velmi zdravý, protože má antibakteriální a antioxidační účinky. Tato rostlina také obsahuje bohaté množství vitamínu B a C a v jejích listech nalezneme prospěšné karoteny.
Česnek je po dlouhá léta známý jako přírodní lék na kašel, průjem, ale i jakékoliv nachlazení. Někteří jedinci mohou být na česnek náchylní, těm se doporučuje ručně vyndat prostřední cibulku česneku, která může dráždit a způsobovat například bolesti břicha.
Každý chytrý hack se v kuchyni hodí všem hospodyním i kuchařkám, proto se s vámi chceme podělit o pár tipů, které možná ještě neznáte. Pomoci mohou začátečníkům, ale i zkušenějším. Pokud máte česnek doma již delší dobu, bude měkčí a půjde lépe oloupat. Jestli ale máte čerstvý, tak ten bývá často tvrdý a se slupkou můžete zápasit nějakou tu dobu. Jak tedy oloupat česnek rychle a bez námahy?
Asi nejznámějším trikem je rozmáčknutí celého stroužku česneku i se slupkou nožem. Tím slupka popraská, povolí a jde snáze odstranit. Funguje to zejména u stroužků menších velikostí. Jen pozor, vyviňte jen mírný tlak, abyste česnek nezničili, zvlášť, pokud ho plánujete strouhat, šlo by to totiž ztuha.
Někdy postačí hodit celé stroužky česneku do horké až vroucí vody a po pár vteřinách vytáhnout. Slupka by měla jít lehce stáhnout, přičemž struktura česneku bývá neporušená a nezměněná.
Vezměte stroužky a dejte je na přibližně deset až dvacet vteřin do mikrovlnky. Voilà, slupka jde jako zázrakem téměř sama dolů.
Pozor! Nechte česnek chvíli vychladnout a pak zkontrolujte, že už není horký.
Na trik, který funguje v 50 % případů, potřebujete zavírací nádobu – krabičku nebo zavařovací sklenici. Stačí do ní vhodit stroužky, pořádně uzavřít a třást tak dlouho, dokud se slupka sama neoddělí. Někdy pomůže přidat do sklenice nebo krabičky ještě trochu vody. Upozorňujeme, že u extrémně tvrdého česneku toto funguje málokdy.
Tak, jak funguje horké prostředí, funguje i zima. Dejte stroužky na pár minut do mrazáku a po vyndání jednoduše stáhněte celou slupku.
Plánujete česnek dávat do trouby, ale perete se s oloupáním? Není třeba, klidně ho do trouby dejte se slupkou. Po upečení půjde slupka nádherně dolů. Jen počkejte, až vychladne, abyste se nepopálili. Pečený česnek je výborný a nedráždí, tak to zkuste. Dodá skvělou chuť omáčkám i pomazánkám.
Zdroje: autorský článek Kupi.cz, WebMD, National Library of Medicine