Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pařížák, vlašák i pochoutkový salát: Socialistický symbol dělnického jídla dřív musel splňovat přísné ČSN normy

HandmadePictures / Shutterstock.com

Buď je milujete, nebo nesnášíte. Tradiční saláty, které se nejčastěji jedí s rohlíkem a mnozí je vnímají jako symbol dělnického jídla. I dnes na nich spousta lidí nedá dopustit! Zjišťovali jsme, jak se připravovali kdysi a jestli mají ale stále tu stejnou chuť.

Přečtěte si také

Zákaznici se nelíbila cena zelí. Po pokladní hodila hlávku a musela zasahovat ochranka

Oblíbené lahůdkové saláty

Lahůdkové saláty se za socialismu těšily velké oblibě. Jsou lidé, kteří je obědvají klasicky s bílým rohlíkem, a pak ti, kteří by se jich ani nedotkli, a to kvůli jejich diskutovanému složení. Pak jsou tací, kteří vědí, že by tyto saláty neměly převažovat v jejich jídelníčku, ale je to hřích, který si čas od času rádi dopřejí a třeba i zavzpomínají. Nejoblíbenějšími druhy jsou pařížský, vlašský a pochoutkový salát. Co o nich víme a jsou opravdu tak škodlivé?

Je důležité říct, že lahůdkové saláty sice mají pověst kalorické bomby, použité ingredience ale nemusí být nutně nekvalitní. Tučné a kalorické se totiž automaticky nemusí rovnat nezdravé. Vždy je to o množství a celkové skladbě jídelníčku.

Tobik / Shutterstock.com

Vlašský salát

Tradiční „vlašák“ obsahuje v základě vařenou kořenovou zeleninu a brambory, proto připomíná náš bramborový salát. Někdy se proto používá jako základ na chlebíčky. Jí se ale i jako příloha, proto si ho můžete dát jako malý oběd třeba s pečivem.

Vlašský salát známe od roku 1831, kdy jej do své kuchařky zařadila legenda Magdalena Dobromila Rettigová, avšak s trochu jiným složením, byl plný ryb a také jablek. Následně ho zpopularizoval lahůdkář Alois Linka a od roku 1948 Linkovi začali prodávat vlašský salát v podobě, kterou známe dnes.

Pařížský salát

Pařížský salát je oblíbený pokrm české kuchyně, který se skládá především z majonézy, zeleniny a pařížského salámu, od kterého je odvozen i název. Není to tedy od hlavního města Francie, jak se mnozí domnívají. Pařížský salát je hutný, proto vydá klidně za oběd, a tradičně se jí s kouskem pečiva.

Dnes lidé občas pařížský salám vyměňují za jiný typ, například Gothaj, nebo dokonce klobásu.

PhotoMavenStock / Shutterstock.com

Pochoutkový salát

Pochoutkový salát je podobný pařížskému, avšak s tím rozdílem, že ve složení najdeme šunkový salám, který je jeho základem. Proto, pokud má být dobrý, musíme na výrobu použít hlavně kvalitní a poctivý šunkový salám. Pochoutkový salát se vyznačuje jemností a má řidší konzistenci.

Zaručená chuť podle československé normy

Všechny tři saláty mají společné jedno – jsou plné majonézy. Dnes už saláty chutnají jinak, než tomu bylo dříve, za dob socialistického Československa. Je to proto, že chuť samotných přísad se dnes už mírně liší. Navíc v dnešní době existují různé verze, takže si můžete koupit třeba veganskou alternativu.

Jak to, že dříve všechny tři druhy salátů chutnaly stejně na jakémkoliv místě v zemi? Je to proto, že jejich výroba byla vázána československou státní normou, která pozbyla platnost roku 1994.

Kupujete si lahůdkové saláty?

„Vlašský a pařížský salát jsou mé hříchy, které si sem tam dopřeju. Vím, že to není nic zdravého, ale vždy tak zavzpomínám na svého tátu, který si dal vždy k obědu poctivou porci salátu s bílým rohlíkem. Nedělám to často, ale když už si ho koupím, taky si ho pořádně užiju,“ přiznává Lea.

„To, co se prodává v obchodech, už vůbec nemá takovou chuť, na kterou jsme byli zvyklí za dob minulých. Proto je nekupuji, ale vyrábím si doma své – hezky poctivé a vždy si smlsne celá rodina,“ říká Vendula.

„Dřív jsem to jedla, protože jsem musela, ale když to dnes vidím v obchodě, vůbec na to nemám chuť. Vždy pozoruji dělníky, kteří se salátem ládují s tukovým rohlíkem a nechápu to. Na druhou stranu, kdybych si ho udělala doma, možná bych k tomu neměla takový odpor. Zatím se na to ale nechystám,“ uvádí Monika.

Pařížský salát
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pařížský salát

Pařížský salát je klasika, na kterou mnozí Češi nedají dopustit a z lahůdkářských pultů mizí závratnou rychlostí. Pojďte si tento salát zkusit připravit doma, je to opravdu velmi jednoduché.

Pařížský salát

Co na to odborník?

„Lahůdkové saláty patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně, ale z hlediska zdravé výživy nejsou vhodné. Obsahují velké množství majonézy, která má vysoký obsah tuku a kalorií. Naopak podíl nutričně hodnotných surovin bývá nízký. Častá konzumace těchto salátů může přispívat k nadměrnému příjmu kalorií a nasycených tuků a mít dlouhodobě negativní dopad na zdraví. Zejména na kardiovaskulární systém,“ uvádí pro Kupi.cz ze svého odborného pohledu výživová specialistka Lenka Tarasidu.

„Pokud si je dáte jen příležitostně a v malém množství, není to velký problém. Dle mého názoru by tyto saláty měly být spíše občasnou pochoutkou než pravidelnou součástí stravy. Důležité je udržet rovnováhu a naučit se vychutnat si je s mírou,“ dodává Tarasidu.

Zdroj: Kupi.cz, nutriční specialistka Lenka Tarasidu, VUT, Maková panenka