Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Retro cukrovinky. Pamatujete si, co vše jsme mlsali za socíku? Šárku, Libuši nebo Rusalku dnes nikdo nezná

Kritchai7752 / Shutterstock.com

Čokoláda, bonbony nebo sušenky. Oblíbené sladkosti, které máme do dnešního dne rádi a jsou k dispozici v každém obchodě s potravinami. Dříve však některé cukrovinky nebyly samozřejmostí a pokud jsme si je chtěli koupit, museli jsme mít velké štěstí. Pamatujete si vy na své oblíbené sladkosti? Některé vám připomeneme v následujícím článku.

Přečtěte si také

Spaní pod stanem pro zhýčkané milovníky pohodlí má svůj název: Glamping

Sušenky se někdy kupovaly na objednání

Za minulého režimu nebyl výběr sladkostí tak velký, jako je dnes. Zboží bylo velmi často nedostatkové a pokud rodiče chtěli svým dětem koupit něco lepšího, museli to mít domluvené nebo zajištěné dlouhou dobu dopředu.

Dnes je vše naopak standardem, na který jsme si rychle zvykli. Jak plyne doba, mění se i vzhled některých sladkostí nebo samotné druhy těchto lahodných výrobků. Některé cukrovinky z dob socialismu zůstávají oblíbené dodnes, druhé však někteří z nás vůbec neznají.

Čokoláda, která vyhrála olympiádu

Čokoládové sladkosti miluje každý z nás a samotnou čokoládu si odepře jen málokdo. I za socialistické doby si tyto retro cukrovinky dokázaly udržet přední příčky v prodejích a tehdejší kvalita těchto výrobků byla více než uspokojivá. Například oblíbené čokoládové tyčinky Milena a Kofila byly oceněny na čokoládové olympiádě v Bruselu v roce 1962.

Mezi luxusní čokolády té doby patřily značky Rusalka, Šárka a Libuše, které byly součástí nabídky olomouckého výrobce Zora. Čtvercové čokolády značky Lidka byly k dostání v obchodech, kterým se říkalo Tuzex, kde si zákazníci ochotně připláceli za vyšší kvalitu. Tím ale nekončíme a za socialismu se prodávaly i bonboniéry značky Maryša nebo Diana. Chybět nemohou ani oblíbené Kočičí jazýčky.

Žvýkačky byly znakem hrdinství

Kdo nežvýkal, jako by nebyl. Tak tímto mottem se řídila většina teenagerů minulých dob. Zlomovým okamžikem v historii výroby socialistických sladkostí bylo rozhodnutí zdravotních úřadů, že žvýkání žvýkaček není zdraví škodlivé. První výrobní linka na žvýkačky byla spuštěna ve Velimi, kde byla vyrobena první bezejmenná mentolová žvýkačka.

Několik let poté se na český trh dostaly žvýkačky od nizozemské firmy Maple Leaf, které byly zajímavé tím, že obsahovaly komiksové příběhy z dílny Walta Disneyho. Ani česká Velim nezůstala pozadu a začala vyrábět ovocnou žvýkačku Pedro, která si získala popularitu a je oblíbená i v současnosti.

Opavia

Oplatky, které jsou hitem dodnes

Své jasně dané místo na prodejních pultech měly i tehdejší vyhlášené sušenky a oplatky, na které především maminky malých dětí velmi často nedaly dopustit. Základem tehdejšího sortimentu byly známé značky jako pražský Meteor, mariánskolázeňská Kolonáda, královéhradecká Jitřenka, Pardubické perníkárny, opavská Opavia a lovosická Deli.

Nejpopulárnější oplatkou té doby byla jednoznačně Tatranka, která původně měla tvar trojúhelníku a byla plněna lískooříškovou náplní. Na její popularitu později navázaly arašídové Horalky a obrovský úspěch zaznamenaly také sušenky Disko. Většinu oplatek jsme za socialismu mohli zakoupit za jednu korunu.

Zdroj: Kupi