Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Sladkost pro chudé z dob socialismu: Sójové řezy slaví 65 let a lidé je milují dodnes

Kupi

Sladkosti jsou běžnou součástí našeho života, často je kupujeme a jíme. Lidé, kteří si pamatují časy před revolucí v Československu a měli rádi sladké, si možná vzpomenou na čtyři hlavní čokoládovny, které v té době v socialistické zemi vyráběly čokoládu. V Bratislavě to byla čokoládovna Figaro, v Praze Orion, v Děčíně Diana a v Olomouci Zora. Tyto značky jsou pro mnohé z nás stále důležité jako vzpomínka na sladké chvíle minulosti a jejich produkty najdeme v obchodech i dnes. Mezi nimi je i sójový suk, který býval považován za sladkost pro chudé, ale dnes ho můžeme mít za pravý národní poklad.

Přečtěte si také

Užíváte kolagen? A víte, že na klouby se hodí úplně jiný než na pleť?

Historie značky Zora

Během socialistické éry ve městě Olomouc prosperovala známá čokoládovna Zora, která byla založena už 25. listopadu 1898. Původně nesla název První společná moravská továrna na cukrovinky a čokoládu v Olomouci, zapsané společenstvo s omezeným ručením. Přes ambiciózní pojmenování začínala v relativně skromných podmínkách, což dokládá i fakt, že její první provozovna sídlila v pronajatých prostorách Občanské záložny na Dolním náměstí, v samotném historickém jádru města.

Vzhledem k vzrůstající poptávce po čokoládových výrobcích došlo v roce 1908 k rozšiřování kapacit, což vyústilo ve změnu názvu na Akciovou továrnu na cukrovinky a čokoládu v Olomouci a k přesunu výroby do novějších a větších prostor v Hodolanech. S novou lokalitou přišla i potřeba změny image. To vedlo k přejmenování na Zora, což bylo odvozeno od jména Terezie. Cílem bylo zlepšit identifikaci a zapamatovatelnost značky.

Zajímavostí je, že ačkoli dnes firma Zora sídlící v Olomouci je známá převážně svými čokoládovými výrobky, v jejích raných fázích byly čokoládové sladkosti v menšině. V obdobích ekonomických krizí, jako byla období světových válek, musela firma rozšířit výrobní spektrum o jiné produkty, například džemy, marmelády, sušenky a oplatky, aby přežila. I po zlepšení situace si Zora zachovala rozšířené výrobní portfolio.

Těsně před druhou světovou válkou se Zora stala jedním z hlavních hráčů na trhu cukrovinek v Československu s téměř tisícovkou zaměstnanců. Po válce, když se firma transformovala na národní podnik, došlo k omezení výrobního sortimentu, který předtím obsahoval přes 650 různých produktů.

Sójový suk vznikl z nedostatku surovin

V roce 1959 čelila Zora Olomouc výzvě nedostatku surovin, na což reagovala inovací a představila Sójové řezy, revoluční produkt ve světě sladkostí, který nepotřeboval čokoládu. Tento produkt otevíral nové možnosti i v náročnějších časech a potvrzoval inovativní ducha firmy.

CHOCOLAND

Výroba cukrovinek ze sóji

Sója byla využívána k výrobě sladkých produktů již starověkými Číňany, kteří tuto techniku používali několik století před naším letopočtem. Zvláštností je, že první továrna na zpracování sóji působila ve městě Kolín už v polovině 19. století. Tato metoda však nebyla revoluční, neboť obyvatelé dalekého východu, včetně Číny, používali sóju a rovněž hrách k výrobě sladkostí již odpradávna.

Sójové řezy, které se vyrábí v olomoucké továrně Zora, si získaly významné postavení na českém trhu. K jejich výrobě se používá mletá sója, která tvoří až 30 % jejich složení. Další komponenty zahrnují oplatkovou drť, mouku, cukr, různé sirupy a oleje.

Během let prošla receptura sójových řezů několika úpravami

Část cukru byla nahrazena glukózovými sirupy, byl přidán palmový olej a řada aromat. Složení produktu, jak je uvedeno na obale, zahrnuje cukr, 30 % sójových vloček, glukózo-fruktózový sirup, palmový olej, glukózový sirup, sušenou mléčnou syrovátku, pšeničnou mouku, různá aromata, jedlou sůl a kakaový prášek s nízkým obsahem tuku.

Kinder mléčný řez
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kinder mléčný řez

Kinder mléčný řez milují děti i dospělí. Chcete-li si tuto piškotovou pochoutku s mléčným krémem vychutnat ve větším množství a levněji než z obchodu, upečte si mléčný řez doma. Máme pro vás tip na recept, který v pohodě zvládne i začátečník.

Kinder mléčný řez
Punčové řezy
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Punčové řezy

Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.

Punčové řezy

Sójové řezy dnes už neobsahují lepek

Kromě toho došlo k redukci obsahu cukru a zvýšení podílu vlákniny a bílkovin, což bylo oceněno Potravinářskou komorou Slovenska. Tato instituce ocenila sójové řezy v kategorii Reformulace roku, což je uznání pro produkty s vylepšenou recepturou.

Jak se vyrábí sójové řezy?

Sójové řezy si udržely své místo na trhu i přes silnou konkurenci západních sladkostí. Jejich výroba není příliš složitá: všechny ingredience se smíchají dohromady, prohnětou a tvarují v nekonečnou řadu, ze které se pak krájí jednotlivé porce připravené k balení.

Zajímavostí je, že tento výrobek, který letos oslavuje 65 let od svého vzniku, byl svého času průkopníkem v oblasti stravování. V současnosti, kdy je trendem zdravá a vyvážená strava, se sójové řezy jeví jako téměř ideální volba, přestože přítomnost cukru snižuje jejich zdravotní přínos. Nutriční hodnota sójových řezů činí 420 kcal neboli 1759 kJ na 100 gramů, což je o zhruba čtvrtinu méně energie ve srovnání s čokoládovými sladkostmi.

Kupi

Sladkost chudých, jak se za socialismu nazývaly sójové řezy, si udržela popularitu i po revolučním období. Mnozí předpokládali, že s pádem železné opony, když se náš trh zaplnil nejrůznějšími typy čokolád a luxusními cukrovinkami, sójové řezy postupně zmizí z obliby. Naopak, tyto řezy se staly jedním z nejprodávanějších produktů daného závodu a zájem o ně vedl k rozšíření výroby do dalších míst v České republice.

Jednu z výroben najdeme v České Třebové v podniku Čoko klasik družstvo a podobný produkt pod názvem Sójová tyčinka Enjoy nabízí i obchodní řetězec Penny od výrobce CHOCOLAND nebo také řetězec Billa, který vyrábí svůj Clever Sójový suk.

Jak si vyrobit sójový řez doma?

Pokud máte chuť na domácí sójový řez, příprava je jednoduchá a rychlá.

  1. Začněte s 200 gramy okary, což je sójová drť běžně dostupná v obchodech, nebo můžete použít hrubou sójovou mouku.
  2. Dále budete potřebovat 200 gramů neplněných sušenek. Ty rozmělněte na drobné kousky.
  3. Všechny suroviny smíchejte s jednou konzervou zahuštěného mléka typu Salko.
  4. Přidejte 100 gramů ztuženého tuku.
  5. Přidejte 2 lžíce rumu.
  6. Zpracujte vše do pevného těsta a vyformujte z něho váleček.

Zdroje: Design Olomouc, Nestlé