Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Svatomartinské menu oproti loňsku zdraží, husy v supermarketech naopak koupíte levněji

Marian Weyo / Shutterstock.com

Těšíte se už na letošní svatomartinskou husu? Loni zákazníky zaskočil obrovský nárůst cen, letos se tak výrazného zdražení obávat nemusíme. Přesto se ceny za svatomartinské menu v restauracích o něco zvednou. V jakém rozmezí se budou letos pohybovat, na kolik vyjde upečení husy doma a kam si nyní skočit pro nejlevnější sváteční drůbež?

Přečtěte si také

Květen v zahradě: Nezmeškejte zásadní období pro péči o záhony, trávníky a balkonovky!

Ve městech bude menu od pětistovky

Podle Luboše Kastnera, člena Českého gastronomického institutu a spolumajitele pražské restaurace Červený jelen, bude cena za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun (polévka) a stehno s variací knedlíků a zelí, začínat na 500 korunách za porci (osobu), uvedl to pro ČTK. V menších městech může být cena i 400 korun za porci.

Oproti minulému roku si tak zákazníci v podnicích za husí pokrmy připlatí pět až sedm procent. Což ale stále představuje mírnější zdražení, než k jakému došlo loni, kdy se průměrná cena hus zvedla více než jednou tolik.

Alexander Raths / Shutterstock.com

O svatomartinské menu je i přes zdražení zájem

„Nebude to takový šok jako loni. Letos na to není prostor ani nálada. Bude to standardní cena, která bude akceptovatelná," uvedl Kastner s tím, že řada restauratérů bude myslet i na zákazníky, kteří budou chtít ušetřit. Podávat budou například kaldoun nebo stehno zvlášť, aby si lidé nemuseli kupovat celé menu, případně značná část provozovatelů (zejména na vesnicích) nabídne místo husy levnější alternativu v podobě kachny.

K cenám za svatomartinské menu se pro ČTK vyjádřili i další provozovatelé. Tak například restaurace Pivovar Národní v Praze potvrdila letošní zdražení o desetinu, pražské Bistro Ansámbl bude podle šéfkuchaře Martina Charváta nabízet šestinu pečené husy s knedlíky a se zelím za 679 korun.

„Budeme mít šedesát až osmdesát porcí. Snad to bude stačit. Meníčko bude klasické, tedy polévka kaldoun, předkrm husí paštiku s brusinkovým rozvarem a upečeme k tomu domácí chleba,“ prozradil zase Právu šéfkuchař Josef Vitai z pivovaru s restaurací Ryžovna na Karlovarsku s tím, že loni zde stálo svatomartinské menu 575 Kč a letos by mělo vzhledem k růstu nákladů stát asi o 100 Kč více.

Ceny zvýšily i české husí farmy

Důvodů mírného zvýšení cen je několik, mezi nimi inflace, zdražování energií i vyšší náklady na výkrm a chov hus. I jejich cena se proto v některých českých farmách nepatrně zvýšila. Farma v Rohozné na Jihlavsku letos prodávala oškubané, vykuchané a chlazené svatomartinské husy za 250 korun za kilo, což bylo asi o 10 korun více než loni. Všech 1500 vykrmených kousků již vyprodala, většina z nich poputuje do restaurací a obchodů, ČTK to sdělil farmář Josef Tříska.

Cena hus v Rodinné husí farmě Kalhov na Jihlavsku dokonce poskočila z loňských 295 Kč za kilo na letošních 320 korun, i tak zde o ně byl enormní zájem, přiblížila Právu provozní a marketingová vedoucí Tamara Sopková.

Konstantin Ampleev / Shutterstock.com

Kolik stojí svatomartinské husy v obchodech?

Pokud si husu již tradičně připravujete doma, pak je právě nyní nejlepší čas prolistovat letáky a začít se dívat po drůbeži na pultech řetězců. Ani v tomto případě není cenová situace tento rok tak dramatická jako loni, kdy husy zdražily o 119 % a namísto průměrné akční ceny 84 Kč/kg z roku 2021 stály najednou 184 Kč za kilo.

Letos je cena podobná loňsku, nebo dokonce i nižší. Běžná cena kila chlazené husy se podle srovnávače cen a nákupního rádce Kupi.cz pohybuje v supermarketech a hypermarketech kolem 319 Kč, ve slevách ji nyní koupíte od 179,90 Kč/kg. Za tuto cenu ji měl v nabídce například Kaufland nebo v Lidl, v Penny Marketu je aktuálně kilo za 189,90 Kč, v Albertu za 199 Kč. Běžná cena mražené husy je 219 Kč, v akci stojí 159 korun za kilo v Albertu nebo v Globusu.

Co se kachen týče, i ty vychází oproti minulému roku o něco výhodněji. Obvykle stojí 169 Kč/kg. Nejlevnější kachnu aktuálně najdete v Lidlu nebo v Tescu za 109,90 Kč/kg, v akci ji mají i v Albertu nebo v Bille, pod stovku za kilo se dostanete u kachen mražených, nyní například v Penny za 99,90 Kč.

V letácích řetězců najdete začátkem listopadu vedle masa také vše další potřebné pro vykouzlení bohaté svatomartinské hostiny. Ve slevách se objevují různé druhy zelí, knedlíků i piv, samozřejmostí jsou svatomartinská vína.

Zdroj: ČTK, ČTK, novinky.cz, kupi.cz, kupi.cz