Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rohlíky jsou naším nejoblíbenějším pečivem. Proč se prodávají jen v Česku a na Slovensku?

Petr Svoboda / Shutterstock.com

Na pomyslném trůnu nejoblíbenějšího pečiva Čechů sedí už nějakou dobu a svého prvenství se ještě dlouhé roky nevzdá. Klasický bílý rohlík je naším nejoblíbenějším a nejprodávanějším pečivem. A co víc, nikde jinde na světě kromě sousedního Slovenska si ho nekoupíte. Proč se peče jen u nás, jaká je jeho historie a proč je u nás tak populární i přesto, že se za roky jeho kvalita zhoršila?

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Kde se zahnuté pečivo vzalo?

Ačkoliv se první zmínky o původních rohlících ve střední Evropě objevují již v 10. století, kdy se pekly v klášterech jako velikonoční pečivo, mnohem známější je legenda o vídeňském pekaři a bývalém důstojníkovi jménem August Zang. Ten prý začal první rohlíky péct na počest vítězství nad osmanskou říší v roce 1683, kdy byl ve Vídni odražen útok obléhajících Turků. Nové pečivo pak dostalo tvar podle symbolu turecké říše – zahnutého půlměsíce.

V každém případě byly dříve rohlíky z bílé mouky považovány za symbol luxusu. Pekly se pro bohatší vrstvu nebo při slavnostnějších událostech. Celozrnné pečivo bývalo obvyklejší a typické pro běžný lid. Název rohlík je potom pravděpodobně zdrobnělinou staročeského rohel (= rohatý).

Jaromir Klein / Shutterstock.com

Proč se rohlíky prodávají jen v Česku?

Mezi pečivem se opravdu jedná o naši unikátní tuzemskou specialitu, která se s výjimkou pár našich sousedů nikde jinde nepeče. „Můžete si v zahraničí koupit malou bagetku nebo třeba banketku, ale klasický rohlík, jak ho znáte z našich obchodů, si v podstatě koupíte jen u nás nebo na Slovensku,“ potvrdil pro Aktuálně.cz před několika lety marketingový manažer Penamu Martin Dolský.

Důvodů může být hned několik. Pro mnoho cizinců jsou například naše rohlíky příliš suché a bez chuti. Ve světě totiž není takovým zvykem jako u nás různorodé pečivo (včetně chlebů, bulek či housek) dále mazat nebo obkládat a považovat ho teprve za jakýsi základ jídla. Ve většině zemí se sladké i slané pečivo prodává již ochucené či plněné, tedy jako hotový pokrm, případně se k přípravě svačin a sendvičů využívá univerzálně bílý chléb nebo ten toustový.

Domácí rohlíky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí rohlíky

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Domácí rohlíky

Rychlá svačina, příloha i sváteční pohoštění

A zatímco svět „tvárná“ chuť našich obyčejných rohlíků nezaujala (alespoň ne natolik, aby si tuhle dobrotu začali péct i u sebe), my jsme zvyklí na ní vyrůstat. Z rohlíků dokážeme vykouzlit plnohodnotnou snídani, svačinu na výlet nebo do práce, rychlou večeři, přílohu k polévce nebo salátu, slavnostní pohoštění v podobě jednohubek i rychlé občerstvení. Není proto divu, že jsme i celosvětově oblíbené hot dogy, které se v jiných zemích obvykle konzumují v podélně rozříznuté, nasládlé, měkké briošce nebo bagetě, nedali do ničeho jiného než do našeho milovaného rohlíku.

  • Pro zajímavost, jako první u nás s párkem v rohlíku přišel v roce 1972 řezník Václav Masopust v Českých Budějovicích. Nápad odkoukal na dovolené od prodavačů v Madridu a první české párky v rohlíku pojmenoval pikadory (podle španělských zápasníků s býky vyzbrojených kopím).
Stanislav Kolarik / Shutterstock.com

Obliba rohlíků zůstává, kvalita klesá

V Česku jsou rohlíky stále nejoblíbenějším pečivem. Zejména díky tradici, ale také nízké ceně za jednu porci (tedy kus pečiva), dostupnosti a univerzálnímu využití v teplé i studené kuchyni. Zajímavostí je, že rohlík je položka, která se téměř neobjevuje v letákových akcích řetězců.

  • Podle pekařů mezi zákazníky stále vedou hladké bílé rohlíky bez posypu. Až poté následují solené, makové nebo kmínové. V posledních letech v souvislosti s trendem zdravého stravování stoupá rovněž prodej nejrůznějších vícezrnných a celozrnných variant.

A to i přesto, že za poslední roky se jejich kvalita (zejména ve velkých řetězcích) výrazně zhoršila. Rohlíky se zmenšily a narovnaly – ještě před lety bývala jejich hmotnost 50 g, dnes je to 43 g a méně, stejně tak se z osmi až na čtyři procenta snížil obsah tuku, který je důležitý pro výslednou křupavost.

Naopak se rozrostlo složení. Základ z mouky, vody, soli, droždí a tuku dnes doplňují nejrůznější emulgátory, regulátory, kypřicí látky a enzymy. Ty umožňují pekařům nahrazovat dražší a kvalitnější přísady těmi levnějšími. Vedle úspory mají vliv na lepší zpracovatelnost těsta i trvanlivost pečiva a chuťové či aromatické vlastnosti. Bohužel ale také spolu s častým rozmrazováním pečiva na prodejnách zapříčiňují, že jsou rohlíky již při prodeji gumové. A pro opravdu křupavé musíme raději do některé z lokálních menších pekáren.

Zdroj: Plzen.rozhlas.cz, Aktualne.cz, iDnes.cz, Lidovky.cz