Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Molekulární vodík: Opravdu stačí rozkousnout tabletu nebo vypít vodu a začnou se dít zázraky?

fKucherAV / Shutterstock.com

V poslední době se mu věnuje čím dál větší pozornost. Užívání molekulárního vodíku (H2) prý nabízí celou řadu výhod pro zdraví, protože jako nejsilnější antioxidant působí proti jedné z hlavních příčin stárnutí a vzniku onemocnění –⁠ oxidačnímu stresu. V jakých formách se toto „instantní zdraví“ užívá, jaké má benefity a vyplatí se ho vyzkoušet?

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Nejmenší, nejlehčí, nejsilnější

Poměrně dlouhému výčtu všech výhod molekulárního vodíků vévodí v první řadě fakt, že se jedná o extrémně drobnou a lehkou molekulu rozpustnou v tucích, která v našem těle snadno pronikne i do těch nejmenších částí, kam to jiné látky (minerály, vitamíny, aminokyseliny apod.) nezvládnou.

Jinak řečeno, dostane se do všech orgánů, kostí, krve, nervů, do každé buňky i mitochondrie. A zde působí jako jeden z nejsilnějších známých antioxidantů. Uvádí se, že je asi 176x silnější než vitamin C a 863x než koenzym Q10. Právě proto je tolik vyzdvihovanou účinnou látkou, která pomáhá s celou řadou onemocnění a problémů.

Shawn Hempel / Shutterstock.com

10 benefitů molekulárního vodíku pro zdraví

  1. Prokazatelně bojuje proti oxidačnímu stresu, předčasnému stárnutí buněk, volným radikálům a řadě civilizačních a jiných vážných chorob (např. nádorovým onemocněním, Alzheimeru, cukrovce atp.). Chrání mozek před stárnutím.
  2. anti-age efekt i na pleť, redukuje předčasnou tvorbu vrásek.
  3. Snižuje vysoký tlak (hypertenzi), vyrovnává hladinu cukru v krvi.
  4. Pomáhá při překyselení organismu a častému pálení žáhy.
  5. Podporuje celkovou vitalitu, sexuální výkonnost, u mužů zvyšuje pohyblivost spermií.
  6. Zlepšuje imunitu a obranyschopnost.
  7. Stimuluje energetický metabolismus a je skvělý pro regeneraci svalů po sportu a fyzické námaze, snižuje svalovou únavu.
  8. protizánětlivé účinky, pomáhá při autoimunitních poruchách a jejich projevech (alergie apod.).
  9. Zevně působí na široké spektrum kožních onemocnění, jako je lupénka, ekzémy, zánětlivé onemocnění kůže.
  10. Zlepšuje rovněž zdraví zubů, dásní a ústní dutiny celkově.

Vyplatí se molekulární vodík vyzkoušet?

Trápí-li vás dlouhodobé zdravotní obtíže, nebo pokud jej chcete zkusit preventivně, pozitivem je, že nemá žádné prokazatelné vedlejší účinky a nemusíte se jeho užívání nijak obávat. Na druhé straně však stojí otázka financí.

Mezi produkty na trhu je poměrně dost cenových rozdílů, měsíční kúra kapslí či tablet (určených k zapíjení) může vycházet na 300 i 1 000 korun. Pokud si chcete vliv molekulárního vodíku na váš organismus vyzkoušet, sáhněte po levnějších přípravcích, případně při nákupu sledujte složení a vybírejte mimo jiné podle přidaných minerálů a vitamínů. Mnohé doplňky s molekulárním vodíkem se obohacují například o hořčík, kurkumu, selen, jód apod.

Prodávají se rovněž žvýkací tablety určené k dentální péči. Při kontaktu s vodou (slinami) v ústní dutině uvolňují molekulární vodík, který začne působit svými čistícími a antioxidačními účinky.

Kamil Macniak / Shutterstock.com

Vodík se dá i pít nebo vdechovat

Někdy se směsi obsahující H2 prodávají také ve formě rozpustného prášku, nebo stáčených lahvovaných vodíkových vod. Ty jsou v podstatě obyčejnými vodami, pouze se u nich pomocí elektrolýzy oddělují (uvolňují) navázané atomy vodíku od kyslíku, a díky tomu jsou pro organismus lépe vstřebatelné a využitelné.

Pokud si tento netradiční doplněk stravy oblíbíte, z dlouhodobého hlediska se finančně mohou vyplatit vlastní generátory vodíkové vody neboli generátory molekulárního vodíku. Ty se nasazují na speciální lahve (některé mobilní jsou univerzální a fungují v kombinaci s libovolnou PETkou) a během pár minut upraví složení i obyčejné vody. Na internetu se cenově pohybují kolem 2 500 až 5 500 Kč.

Molekulární vodík se někdy užívá také inhalací, injekčně, ve formě fyziologického roztoku do očí nebo se přidává do ozdravných koupelí. Tyto terapie dnes nabízí i řada fyzio klinik, rehabilitačních center a lázní.

Zdroj: aqua-shop.cz, idnes.cz, molekularnivodik.cz