Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Staňte se mistrem v grilování: Připravte si čerstvé dipy k masu i zelenině

MaraZe / Shutterstock.com

Grilovací sezóna je v plném proudu a grily se jen prohýbají pod množstvím grilovaného masa, sýrů a zeleniny. Ať už grilujete cokoli, k masu i zelenině jsou skvělou volbou nejrůznější dipy, které jídlo ozvláštní a dodají mu ještě více chuti. Přinášíme vám recepty na jednoduché dipy, které si připravíte za pár minut.

Přečtěte si také

Rozmíchejte tvarůžky do nejjemnější pomazánky plné bílkovin, kterou si natřete hned na několik chlebíků

Jaký je rozdíl mezi dipem a omáčkou?

Čerstvé maso, křupavá zelenina a domácí dip jsou zaručenou kombinací pro dokonalé grilování, na které vaše rodina a přátelé jen tak nezapomenou. Dip (česky „namočit“) je označení pro druh omáčky, která se servíruje v samostatných nádobách a jídlo se do ní namáčí.

Může být jednosložkový, či vícesložkový, jako základ slouží jogurt, tvaroh, zakysaná smetana nebo majonéza, ale používají se i mixované luštěniny, avokádo, hořčice, med, olej či kečup.

Naproti tomu omáčka je ze své podstaty řidší, většinou vzniká zahuštěním výpeku z masa nebo zeleniny a podává se přímo na talíři s jídlem.

JeniFoto / Shutterstock.com

Jaké suroviny využít k přípravě dipů?

Domácí dip si můžete přichystat nejen při letní grilovačce, ale také jako součást pohoštění na večírek či dětskou oslavu. Při přípravě dipu vždy používejte čerstvé a kvalitní suroviny. S plnotučným jogurtem a kvalitní hořčicí dosáhnete mnohem lepších výsledků než při použití odtučněných variant a levných alternativ.

Jednotlivé suroviny by se měly doplňovat, ale ne přebíjet navzájem. Zapomeňte také na sušené bylinky a umělá dochucovadla, raději používejte pouze sůl, pepř a bylinky vždy čerstvé.

Nivový dip
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Nivový dip

Nivový dip se zakysanou smetanou skvěle dochutí vaše oblíbená jídla, především maso a zeleninu.

Nivový dip

Kdy je nejlepší připravit dip?

Ačkoli se přímo nabízí udělat si dipy den dva dopředu a trochu si ulehčit přípravu, většina dipů nehezky okorá, jogurt nebo tvaroh pustí vodu a použité bylinky povadnou.

Dipy k zelenině a grilovanému masu stačí přichystat pár hodin dopředu, aby se chutě propojily, ale zároveň si zachovaly čerstvost. Než grilování zahájíte, uchovávejte je v uzavřené nádobě v lednici. Při servírování raději používejte menší množství a dipy z lednice průběžně doplňujte.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recepty na jednoduché dipy

1. Medovohořčičný dip

Dokonalým dipem vhodným zvláště k hovězímu a vepřovému masu je medovohořčičný z dijonské hořčice. Stačí v misce smíchat čtyři lžíce dijonské hořčice, 300 g tučného bílého jogurtu, jednu vrchovatou lžíci medu a jeden třený stroužek česneku, dochutit solí a pepřem. Do dipu také můžete nasekat čerstvou pažitku.

2. Dip ze sušených rajčat

To nejlepší ke grilované zelenině je dip ze sušených rajčat, která dokonale podtrhnou její chuť. Stačí rozmixovat 150 g sušených rajčat s 200 g zakysané smetany, přidat lžičku kaparů, stroužek česneku a pár lístků čerstvé bazalky. Tento dip se hodí také do salátů.

Nina Firsova / Shutterstock.com

3. Řecký dip tzatziki

Jednou ze stálic řecké kuchyně je bezpochyby i osvěžující dip z řeckého jogurtu a okurky. Tzatziki si snadno připravíte i vy, stačí smíchat 400 gramů řeckého jogurtu s nastrouhanou salátovou okurkou, přidat šťávu z půlky citronu, nasekaný čerstvý kopr, lisovaný stroužek česneku, trochu olivového oleje, sůl a pepř a dokonalý dip, který pasuje ke kebabu i mořským plodům, je na světě.

  • Tip: Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, která by dip zbytečně zředila, a teprve poté přidejte do jogurtu.

4. Melounová chilli omáčka

Budete se divit, jak perfektně k sobě ladí meloun a chilli. Na omáčku k masu budete potřebovat 200 gramů bezpeckového zralého vodního melounu, jednu žlutou chilli papričku, koriandr a sůl.

Vše nasekejte nadrobno, využít můžete i kuchyňského robota. Poté přidejte lisovaný stroužek česneku. Hodí se ke kuřecím špízům nebo sýrům.

5. Šlehaná feta s cherry rajčátky

Dip nebo skvělá pomazánka, to vznikne smícháním ovčího sýra feta s krémovým sýrem. Čtvrt kilogramu fety rozdrobte, přidejte 50 g krémového sýra, 120 ml olivového oleje a eventuálně trochu vody a utřete dohladka. Můžete si pomoci ručním šlehačem.

Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a před podáváním zakápněte olivovým olejem. Podávejte třeba s grilovanými cherry rajčátky, ideálně s opečenou bagetkou.

6. Dip z pečených paprik

Nejen k pečenému masu a sýrům v létě oceníte dip z pečených paprik, který připravíte jen z několika málo surovin. Dvě červené papriky rozpulte, očistěte a opečte na grilu nebo v troubě, dokud slupka nezačne měknout a jemně černat.

Papriky dejte do mixéru, přidejte stroužek česneku, osolte a opepřete. Přidejte tři sušená rajčata (nejlépe ta naložená v oleji), tři lžíce olivového oleje a pár lístků bazalky nebo snítku oregana. Rozmixujte dohladka a podávejte.

rontav / Shutterstock.com

7. Provensálský dip

Dip vhodný ke grilovanému masu, gyrosu a dalším středomořským pochoutkám vykouzlíte snadno z čerstvých bylinek. Oberte čerstvý tymián a oregano, abyste od každého měli alespoň půl hrsti, přidejte stroužek česneku, dvě lžíce olivového oleje a špetku soli. Smíchejte se 150 g řeckého jogurtu a rozmixujte.

8. Avokádový dip ze dvou surovin

Avokádový dip patří mezi dipy k velmi oblíbeným. Je jemný, takže nepřebije chuť masa, naopak ji příjemně podtrhne. Zralé avokádo rozpulte, dužinu vydlabejte do misky a rozmačkejte. Přidejte nadrobno nakrájené rajče a prolisujte stroužek česneku. Zamíchejte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.

  • Tip: Avokádový dip se skvěle hodí do zapečených tortill s kuřecím masem a zeleninou nebo k pečenému masu.

Zdroj: Kuchynelidlu.cz, Lifee.cz, Fresh.iprima.cz, Stepankacapova.cz, Spektrumzdravi.cz, kuchařky Apetit, My Cooking Diary, Kuchařka pro dceru