Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak poznat pravé šampaňské? Vyznejte se v bublinkách

Pasko Maksim / Shutterstock.com

Také občas tradiční českou „bohemku“ nazýváte šampíčkem? Je to jednoduchá zkratka, která mnohdy zakrývá to, že úplně neznáme pravý rozdíl mezi sektem a šampaňským. To se může ale rázem změnit. Náš stručný přehled vám osvětlí všechny rozdíly, takže budete na každé oslavě perlit znalostmi ze světa šumivých vín.

Přečtěte si také

Zbavte se plevele efektivně a bez dřiny. Než sáhnete po chemii, zkuste přírodní prostředky. Stačí vám i voda

Jak poznat šampaňské?

Pravé šampaňské se pozná podle chuti, ceny, a hlavně označení původu. Šampaňské pochází z Francie, a to konkrétně ze severovýchodní oblasti zvané Champagne. Vyrábí se tradiční šampaňskou metodou, která je nejen velice nákladná, ale také náročná. Z toho důvodu se cena pravého šampaňského pohybuje od 600 Kč až k několika tisícům. Podobnou metodu výroby využívají i jiní výrobci. Jejich šumivá vína však nepochází z věhlasné francouzské oblasti, a tak nemohou být označena ochrannou známkou Champagne.

puhhha / Shutterstock.com

Co obsahuje šampaňské

Rozdíl poznáte i na chuti. Šampaňské totiž vzniká kombinací tří odrůd – Pinot Noir, které vínu dodává plnost, Chardonnay odpovědným za zrádně lehkou chuť a Pinot Meunier, které vínu zajišťuje svěžest. Celý proces zrání v lahvích může trvat až několik let. Typické bublinky v šampaňském vznikají až sekundárně při kvašení klasickou metodou, takže do něj nejsou nijak uměle dodávány.

Prosecco – víno provoněné sluncem

Květinovo-ovocné prosecco se vyrábí z odrůdy Glera v italských provinciích na Benátsku, kde jeho chuť a vůni ovlivňuje slunné podnebí. Na rozdíl od šampaňského je dostupnější, čímž své místo nachází na různých oslavách a letních párty. Chuťově je svěží, šťavnaté a podbarvené lehkou vůní, takže se perfektně se hodí k salátům, rybím pokrmům či těstovinám.

Tradiční a vždy dobrý sekt

Sekt je šumivé víno, které se vyrábí téměř stejnou metodou jako šampaňské, avšak nepochází z francouzského kraje Champagne. Do této kategorie patří například všemi známý sekt od Bohemky, který jistě ochutnala každá česká domácnost. Základ většiny sektů tvoří směs maximálně tří odrůd vín a zajímavostí je, že podle českého zákona musí sekt před uvedením na trh zrát minimálně 6 měsíců.

Podle obsahu cukru se sekty rozdělují do několika kategorií, které nesou své vlastní názvy. Možná je sami dobře znáte, nejčastěji to je extra brut, brut či demi sec.

Gudrun Muenz / Shutterstock.com

Nepleťte si perlivá a šumivá vína!

Dejte si pozor na záměnu šumivého vína za perlivé. Rozdíl je v kvalitě, vlastnostech, chuti i samotné výrobě. Sekt ani jiná šumivá vína nejsou uměle syceny, neboť bublinky v těchto vínech vznikají přirozeně díky druhotnému kvašení. Do vína se totiž přidávají kvasinky, které rozkládají cukr na alkohol a oxid uhličitý, takže šumivá vína krásně perlí.

Oproti tomu perlivá vína jsou buď uměle sycená, anebo v nich bublinky též vznikají druhotným kvašením, avšak mají nižší tlak a jiný uzávěr. Po otevření perlí kratší dobu a mají hrubší charakter.

Nákupní tip na závěr

V akčních nabídkách supermarketů a hypermarketů, které najdete na Kupi.cz, se dá velmi často během roku koupit pravé francouzské šampaňské i s 50% slevou. Aktuálně mají ve slevě například Champagne Brut Imperial Moët&Chandon v Bille 999,90 Kč a v Globusu za 1099 Kč. V Makru mají akci na Champagne Brut Clicquot Ponsardin Veuve Du Vernay za 1149,50 Kč a v Albertu Champagne Chassenay d'Arce Cuvée Premiére ve slevě za 699 korun.

Zdroje: iprima.cz, recepty.cz