Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

ČOI odhalila, že internetoví prodejci stále porušují zákony. Umíte poznat rizikový e-shop?

fizkes / Shutterstock.com

Považujete nakupování v e-shopech za bezpečné? Kamenné prodejny mizí a zájem o nakupování v internetových obchodech roste. Ne každý e-shop je však místem, kde můžete bezpečně nakoupit. Česká obchodní inspekce zjistila, že drtivá většina kontrolovaných e-shopů porušuje právní předpisy a od začátku roku se situace ještě zhoršila. O jaká porušení se jedná a na co si dát v případě online nakupování pozor?

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Situace s e-shopy se zhoršuje

Ne každý provozovatel e-shopu je skutečný profesionál – mnoho podnikatelů a firem provozuje internetové obchody, kterým chybí základní náležitosti, čímž se dostávají do křížku se zákonem.

ČOI e-shopy pravidelně prověřuje a jen málokterý splňuje legislativní povinnosti. Ve 2. čtvrtletí provedla inspekce celkem 245 kontrol. K porušení právních předpisů došlo ve 203 případech, což je alarmující číslo – 82,9 % kontrol zjistilo pochybení. Oproti 1. čtvrtletí 2022 se počet online obchodů, které porušují právní předpisy, zvýšil o 5,7 %.

Neznamená to však, že většina e-shopů v Česku porušuje předpisy. Inspekce se zaměřuje na podněty od samotných spotřebitelů a často kontroluje e-shopy, u kterých bylo už v minulosti zjištěno pochybení.

one photo / Shutterstock.com

Jaké nedostatky inspekce odhalila?

Ve více než 170 případech se ukázalo, že se provozovatelé uchylují k nekalým obchodním praktikám. Zákon na ochranu spotřebitele byl porušen ve 454 případech, právní předpisy EU pak byly porušeny ve 45 případech. Jaké nedostatky byly odhaleny?

  • Ve 125 případech nedošlo k informování o možnostech reklamace.
  • V 91 případech došlo ke uvádění klamavých nebo nepravdivých informací.
  • V 80 případech nebyly poskytnuty, nebo byly zatajeny či špatně uvedeny, podstatné informace o produktu.
  • V 75 případech nebyl spotřebitel informován o možnostech mimosoudního narovnání spotřebitelských sporů.
  • Ve 25 případech bylo porušeno ustanovení, které upravuje postup při uplatnění a řešení reklamací. Zejména prodávajícímu ukládá povinnost přijmout reklamaci a vystavit o tom písemné potvrzení a dále povinnost o reklamaci rozhodnout a vyřídit ji ve stanovené lhůtě.
  • Ve 42 případech bylo prokázáno porušení ostatních právních předpisů, které jsou předmětem dozoru ČOI, od technických požadavků na výrobky až po ukončenou životnost nebo obsah zdraví škodlivých látek.
wk1003mike / Shutterstock.com

ČOI uložila pokuty za bezmála 3 miliony korun

Bylo uloženo celkem 233 pokut v hodnotě 2 986 000 Kč. Nejvyšší pokuta v hodnotě 320 tisíc korun byla uložena společnosti Somavedic Technologies s.r.o. Ta provozuje e-shop Somavedic.cz, na kterém uváděla nepravdivou informaci, že její zařízení eliminuje vliv 3G, 4G a 5G. Tvrzení nepravdivých informací je zakázané. Navíc nebyly na webu uvedeny podmínky reklamace a nebyla splněna povinnost vystavení EU prohlášení o shodě.

Neriskujte – nakupujte u ověřených prodejců

Seznam rizikových e-shopů

Některé podvodné nebo rizikové e-shopy lze poznat již během krátké chvíle, u jiných je to složitější. Jedním z nejlepších nástrojů pro ověření rizikovosti je seznam, který vytvořila přímo ČOI a najdete ho na této adrese.

Zde můžete zadat název e-shopu a rázem se dozvíte, jestli ho ČOI eviduje jako rizikový a jaká jsou rizika. Pokud vám přijde pracné každý obchod hledat v seznamu, můžete také použít nástroje, které s tímto seznamem spolupracují, od antiviru ESET až po doplňky do prohlížečů. Seznam je neustále aktualizován, ale jelikož je e-shopů velké množství, ne všechny nebezpečné weby se na něm nachází.

fizkes / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Pokud se nechcete spálit, nabízí se základní vodítka, která vám napoví, že byste se měli e-shopu vyhnout:

  • Uživatelské recenze – Pokud si nejste jistí, zkuste zadat název e-shopu do vyhledávače a přečtěte si uživatelské recenze. Pokud žádné neexistují nebo jsou negativní, buďte na pozoru.
  • Informace o doméně – Pokud e-shop existuje jen velmi krátkou dobu, může být podvodný.
  • Provozovatel – Každý e-shop musí mít uvedeného provozovatele a IČO, které si lze následně snadno ověřit třeba na serveru justice.cz. Pokud je stránka v češtině, ještě to neznamená, že ji provozuje česká firma.
  • Vzhled – Vypadá e-shop příliš amatérsky nebo nedokončený? Jsou na něm texty, které jsou špatně přeložené do češtiny? I to by vám mělo být podezřelé.
  • Obchodní podmínky – Pokud chybí obchodní podmínky, rozhodně zde nenakupujte.
  • Nápadně nízké ceny – Mnoho podvodných e-shopů láká na nereálně nízké ceny, může jít o podvod nebo o prodej padělků.
  • Platba předem – Platby předem provádějte jen u důvěryhodných obchodníků, v opačném případě se možná nedočkáte zboží ani peněz.