Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Netřesk: Uleví od zánětů, bolestí ucha a popraskaných pat. Jeho pěstování zvládnou i začátečníci

Alex Manders / Shutterstock.com

Netřesk zdobí mnohé skalky a okrasné truhlíky se sukulenty, a přitom mnohdy lidé ani netuší, že se jedná o významnou léčivku, která dokáže hravě konkurovat i populárnímu a známému aloe vera. Seznamte se s touto nenápadnou, přesto mocnou rostlinou a objevte její zázračné účinky na zdraví i krásu. Jakými způsoby se dá netřesk zpracovávat a užívat a na co všechno se může doma hodit?

Přečtěte si také

11 geniálních způsobů, jak doma použít zubní pastu. Vyčistí bílé tenisky, brýle i stříbro

Netřesk střešní

Pokud se vyplatí mít doma na parapetu nějakou okrasnou rostlinu, pak je to určitě netřesk. Kromě svého exotického vzhledu a spousty příznivých účinků na naše zdraví je také velmi nenáročný k pěstování, které zvládnou i úplní začátečníci.

V první řadě je důležité vybrat si ten správný. Netřesků existuje mnoho druhů. Ten, který je vhodný ke konzumaci a pro domácí medicínu, se jmenuje netřesk střešní (Sempervivum tectorum).

Kde netřesk střešní koupit?

Nejčastěji se dá pořídit v kamenných a internetových květinářstvích a zahradnictvích, čas od času se objeví i v nabídce hobbymarketů nebo supermarketů a hypermarketů. Za kus dáte většinou 50–70 Kč (záleží na velikosti květináče a sukulentu), levněji vychází sady po třech až čtyřech rostlinách, které obvykle stojí kolem 150 Kč.

Sarycheva Olesia / Shutterstock.com

Jak netřesk pěstovat?

Jakmile si ulovíte svou rostlinku netřesku střešního, doma ji dejte do libovolné nádoby s drobnou drenážní vrstvou (kamínky, písek, štěrk apod.), aby nedocházelo k přemokření, a umístěte na parapet orientovaný na slunnou stranu. Podobně jako ostatní sukulenty ani netřesk si nepotrpí na přílišnou závlahu. I venku mu svědčí slunná stanoviště a nevadí ani zasazení do štěrku, kamenů či zídek.

Gelová šťáva z dužiny listů – účinky

Podle některých zdrojů:

  • dezinfekční, protizánětlivý a chladivý účinek.
  • Používá se na poraněné sliznice, odřeniny, popáleniny (i ze slunce) a omrzliny.
  • Urychluje hojení kůže, snižuje riziko zanícení.
  • Pomáhá při štípnutí hmyzem, zmírňuje svědění, otok a zarudnutí.
  • Dává se i na kuří oka, vředy a jiná zánětlivá onemocnění kůže (např. opary).
  • Díky svým hydratačním a regeneračním účinkům je vhodná i na suchou pleť. Intenzivně vyživuje popraskané rty, lokty či paty.
  • Pomáhá i při bolestech ucha a jeho zalehnutí (šťávu se doporučuje kápnout přímo do ucha a nechat chvíli působit).
vesna cvorovic / Shutterstock.com

Jak získat a používat šťávu z netřesku?

Nejprve z rostliny opatrně odtrhněte několik zelených listů (nedoporučuje se je stříhat). Poté je celé rozmixujte i se slupkou a vzniklou směs použijte na obklady, případně listy podélně rozřízněte a podobně jako u aloe vydlabejte gelovou dužinu. Tu nanášejte na postižená místa samotnou nebo ji přimíchejte do domácí kosmetiky (např. pleťových masek a krémů). Na kůži můžete také přímo přikládat rozkrojené půlky listů.

Výluh z netřesku – účinky

  • Je výborný jako kloktadlo na záněty a afty v dutině ústní.
  • Pomáhá při infekcích v krku, angíně, zánětu průdušek a při nachlazení.
  • Ulevuje od zahlenění a zánětu dutin.
  • Lze používat i jako pleťové tonikum na osvěžení či zmírnění příznaků problematické a suché pleti, případně jako chladivou vodu na kůži spálenou od slunce.

Pozor: Netřesk se kvůli obsahu piperidinových alkaloidů nedoporučuje užívat těhotným a kojícím ženám a malým dětem do tří let.

Focus and Blur / Shutterstock.com

Jak připravit a používat výluh z netřesku?

Existují dva způsoby. Při prvním se připravuje podobně jako čaj: utržené mladé listy netřesku zalijte vroucí vodou a nechte cca 10 minut louhovat. Poté vypijte nebo použijte jako kloktadlo.

Druhým způsobem je macerace zastudena: pokrájené listy netřesku dejte do sklenice, zalijte studenou vodou a nechte alespoň hodinu (ideálně však přes noc) louhovat. Můžete přidat i další bylinky. Studený výluh lze pít, používat jako kloktadlo i pleťové tonikum. Při horečce a zahlenění se doporučuje pít maximálně tři sklenice denně.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, bylinkyprovsechny.cz