Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Znáte ajvar? Balkánská pochoutka je k dostání i u nás a má mnoho využití

Melica / Shutterstock.com

Ajvar pochází ze Srbska a dnes ho s oblibou konzumují na celém Balkánském poloostrově. Proto ho většina z nás poprvé ochutnala na dovolené v Chorvatsku. Skvělou zprávou ale je, že si tento balkánský kaviár můžete dopřát i u nás v Česku. Koupíte ho ve většině supermarketů a zkusit můžete i domácí přípravu. Právě teď v sezóně paprik je ideální čas.

Přečtěte si také

Jaká bude otevírací doba v obchodech o státních svátcích 1. a 8. května 2024?

Co je ajvar?

Ajvar je 100% veganský, připravuje se z pečených paprik a většinou i lilků. Pro dochucení se používá hlavně cibule a česnek, ale také chilli, které mu dodá pikantní chuť. Někdo ho ale naopak preferuje na sladko nebo zvýrazňuje jeho chuť octem.

Jde o pochoutku s velmi univerzálním využitím v teplé i studené kuchyni. Můžete si ho dát jako omáčku k masu, dip k hranolkům nebo pomazánku na chleba. Záleží jen na vaší fantazii. Někdy se ajvar označuje i jako čalamáda, ale na tu není potřeba zeleninu tepelně upravovat.

Cherries / Shutterstock.com

Kde ajvar koupit?

Nemusíte pro něj na Balkán ani do specializovaných prodejen. Prodává ho většina řetězců i online supermarketů, například Kaufland nebo Tesco. Jeho cena začíná zhruba na 50 Kč za 300 g, ale záleží na kvalitě, složení i značce. Za stejné balení tedy můžete zaplatit i dvakrát tolik. A pokud máte raději výhodné větší množství, nejspíš uvítáte, že se prodává i ve sklenicích o velikosti 500 g.

Koupí tohoto ajvaru zároveň přispějete na dobrou věc

Sluncem provoněná dobrota

S ajvarem od značky Podravka pozvednete přípravu pokrmů na gurmánskou úroveň zeleninovou přílohou z pečených paprik a lilků. Obohatí každý recept svou nezaměnitelnou chutí jihu ve variantě jemný nebo pinkat s feferonkami. Pochutnají si na něm i vegani a vegetariáni.

Ajvar od Podravky nejen že potěší vaše chuťové buňky, ale navíc budete mít skvělý pocit, protože i letos Podravka pomáhá znevýhodněným dětem, tentokrát se jim snaží přispět něčím praktickým do života, proto je zábavnou formou učí vařit. Koupí produktů Podravka tak můžete tuto snahu podpořit i vy. K dostání je Ajvar jemný od Podravky v běžné prodejní síti za doporučenou cenu 54,90 Kč.

Podravka

Recept na domácí ajvar

Budete potřebovat:

  • 600 g paprik
  • 200 g lilku
  • 30 g česneku
  • 5 g uzené papriky
  • 20 ml oleje
  • sůl a pepř

Postup: Srbové sice doporučují opékat papriky nad žhavým dřevěným uhlím, ale v domácích podmínkách bude úplně stačit trouba. Vložte je tedy i s lilky na plech s pečicím papírem a pečte zhruba půl hodiny. Potom papriky oloupejte a ještě teplé je dejte do nádoby zakryté fólií, aby se zapařily. Pak přidejte i vydlabanou dužinu z lilku a rozmixujte.

Směs přendejte do hrnce, osolte a okořeňte. Potom ji zalijte olejem a můžete začít s „ohříváním“, které by mělo trvat zhruba tři hodiny. Nejde o vaření v pravém slova smyslu, protože nesmíte dosáhnout bodu varu. Udržujte tedy jen mírný plamen a neustále míchejte, než vznikne hustá pasta. Nakonec ji nalijte do sklenic, které zavařte, aby ajvar vydržel alespoň několik měsíců.