Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pojišťovny dávají příspěvky lidem, kteří mají celiakii nebo jiné dietní omezení

Daisy Daisy / Shutterstock.com

Lidem s bezlepkovou dietou se nákupy potravin hodně prodraží. Speciální chleby stojí i dvakrát více než ty klasické a u mouky je rozdíl ještě vyšší. O mnoho lépe na tom nejsou ani diabetici nebo lidé s jinými metabolickými problémy. Aktuální míra inflace tomu nepomáhá. Naštěstí stále existují cesty, jak ušetřit. Jednou z nich je i příspěvek od zdravotní pojišťovny.

Přečtěte si také

10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Zpět dostanete až čtvrtinu nákladů

Výše kompenzace při bezlepkové dietě se u každé pojišťovny liší, ale nejlépe jsou na tom děti a studenti do 26 let. Například VZP jim nově přispívá 4 000 korun za pololetí. Rodiče jim za to mohou nakoupit potraviny domů, ale také bezlepkové školní obědy.

Naopak lidé v produktivním věku dostanou maximálně polovinu. Průměrné roční náklady má přitom celiak zhruba o 36 tisíc korun vyšší než člověk bez specifické diety.

New Africa / Shutterstock.com

Kdo další má na kompenzaci nárok?

Příspěvky se týkají i dalších dietních programů a také prevence cukrovky. Konkrétní podmínky stanovuje každá pojišťovna individuálně a informuje o nich na svých webových stránkách. Jako příklad opět můžeme uvést VZP, která lidem s vybraným dědičným onemocněním metabolismu poskytne až 12 tisíc korun ročně a diabetikům proplatí náklady na zdravotnické potřeby a služby do výše 3 000 korun.

„Vzhledem k rostoucím cenám zboží způsobeným vysokou inflací navrhujeme navýšení příspěvků u programů, kde je růst cen nejvíce patrný. To je mj. u speciálních dietních potravin. Chceme tím podpořit naše klienty, aby mohli i při současné inflaci nadále dodržovat doporučení lékařů a dietní omezení,“ vysvětluje Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům.

Pozor na podmínky

Abyste příspěvek obdrželi, musíte pojišťovně dodat potvrzení o své diagnóze i další potřebné dokumenty. A to ve stanoveném termínu, zpravidla korespondenčně nebo elektronicky. Žádost ale není možné podávat zpětně nebo v období, kdy jste se přeregistrovali od jiné pojišťovny.