Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Naučte se čistit a dezinfikovat kosmetické štětce i make-up. Je to důležitější, než si myslíte!

Dean Drobot / Shutterstock.com

Každé ráno a večer bychom měli kosmetickým pomocníkům dopřát stejnou očistnou a odličovací péči, jakou věnujeme i naší pleti. Vlivem každodenního používání se na štětcích, houbičkách i make-upu samotném usazuje řada nečistot a bakterií. Ty mohou mít negativní vliv nejen na zdraví naší pleti, ale i na naši peněženku. Přečtěte si, proč a jak kosmetické produkty pravidelně dezinfikovat a omývat. Ať už s použitím kupovaných prostředků, tak s po domácku vyrobenými čističi.

Přečtěte si také

Krémová pochoutka z rýže a hub: Připravte si pravé italské rizoto podle známého šéfkuchaře

Čistit a dezinfikovat beauty produkty se vyplatí

Zatímco nám kosmetické štětce a houbičky pomáhají make-up na pleť nanášet, hodně si toho z pleti také odnáší. A shromažďují. Zbytky přípravků, kožní maz, odumřelé buňky, částečky kůže a podobně. To vše vede k množení bakterií, mikrobů a plísní, které si následně přenášíme zpět na pleť.

Taková akumulace nečistot a bakterií potom může nejen zhoršit zdraví pleti, ale také urychlit expiraci produktů a znehodnotit jejich vlastnosti. Pravidelným čištěním a dezinfikováním prodloužíte své kosmetické výbavě životnost i výdrž a v konečném důsledku ušetříte také své peníze.

Vyberte si padnoucí make-up v akci

Jak dezinfikovat štětce a houbičky?

V ideálním případě byste měli kosmetické pomocníky dezinfikovat po každém použití. Zvláště po aplikaci tekutého make-upu. V drogeriích, parfumeriích a na internetu se dá koupit celá řada profesionálních dezinfekčních sprejů a prostředků na kosmetické štětce a houbičky. Mnohé z nich navíc slibují rychleschnoucí účinek. Stačí je na předmět nastříkat a ten poté jemně otřít papírovým kapesníkem.

Bez problémů si ovšem vystačíte i s obyčejným kvalitním lihem či isopropylalkoholem, který pořídíte levněji než speciální prostředky. Nejlépe se vám s alkoholem bude pracovat, když jej přelijete do prázdné lahvičky s rozprašovačem. Použití je potom stejné jako u kupovaných výrobků.

Daria_Cherry / Shutterstock.com

Jak štětce a houbičky čistit?

Houbičky na make-up si zaslouží koupel alespoň jednou týdně a nejvýše po měsíci vyměnit za nové. K jejich pravidelnému čištění je vhodná mýdlová voda, nejlépe s antibakteriálním mýdlem. Klidně je ale můžete vykoupat i v tekutém odličovači. Opatrně je mněte mezi prsty, dokud z nich nepoteče čirá voda a nechte volně proschnout.

Na čištění kosmetických štětečků jsou ideální kupované čistící roztoky, případně je lze otírat odličovacími ubrousky. Existuje ale i celá řada způsobů, jak z nich nečistoty odstranit pomocí běžně dostupných věcí, které najdete doma.

  • Tip: Skvělým pomocníkem jsou silikonové kartáče a podložky na mytí štětců, které koupíte v obchodech. Vydrží vám poměrně dlouho a jejich cena začíná i na pár desítkách korun.

Vyzkoušet můžete následující 3 postupy:

  1. V hrníčku teplé vody smíchejte 1 lžíci jablečného octa a 1 lžičku jaru či tekutého mýdla. Ve vzniklé tekutině štětce máchejte, otáčejte a otírejte o stěny nádobky, dokud nebudou zcela čisté.
  2. Na utěrku nebo ručník kápněte trochu oleje (mandlového, olivového či kokosového) a štětiny o něj několikrát otřete. Poté je dejte na několik minut odmočit do jablečného octa. Následně je důkladně vymáhejte v mýdlové vodě a opláchněte.
  3. V kelímku smíchejte teplou vodu s pár kapkami čistícího nebo odličovacího gelu na obličej, případně s trochou jemného šamponu a opět pořádně vymáchejte.

Při namáčení štětců do čistící tekutiny vždy ponořujte pouze část se štětinami, objímka by měla zůstat suchá, aby se nenarušila vrstva lepidla, která drží štětiny pohromadě.

Vyzkoušejte antibakteriální mýdlo v akci

Očistu dopřejte i make-upům a dekorativce

Na pravidelnou dezinfekci byste měli myslet i u make-upů, rtěnek, pudřenek, očních stínů, kartáčků řasenek apod. Nemusíte se přitom bát, že by přípravky vašim oblíbeným líčidlům uškodily. Prodávané dezinfekce na kosmetiku se vyrábí speciálně tak, aby po stříknutí během několika vteřin vytěkaly a neměly tak žádný vliv na konzistenci, vůni či vlastnosti daného produktu.

Stejně jako u houbiček a štětců se ale můžete spolehnout i na obyčejný líh. Někdo dokonce radí zavírat kosmetické produkty (např. rtěnky) přes noc do mrazáku, kde se preventivně zbaví všech případných mikrobů.

nadianb / Shutterstock.com

Prošlá líčidla raději vyhazujte

U dekorativní kosmetiky nezapomínejte ani na pravidelnou obměnu produktů. Ty prošlé už ani dezinfekce nezachrání a jejich používání může vést ke vzniku nepříjemných vyrážek i k jiným (nejen) kožním problémům. Především u řasenek nebo tekutých očních linek se po otevření nevyplácí překračovat doporučovanou lhůtu spotřeby.

  • Nákupní tip: Pokud nastal čas na pořízení kosmetiky nové, v dm drogerii najdete v akci minerální kompaktní pudr, CC krém nebo tekutý make-up. V aktuálním letáku drogerie Rossmann i drogerie Teta najdete také spoustu slev na dekorativní kosmetiku od značek Gabriella Salvete, L'Oréal Paris, Maybelline či Max Factor.
Pohlídejte si v akci vaši oblíbenou řasenku

Pozor i na znečištění krémů

V neposlední řadě pamatujte i na kelímky s krémy či pleťovými maskami. I pokud si před jejich aplikací ruce umyjete, mnoho nečistot může zůstávat za nehty, na víčku či kelímku samotném a postupně se v krému hromadit. Může se tak stát, že výrobek rychleji ztratí své kvality a vy budete nuceni pořídit nový dříve, než byste čekali. Což se především u dražších značek značně nevyplatí.

Vždy je proto lepší nabírat krémy a masky pomocí čisté kosmetické špachtle, silikonového štětečku nebo klidně i druhého konce lžičky. Tyto předměty před jejich použitím vydezinfikujte a kontaminace se nemusíte obávat.