Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak vyčistit hliník? Využijte přírodní prostředky i přípravky na nádobí

Africa Studio / Shutterstock.com

Hliník je nejčastěji se vyskytující kov, který dodnes najdete ve většině domácností. Má poměrně měkký povrch, a proto by se neměl čistit drátěnkami, kartáči ani abrazivními přípravky, které ho mohou poškrábat. Jak mu tedy vrátit zašlý lesk? Máme pro vás několik tipů z přírodních i syntetických zdrojů.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Jak vyleštit hliník? Vyrobte si čisticí pastu s jedlou sodou

K běžné údržbě můžete použít jen prostředek na mytí nádobí a teplou vodu. Na zašlé nádobí ale doporučujeme směs jedlé sody, mleté křídy a čpavku. Tyto suroviny koupíte v hobby marketech a v kamenných i online drogeriích.

Všechny ingredience jednoduše smíchejte a vytvořte z nich pastu, kterou naneste na jakýkoliv měkký hadřík nebo houbičku. S ním pak hliníkové nádobí šetrně očistěte a nakonec ho ještě opláchněte vodou.

Jak vyčistit hliníkové nádobí? Citrón oživí zčernalý hliník

Ani zčernalé hliníkové nádobí nemusí být na odpis. Vyčistíte ho během pár minut a stačit vám k tomu budou 3 lžíce citrónové šťávy a 200 ml vody. Oboje nalijte do misky nebo hrnku a do vzniklé lázně postupně namočte hliníkové příbory, hrnce i konvice. Každý kousek vyjměte asi po 6 minutách. U větších předmětů buď zvolte objemnější nádobu, nebo v roztoku namočte utěrku či hadřík a předmět s ním otřete.

Ušetřete za domácí drogerii

Hliníkové žaluzie

Z hliníku nemáme v domácnosti jen nádobí a formy na pečení, ale také žaluzie, kliky nebo rámy oken a dveří. Jak tedy nejlépe zbavit nečistot hliníkové žaluzie? Použijte speciální kartáč a univerzální čisticí prostředek, na úzké varianty pak zvolte utěrku z mikrovláken namočenou v alkoholovém čističi. Při čištění utěrkou žaluzie otírejte v zavřené poloze, ve které je nechte alespoň 10 minut, aby dobře oschly. Naopak při čistění kartáčem je musíte otevřít.

Canva

Do myčky hliníkové nádobí nepatří

Hliníku také nesvědčí myčka nádobí, ve které se může poškodit hned napoprvé. Pokryje se načernalou vrstvou, kterou už jen velmi těžko odstraníte. A navíc se pak z nádobí mohou uvolňovat škodliviny. Je tedy na vyhození, pokud nechcete ohrozit svoje zdraví.