Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Úrazů na eskalátorech přibývá. Britská kampaň vyzývá k opatrnosti

Canva

Ačkoli nám mají ulehčit cestu, mnohdy ji spíše zhoršují. Eskalátory či jezdící schody – vynález, který přepravuje množství cestujících po celém světě, a to nejen do metra nebo z metra. Úrazů na těchto schodech stále přibývá, s blížícími se svátky zveřejnil proto britský správce železnic výstražné video, v němž nabádá k opatrnosti zvláště kolem vánočních svátků, během kterých se očekává zvýšená konzumace alkoholu.

Přečtěte si také

Víte, jak nejlépe ochránit zahradu před cizími kočkami?

Výstražné video varuje před pády

Těsně před svátky zveřejnil britský správce železnic Network Rail video, v němž varuje pasažéry městských hromadných prostředků před riskantním chováním na eskalátorech i nástupištích. Období zveřejnění nebylo zvoleno náhodou, kampaň totiž cílí především na cestující posilněné alkoholem, jejichž výskyt se v době vánočních svátků a Silvestra zvyšuje.

Dokazuje to i obsah kampaně, která sestává ze záběrů bezpečnostních kamer podnapilých lidí na zastávce metra London Bridge, kteří se potácí po schodech a někteří i nebezpečně padají.

„Jak ukazují tyto šokující záběry, je opravdu důležité dávat ve stanicích pozor, a to zejména po tom, co jste požili alkohol," uvedli zástupci Network Rail. Zejména během vánočních svátků zaznamenají železničáři vyšší počty zranění na jezdících schodech.

Na eskalátorech pozor i v Čechách

Úrazy na eskalátorech nejsou výjimkou ani u nás. Dle statistik se dokonce zraní jeden cestující denně. Důvodem přitom nemusí být pouze alkohol, ale i vyšší rychlost schodů, které se stávají nebezpečnými především pro malé děti a osoby se sníženou schopností pohybu a orientace, jako jsou senioři či těhotné ženy.

Nejvyšší rychlost eskalátorů, kterou povoluje norma EU je 0,75 metru za sekundu. Některé eskalátory v Praze však jedou mnohem rychleji, například na Náměstí Republiky jedou rychlostí 0,9 metru za sekundu a na Andělu 0,83.

Na schodech buďte zodpovědní

V roce 2010 spustil pražský dopravní podnik kampaň Bezpečně na pohyblivých schodech, o rok později nainstaloval na starších eskalátorech ochranné kartáče, aby nedocházelo k uváznutí nohou malých dětí či tkaniček u obuvi dospělých. Ani tato opatření neovlivnila počty nehod, které stále stoupají. Za podobné situace však nemůže pouze technika.

  • Tip: Raději vyrazte z domova o pár minut dříve než riskovat nebezpečnou situaci.

Nejčastější důvod pro zranění na eskalátorech je totiž srážka jednoho cestujícího s druhým. Nejnáchylnější jsou k těmto nehodám senioři, kteří mají s rychle se pohybujícími schody co dělat i bez podobných nástrah. Na eskalátorech je z bezpečnostních důvodů lepší stát a jednou rukou se držet. Přestože možná nestihnete aktuální soupravu, za pár minut pojede další.

Jak se zachovat v případě nehody?

Pokud jste svědkem podobné nehody, pokuste se zachovat chladnou hlavu a jednat okamžitě. Na horním a spodním konci eskalátorů je k dispozici tlačítko STOP pro naléhavé případy. Pokud dojde k pádu, dostaňte se co nejrychleji na konec a stiskněte toto tlačítko, které zároveň pošle znamení staničnímu pracovníkovi.

Jakmile zraněného člověka přestanou ohrožovat pohybující se schody, zavolejte záchranku a poskytněte mu první pomoc. Uvědomte si, že neposkytnutí první pomoci je trestný čin. Chovejte se tak, jak byste chtěli, aby se lidé v podobné situaci chovali k vám. Po příchodu staničního pracovníka mu poskytněte veškeré informace o nehodě.

Pokud je třeba volat policii, 158 vytočte až poté, co se postaráte o zraněného.