Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak sušit ovoce? Překvapivě snadno, pusťte se do toho!

Canva

Sušené ovoce připravíte poměrně snadno i v domácím prostředí. Jaký je postup krok za krokem a co vám přípravu usnadní? Chutné sušené sladké plody můžete mít kdykoli, kdy na ně dostanete chuť.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Dříve bylo sušení potravin nezbytností, dnes jde o možnost, jak připravit chuťovky jinak. V tomto článku se zaměříme na sušené ovoce.

Oblíbené kousky můžete sušit v troubě, pomůže i sušička ovoce. Jak na to?

Jaké druhy ovoce zvolit?

Jestli tápete, jaké druhy ovoce lze sušit, už nemusíte. V podstatě jakékoli, jen je potřeba počítat s delší dobou sušení v případě šťavnatějších plodů. Pokud si chcete nasušit oblíbený druh ovoce, volte vždy čerstvé a zralé plody, nejlépe domácí nebo v bio kvalitě.

Které druhy patří mezi nejpopulárnější? Kromě jablek a hrušek lidé často suší také meruňky, švestky, hrozny, banány a ananas. Nespletete se však ani s citrusovými plody – pokud je usušíte s kůrou, poslouží jako voňavý detail nejen vánočních dekorací.

Canva

Jak správně sušit ovoce?

Už jste si vybrali druh ovoce, na které máte chuť. Co dál? Otázkou je, jakým způsobem jej budete sušit. Máte dvě možnosti – můžete volit troubu, nebo praktickou sušičku ovoce.

Ještě než se pustíte do sušení, vrhněte se na přípravu ovoce. Omyté a nakrájené ovoce je připravené na sušení (drobné plody mohou být sušeny v celku). Samotné ovoce pak klaďte na plech nebo síto sušičky tak, aby každý kousek měl dostatečný prostor okolo. Jedná-li se o ovoce sušené se slupkou, například švestky či třešně, vždy klaďte půlky plodů slupkou dolů.

Dobrou sušičku potravin najdete i v supermarketu

Proč zvolit sušičku a jak sušit ovoce v sušičce?

Jde o přístroj, jehož účelem je právě příprava sušených potravin. Díky sítům dochází k rovnoměrnému a snadnému sušení ovoce i zeleniny. Právě ze zeleniny si můžete připravit chutné fit chipsy, náhradu nezdravých bramborových lupínků.

Tip: Některé druhy ovoce v sušičce přirozeně zhnědnou. Předejděte tomu, namočte je před sušením do vody s citronovou šťávou.

Canva

Máte hromadu času? Protože sušení ovoce ho zkrátka vyžaduje. Samotný proces sušení může trvat i celý den. Průměrná doba je 6 až 12 hodin. Při sušení můžete ochutnávat, abyste přišli na ten správný moment, kdy je ovoce v tom správném stavu právě pro vás.

Tip: Raději nakupujete hotové produkty, než abyste se pouštěli do sušení ovoce? Vyzkoušejte ovoce sušené mrazem – zachovává si vitaminy, barvu i chuť. Lyofilizované ovoce od Emca koupíte v akci v Penny (59,90 Kč).

Když ovoce nechcete sušit sami

Jak má sušené ovoce správně chutnat?

Je příjemné a pružné, ale uvnitř nenajdete mokrou čerstvou dužinu. Pokud by se však ovoce příliš lámalo, pak jste jej přesušili. V případě sušičky, která má několik pater, hlídejte i výměnu těchto pater, aby došlo k rovnoměrnému sušení. A nakonec? Pochutnejte si. Sušené ovoce může zdobit vaše dezerty a snídaňové kaše, ale díky sladkosti si na něm pochutnáte také jen tak. Tak který druh vyzkoušíte jako první?

Sušičky ovoce v akci najdete na Kupi.cz. Řešíte vánoční dilema? Může se jednat o zajímavý dárek pro blízké.

  • Sušičku ovoce SilverCrest za 499 Kč do 19. 12. nabízí Lidl.
  • Prostornou sušičku potravin President nabízí Tescoma za 2 249 Kč.
  • Sušičky potravin běžně najdete také v obchodech s elektro zbožím. Sledujte letáky Datartu, Planeo Elektro a Electro Worldu.