Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Levnější než Lidl a Penny: Ruský řetězec Mere otevřel v Česku své prodejny a chce konkurovat velkým diskontům

Google maps / Petr Molka

I přesto, že je na českém trhu s potravinami velká konkurence, rozhodla se společnost Svetofor, která patří mezi největší maloobchodní provozovatele v diskontním sektoru v Rusku, u nás uspět a otevírá své první pobočky. Prodejny MERE mají konkurovat řetězcům jako Lidl nebo Penny především podobným sortimentem, ale za podstatně nižší ceny. Svou prezentací zboží, které je vystaveno ve velké hale a na paletách, připomíná retro nákupy z dob 90. let.

Přečtěte si také

Primark snižuje ceny některého dětského oblečení pro jarní a letní sezónu

Ruský potravinový obchodní řetězec MERE se zabydlel v Evropě roku 2018, kdy byla otevřena jeho první pobočka mimo Rusko, a to v Rumunsku. Postupně diskont otevřel prodejny například v Bělorusku, Litvě, na Ukrajině a také ve Španělsku, Řecku, Lotyšsku, Srbsku, Velké Británii, Německu a Polsku.

Vzhledem ke své diskontní cenové politice by zvláště v dnešní době prudkého zdražování mohl mít MERE úspěch a postupně expandovat i do dalších měst.

MERE

Maloobchodní síť MERE kombinuje nízké ceny

Pro jednu ze svých prvních prodejen v Česku si vedení MERE vybralo město Most a druhá se nachází v Příbrami na ulici Československé armády. Hlavním cílem pro MERE je nabízet kvalitní značkový sortiment srovnatelný s tím, co prodávají velké diskontní řetězce Lidl nebo Penny Market, ale za podstatně nižší ceny, a to nejméně o 20 %.

MERE

Zákazníky zaujme na první pohled vystavené zboží na paletách, které nápadně připomíná začátky Lidlu. Také proto se MERE občas přezdívá „ruský Lidl“. „Naším modelem jsou žádné služby a žádný marketing,“ uvedl dřív šéf nákupu MERE pro Velkou Británii Pavels Antonovs, když MERE rozjížděl první obchody na Britských ostrovech. A jeho slova přesně kopírují interiér otevřené prodejny v Příbrami, kde je zboží vystavené jako z devadesátých let, tedy většinou bez regálů, přímo na paletách a v kartonových krabicích.

Diskont kromě toho, že každý týden dostává nové produkty z celé EU, je výjimečný tím, že neprovozuje žádné akční výprodeje.

Ahold

První supermarket v Česku byl v Jihlavě

Úplně prvním supermarketem, který byl v Česku 6. června 1991 otevřený, byla Mana v Jihlavě. O týden později, holandská společnost Ahold, která Mana prodejny provozovala, otevřela prodejnu také v Praze. Ve stejném roce se u nás otevřely první obchody řetězců Delvita a Billa, které o rok později doplnily diskontní prodejny Plus.

Aktuálně patří mezi největší hráče v maloobchodě s potravinami řetězce Kaufland, Lidl, Penny, Globus, Billa, Albert nebo Tesco. Akční letáky všech vyjmenovaných obchodů najdete v mobilní aplikaci nebo na webu největšího nákupního rádce Kupi.cz.