Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rekordy navzdory pandemii: Sony prodalo 10 milionů konzolí PS5, Apple si připsal historický zisk

Canva

Technologičtí giganti se pochlubili rekordními zisky, pandemii navzdory. A není se čemu divit, lidé kvůli vládním opatřením trávili čas před televizí či tabletem ještě častěji. Například Sony oslavilo 10 milionů prodaných konzolí PlayStation 5 za necelý půlrok a společnost Apple zase nejziskovější rok své dosavadní existence.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Kdo si hraje, nezlobí

Lidé uvelebení ve svých domovech hráli do karet japonské společnosti Sony. Když loni v listopadu uvedla na trh netrpělivě očekávanou konzoli PlayStation 5, doslova se po ní zaprášilo. K dnešnímu dni se jí stihlo prodat už více jak deset milionů kusů a stala se tak vůbec nejrychleji prodávanou konzolí této firmy.

Ten, komu se ji povedlo ulovit, může mluvit o velkém štěstí. E-shopy ji totiž stále uvádí jako vyprodanou. Na vině je jednak omezená výroba kvůli globálně nedostatkovým čipům a jednak pořádně nacpaný pořadník předobjednávek.

Canva

Sony se za první čtvrtletí letošního finančního roku povedlo utržit úctyhodných 2,6 miliard dolarů, čímž si polepšilo o 26,3 %.

Microsoft vyhrál i aplikací Teams

Pozadu nezůstal ani konkurenční Microsoft. Ten u svých nově vydaných Xbox Series X a Xbox Series S rovněž hovoří o rekordně rychlých prodejích. Protože ale Microsoft konkrétní data tají, o přesných číslech můžeme pouze spekulovat. Zdroje z herní komunity nicméně odhadují, že Microsoftu se od listopadu podařilo prodat přibližně 6,5 milionů kusů zmíněných konzolí.

Protože je ale výrobní portfolio Microsoftu daleko širší, v uplynulých měsících jej táhly nahoru především cloudové služby a komunikační platforma Teams. I díky nim se mu povedlo navýšit meziroční tržby o 21 % a připsat si tak přes 46 miliard dolarů.

Canva

Jablečný magnát

Veleúspěšný rok za sebou má i prominentní výrobce elektroniky Apple. Ve svých účetních výkazech hovoří dokonce o vůbec nejziskovějším roce ve své historii, za poslední čtvrtletí mu totiž tržby narostly o 36 % na 81,4 miliard dolarů.

Největší podíl na tom tradičně měly prodeje chytrého telefonu iPhone (48 %), následovaly počítače iMac (16,4 %) a tablety iPad (11,8 %).

Čím dál větší podíl na tržbách ale získává i segment služeb, mezi které patří App Store, Apple Music či Apple TV+. Ty souhrnně Applu vydělaly 17,5 miliardy dolarů.

Sháníte elektroniku levněji?

Vládce reklamy

Vzhledem k nevídanému rozmachu online nakupování v posledních měsících se tržby nejrozšířenějšího internetového vyhledávače Google vyhouply na 62 miliard dolarů, což je přibližně o 61 % více než v předchozím období. Úspěšná byla především reklama na portálu YouTube, jejíž výnosy vyskočily o necelých 84 %.