Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Výrobce stahuje zmrzliny Milka se zakázanou složkou. Vrátíme vám za ně peníze, vzkazují obchody

Froneri

Výrobce FRONERI Polska začal v České republice stahovat z trhu některé zmrzlinové výrobky značky Milka. Důvodem rozhodnutí je nadlimitní přítomnost ethylenoxidu (ETO) ve složení, které je v rozporu s normami povolenými předpisy Evropské unie. O stažení výrobků informovaly na svých stránkách například i řetězce Kaufland a Lidl, které varují před jejich konzumací, a vyzvaly zákazníky, aby tyto produkty vrátili na místo, kde je koupili. Kupní cena jim bude vrácena i bez předložení pokladního dokladu.

Vzhledem k regulačním analýzám na úrovni EU týkajících se přijatelných mezních úrovní látky Karubinu (E 410) používané jako stabilizátor v mnoha potravinářských výrobcích na evropských trzích, která obsahuje hladinu Ethylenoxidu vyšší než 0,1 mg/kg, jsme preventivně stáhli výrobek Milka zmrzlina s danými šaržemi a daty spotřeby,“ píše v tiskové zprávě na svých webových stránkách řetězec Kaufland.

Proč výrobce stahuje Milka zmrzliny z trhu?

Kolem úrovně povoleného množství ethylenoxidu u výrobků, které se smějí v zemích EU prodávat, je v současnosti vedena velká diskuze a výrobci stáhli v posledních týdnech kvůli nadlimitnímu množství této nepovolené látky hned několik výrobků.

Rostlinné stabilizátory používané v závodech FRONERI v Polsku, kde se vyrábějí mimo jiné také nanuky Milka, se dodávají jako směs různých stabilizátorů a používají se ve velmi malých množstvích při výrobě zmrzliny, ethylenoxid v hotových zmrzlinových výrobcích se tedy vyskytuje ve stopových množstvích a pravděpodobnost bezpečnostního rizika je velmi nízká. I přesto se rozhodl polský výrobce přijmout preventivní opatření tím, že stahuje některé z produktů obsahujících zpochybňovanou látku.

Toto stažení výrobků z provozu se vztahuje POUZE na vybrané šarže zmrzlinových výrobků MILKA uvedené v tabulce na www.froneri.cz.

Froneri

Podle Státní veterinární správy bylo do ČR dodáno cca 250 000 nanuků prodávaných samostatně, asi 15 000 balení multipack po 6 a 8 kusech a cca 37 000 balení zmrzliny ve vaničce (480 ml). 

Zákazníci, kteří si zakoupili produkty se stanovenou šarží a datem spotřeby, mohou tyto produkty vrátit na místo, kde je koupili. Kupní cena jim bude vrácena i bez předložení pokladního dokladu.