Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Sezóna klíšťat je tu. Veterinářka radí, jak před nimi své mazlíčky spolehlivě ochránit

Canva

Taky už jste ze srsti svého domácího mazlíčka vylovili po venčení první letošní klíště? Jejich sezóna právě začíná, nepodceňte proto ochranu svých čtyřnohých parťáků. Možností je víc, vyznat se v nich proto může být oříšek. Zeptali jsme se veterinářky, na co letos při výběru antiparazitik myslet i jak často je aplikovat.

Přečtěte si také

Primark snižuje ceny některého dětského oblečení pro jarní a letní sezónu

Má to vůbec smysl?

Stejně jako u člověka, i u zvířat přenáší klíšťata celou řadu velmi nebezpečných chorob – zánět mozku, anaplazmozu, babesiozu a další. Některá z těchto onemocnění jsou obtížně léčitelná.

Léčba bývá složitá a náročná, v obzvlášť těžkých případech může onemocnění skončit i smrtí zvířete," popisuje Pavlína Frajerová, veterinářka ze společnosti PetCenter. „U zánětu mozku způsobeného klíštětem se udává až 90% úmrtnost," dodává. To je dostatečně velký důvod k tomu své miláčky proti klíšťatům chránit, nemyslíte?

Canva

Kdy je začít chránit

Při ochraně proti klíšťatům je vhodné začít podle počasí v jarních měsících a pokračovat až do podzimu. Český hydrometeorologický ústav na svých stránkách už několik let zveřejňuje aktuální informace o tom, jaká je aktivita klíšťat v přírodě.

Srst a kůži našich čtyřnohých parťáků ale napadají i jiní parazité. „V případě blech je někdy nutná celoroční ochrana,“ vysvětluje Frajerová. Záleží na tom, jestli má náš domácí mazlíček možnost přijít ve svém přirozeném prostředí s blechami běžně do kontaktu.

Jaké jsou možnosti

Jako ochranu proti vnějším parazitům, neboli ectoparazitům, můžeme podávat:

1. Perorální tablety

Tablety působí v podkožním tuku zvířat. Nijak tedy nezasahují do jejich metabolismu ani nezatěžují orgány, zvířata se tak mohou bez obav olizovat a čistit. Perorální tablety (např. Bravecto) chrání mazlíčka proti blechám a klíšťatům standardně po dobu dvou měsíců. Dají se však sehnat i krátkodobé s minimální účinností 5 týdnů nebo dlouhodobé alespoň na 3 měsíce.

2. Pipety spot-on

Je možné také použít pipety spot-on (např. Frontline a Advantix), které chrání obvykle 1 měsíc, ale často působí i proti vnitřním parazitům. „Několik dnů před a po aplikaci pipety bychom neměli svého mazlíčka koupat, jinak snížíme účinek přípravku," upozorňuje Frajerová. Pipeta se aplikuje na místo k srsti, které je pro zvíře nepřístupné, obvykle mezi lopatky. Po aplikaci si nezapomeňte umýt ruce a do zaschnutí zvíře nehlaďte.

3. Antiparazitní šampony a spreje

Oblíbeným prostředkem jsou rovněž antiparazitní šampony a spreje. Ty se aplikují přímo na zvíře, některé spreje lze následně použít i na dezinfekci prostředí.

Délku účinnosti, tedy i četnost aplikací šamponu a spreje, najdete vždy na obale příslušného produktu. „Obecně lze ale říci, že antiparazitární šampony fungují pouze na parazity, které má náš mazlíček v tu chvíli na sobě,“ popisuje Frajerová. Zbaví ho tedy často např. blech, klíšťat, vší, avšak nechrání proti dalšímu napadení později.

Proto je vhodné antiparazitární šampony kombinovat s asanací prostření a případně poté použít jiné antiparazitikum s delší dobou účinnosti," radí. Podobně to funguje také se spreji, existují ale i takové, které působí delší dobu, např. Frontline sprej.

Canva

4. Antiparazitní obojky

Obojky proti parazitům mají oproti všem jiným metodám nejdelší účinnost – působí obvykle 6–8 měsíců, přičemž ochrana nastupuje po 2 týdnech od nasazení obojku, pokud výrobce neuvádí jinak. „Je ale nutné, aby zvíře mělo obojek nasazeno neustále. Velmi dobře funguje proti blechám i klíšťatům, a navíc má i repelentní účinek. Nicméně je nutné myslet na to, že v tomto případě by zvířata neměla spát v posteli se svými majiteli, natož s dětmi. Navíc některé obojky obsahují vysoce toxickou látku pro kočky, proto by pes s tímto typem obojku neměl přijít do kontaktu s kočkami,” upozorňuje veterinářka.

Proč nesmí do postele?

Obojek neustále uvolňuje antiparazitární látku do srsti našeho zvířete, při kontaktu s ním je tedy účinné látce exponován i majitel. Výrobci uvádějí studie, ve kterých je přesně uvedena dávka antiparazitika, která se nám může dostat do těla při hlazení – jedná se sice malé množství látky, které není nebezpečné, nicméně také není nulové. Proto u mazlíčků, se kterým jste ve velmi těsném kontaktu (např. spaní v posteli), volte raději jiný typ antiparazitika.

Jak ochrana mazlíčka funguje

  • Antiparazitikum obvykle funguje tak, že po aplikaci se účinná látkou distribuuje do srsti a tukové vrstvy kůže zvířete. Jakmile parazit přijde do kontaktu se srstí, účinná látka ho usmrtí. Pokud má přípravek i repelentní složku, parazity i odpuzuje.
  • Jiná antiparazitika působí tak, že se účinná látka dostane zvířeti do krve, parazit s ní přijde do kontaktu při příjmu potravy a následně umírá. Jeho usmrcení je velmi rychlé – nemělo by tedy dojít k přenosu onemocnění.
  • Vždy je ovšem důležité si uvědomit, že žádné antiparazitikum není 100% účinné a že občas i u chráněného mazlíčka můžeme najít parazity.