Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Milujete melouny? Slupky vylisujte na šťávu a z dužiny si dejte osvěžující polévku!

Larisa Blinova / Shutterstock.com

Meloun – dobrota, která k létu neodmyslitelně patří. Sladký červený krasavec chutná malým i dospělým. Hydratuje, osvěží, a ještě má blahodárný vliv na zdraví. Tak proč nevyzkoušet nové melounové recepty?

Přečtěte si také

Opečte si dokonalý špekáček. Nejen kvalita ohně ale i řez je zásadní. Je lepší ježek, nebo chobotnice?

Recepty z melounu

Také jásáte, když v obchodech startuje melounová sezóna? Vodní meloun, což je tykvovitý plod lubenice obecné, mnozí považují za ovoce, přestože se jedná o sladkou a velmi oblíbenou plodovou zeleninu. Obsahuje až 81 % vody, proto dokonale doplní tekutiny i v tom největším horku. Každá dávka osvěžení je vítána – proto si zpestřete letní den recepty, které potěší malé i velké gurmány. A milovníky melounu především!

Elena Veselova / Shutterstock.com

Zdravá dávka zinku

Vyhazujete slupky od melounu? To je velká škoda. Právě slupka obsahuje velkou dávku zinku a dalších vitamínů a minerálů. Dopřejte si zdravou ranní šťávu z celého melounu (v akci v Tescu za 8,90 Kč/kg a ve Flop Top za 12,90 Kč/kg). Odkrojte pouze nejtmavší část slupky a nakrájejte meloun na kostky vhodné pro přípravu do odšťavňovače. Lahodná šťáva nebude tak sladká, ale o to více bude svěží a zdravá. Zinek pomáhá s hojením ran, popostrčí imunitu a bojuje za krásnou pleť. Tak hurá na lahodné potěšení!

Sladko-slané jednohubky

Nezatěžujte se zbytečným pečivem. Rychlé a svěží letní občerstvení se bez něj klidně obejde. Vsaďte na dokonale harmonickou kombinaci melounu, sýru feta a prosciutta. Trojúhelníky melounu doplňte kostkou fety a kouskem šunky – spojte párátkem. I tato fresh variace může zdobit slavností tabuli nebo doplnit grilování s přáteli. Fantazii se meze nekladou. Chuťové pohárky vašich blízkých vás však rozhodně pochválí.

  • TIP: Jednohubky, sýry a další chuťovky můžete stylově servírovat na bambusovém prkénku. Občerstvení bude trendy, fotogenické a lákavé.

Melounová vášeň

Jen pro dospělé – kteří jistě ocení recept na skvělý letní drink. Melounový koktejl je jednoduchý, barevný a dokonale chutný. Stačí rozmixovat melounové kostky s ledem na melounovou tříšť. Vzniklou ledovou směs zalijte pomerančovým džusem a sektem nebo růžovým vínem v poměru 1:1:1. Nejenže výsledný koktejl skvěle vypadá. Ještě lépe si ho vychutnáte v jakýkoli žhavý letní večer. Na zdraví!

Víte, kde mají meloun v akci?

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Gazpacho s dotekem melounu

Tradiční a oblíbená studená zeleninová polévka jistě zachutná také milovníkům melounu – tak šup tam s ním. V horkých letních dnech může jít o ideální brunch nebo lehký oběd. Potřebujete hrnek melounové dužiny, rajče, třetinu červené cibule, kousek okurky, polovinu papriky, stroužek česneku, snítku bazalky a koriandru, olivový olej a šťávu z citronu – a v neposlední řadě sůl a pepř dle chuti.

A postup? Příprava je tak jednoduchá, že vás neobere o váš drahocenný letní čas. Všechny suroviny jednoduše rozmixujte s kostkou ledu. Hotové gazpacho můžete ozdobit kusy zeleniny. Dobrou chuť!

Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Melounový sorbet s bublinkami ze zmrzlinovače

Sorbet je to pravé osvěžení. Dužinu z melounu vydlabeme a dáme do mixéru rozmixovat. Teď přijde na řadu zmrzlinovač. Pokud si pohráváte s myšlenkou koupit si nějaký na léto domů, doporučujeme NEŠETŘIT a pořídit si kvalitní s kompresorem – zmrzlinovač SAGE BCI600 je ideální parťák na léto. A to nejen proto, že umí během chvíle vytvořit sorbet i zmrzlinu, ale je naprosto skvělý na ledovou tříšť do letních koktejlů. Během chvíle zamrazí jogurty, které nám v lednici tak nějak zbyly a sorbety z něj jsou mňamkózní!

Výrobník zmrzliny Sage automaticky rozpozná hustotu připravovaného dezertu a uchová jej mražený až do podávání. Nabízí 12 programů pro nastavení struktury – zmrzlina, sorbet, mražený jogurt a gelato a vychladí se na –30 °C před použitím. Přípravu dezertu usnadní průhledné víko, kterým můžete proces kontrolovat a případně přidávat suroviny. Je tichý a jeho luxusní celokovový vzhled bude ozdobou na každé kuchyňské lince.

Zpět k našemu melounovému drinku – rozmixovaný meloun dejte do zmrzlinovače, nastavte program sorbet a nechte přístroj pracovat. Díky kompresoru můžete už po 1 hodině otvírat prosecco a do sklenky s melounovým sorbetem nalít bublinky.

Krásné léto všem!