Toasty nemusí být vždy jen se sýrem a se šunkou. Podívejte se na naše originální tipy

Toustovač je skvělý kuchyňský pomocník, který čas od času využije téměř každý Canva

Sendvičovač je skvělým a praktickým kuchyňským pomocníkem, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Díky němu připravíte během chvilky dobrou snídani, svačinu i večeři pro celou rodinu. Jaký toustovač vybrat, abyste s ním byli nanejvýš spokojeni a jak posunout tyto pokrmy na novou úroveň?

Přečtěte si také

Bude z Meghan Markle velká obchodnice? Na trh uvedla svůj nový džem, za který ale schytává spíše posměch

Sendvičovač rozhodně není spotřebičem jen na studentských kolejích. Po křupavých toustech čas od času sáhne každý z nás a důvodem nemusí být jen nedostatek času, ale i jejich oblíbenost.

Nejčastěji připravovanou verzí je ten se šunkou a sýrem. Pokud v něm však budete chtít vykouzlit i něco méně obvyklého, stačí pouze zaměnit suroviny a za pár minut máte neobyčejnou pochoutku.

Slané variace toustů

Tousty se žampiony a slaninou

Možná se vám zdá kombinace toustu a žampionu zvláštní, nicméně uvidíte, že tímhle kouskem potěšíte každého, kdo má tyto houby rád.

Připravte si:

  • 2 plátky tmavého toustového chleba
  • pár čerstvých žampionů
  • 2 plátky slaniny
  • máslo
  • sýr eidam

Postup: Plátky toustu namažte máslem a na jeden z nich vyskládejte kousky žampionů. Překryjte plátkem slaniny, posypte nastrouhaným sýrem a položte druhý plátek slaniny. Toust přiklopte a pečte, dokud se sýr nerozteče.

Pořádný český eidam – a dělat tousty bude hračka!
Tousty nemusí být vždy jen se sýrem a šunkou. Pomocí pár ingrediencí posunete tento pokrm na novou úroveň Canva

Toust s pestem a parmskou šunkou

Tomuto toustu na italský způsob se ten obyčejný jen tak nevyrovnaná. Zkuste zaměnit klasickou šunku tou sušenou a uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Připravte si:

  • 2 plátky světlého toustového chleba
  • půlku mozzarelly
  • 2 plátky parmské šunky
  • bazalkové pesto

Postup: Namažte oba plátky toustu tenkou vrstvou bazalkového pesta a poté střídejte dle chuti plátky mozzarelly a parmské šunky. Nezapékejte příliš dlouho, aby mozzarella z toustu nevytekla.

Sladké variace toustů

Toust s nutellou a ovocem

Až vás omrzí výtečné slané tousty, vrhněte se na jejich sladké alternativy. Nutella je skvělá na toustech stejně tak jako na palačinkách či lívancích. A třebaže se jedná o velmi sladkou snídani, jistě si ji kromě dětí zamilujete i vy.

Přepadla vás mlsná? Sáhněte po snadném řešení

Kupte se slevou Nutella.

Porovnat slevy

Připravte si:

  • 2 plátky světlého toustového chleba
  • nutellu či jinou lískooříškovou pomazánku
  • půlku menšího banánu
  • pár jahod

Postup: Oba plátky toustu namažte dostatečným množstvím nutelly. Poté rozložte po jedné půlce rovnoměrně plátky banánu a přiklopte. Při podávání ozdobte kousky jahod.

Až vás začne honit mlsná, připravte si v toustovači sladkou variantu toustů Canva

Tousty s jablky a skořicí

Pro milovníky štrúdlu máme výborný recept na netradiční dezert či výživnou svačinku. Kombinace jablek, ořechů, medu a skořice je opravdu delikátní.

Připravte si:

  • toustový chleba
  • jablka
  • oříšky
  • skořici
  • med

Postup: Jablko nakrájejte na tenké plátky a zbavte jádřince. Toust namažte tenkou vrstvou medu a ovoce na něj rovnoměrně vyskládejte. Posypte skořicí a drcenými ořechy. Opět vyskládejte plátky jablek, přikryjte druhou, medem namazanou půlkou toustu a pečte v toustovači dozlatova.

Bez toustového chlebu v akci to nepůjde

Podle čeho si vybrat ten pravý sendvičovač

Ačkoli si mnoho lidí myslí opak, není sendvičovač jako sendvičovač. Rozdíl mezi nimi hraje nejen cena, ale také funkce, tvar výsledných toustů či materiál. To vše jsou důležité parametry, které byste při koupi nového přístroje neměli podceňovat.

Než se pustíte do výběru, je důležité si rozmyslet, jaký typ chcete. Zda sáhnete po klasickém nebo multifunkčním. Na trhu se totiž nacházejí i takové, ve kterých lze kromě toustu připravit i vafle, panini, nebo dokonce ugrilovat maso.

Zda vám nabízíme základní parametry toustovačů, podle kterých se můžete při výběru rozhodnout:

  1. Zvolte správnou velikost a design – to se odvíjí od prostoru i vzhledu vaší kuchyně či počtu osob v domácnosti.
  2. Zaměřte se na příkon přístroje – udává se ve wattech (zkratka W) a platí pro něj jednoduché pravidlo – čím vyšší příkon bude spotřebič mít, tím rychleji budou vaše tousty krásně křupavé.
  3. Prověřte materiálové zpracování – a to jak materiál pláště, tak i pečicích desek. Plášť bývá zpravidla z plastu, nicméně lepší výrobky bývají nerezové. Pečicí desky jsou téměř vždy z nepřilnavého teflonu, díky kterému je pokrm rovnoměrně opečený, nepřipaluje se a jde snadno vyndat.
  4. Podívejte se po speciálních funkcích – toustovač může být vybavený světelnou signalizací, vypínačem, protiskluzovými nožičkami, ochranou proti přehřátí či regulací teploty.
V multifunkčním toustovači připravíte kromě toustů také vafle nebo ogrilujete maso Canva

Tipy na 3 top sendvičovač v různých cenových kategoriích

Levný základ – Sencor SSM 4300SS

Moderní nerezové zpracování s jednoduchou obsluhou a snadným čištěním. Sednvičovač nicméně nemá vyměnitelné plotýnky a nabízí pouze trojúhelníkový tvar sendvičů. Jeho příkon je 700 W a cena se pohybuje okolo 399 Kč.

Zlatý střed – SOVIO SV-M08

Multifunkční sendvičovač Sovio disponuje třemi různými plotýnkami, a to na trojúhelníkové tousty, vafle a panini. Má plášť z nerezu, kontrolní světlo a ochranu proti přehřátí. Jeho příkon je 700 W a pořídit se dá za cenu 900 Kč.

Pro náročné – ETA Sorento 3151 90010

Tento sendvičovač značky ETA má nerezový plášť a příkon 900 W. Disponuje 4 variacemi plotýnek – na trojúhelníkové i čtvercové tousty, vafle a panini. Má kontrolní světlo, ochranu proti přehřátí a tepelně izolovanou rukojeť. Jeho cena je 1 599 Kč.

Vyberte si ten nejlepší pro vás

Se správným sendvičovačem si už s přípravou snídaní či svačin nebudete muset dělat nikdy starosti. Mějte vždy po ruce balík toustového chleba – vydrží opravdu dlouho a lze ho i zamrazit – a k tomu pár ingrediencí. Fantazii se meze nekladou!